19 Απρ 2024
READING

Τι είδε η αυτοκρατορία των Ανιέλι και εξαγόρασε την ελληνική Augmenta

4 MIN READ

Τι είδε η αυτοκρατορία των Ανιέλι και εξαγόρασε την ελληνική Augmenta

Τι είδε η αυτοκρατορία των Ανιέλι και εξαγόρασε την ελληνική Augmenta

Aν σήμερα η βιώσιμη ανάπτυξη αγγίζει περισσότερο έναν από τους επιχειρηματικούς κλάδους παγκοσμίως, αυτός είναι ο κλάδος των τροφίμων. Αυτή την «ευαίσθητη χορδή» άγγιξε με κάποιον τρόπο η πρώην ελληνική εταιρεία Augmenta Agriculture Technologies, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατομμυρίων ευρώ από τη CNH Industrial, συμφερόντων της ιταλικής οικογένειας των Ανιέλι.

Η επιβράβευση μίας επιχειρηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017 με τους Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο να ιδρύουν την Augmenta και 6 χρόνια αργότερα ένας πολύ μεγάλος επενδυτικός φορέας να κάνει πρόταση για την εξαγορά της. Αυτό που οραματίστηκαν από την εποχή που ήταν φοιτητές ο Βαρβαρέλης και ο Ευαγγελόπουλος το 2016, ήταν να δώσουν την δυνατότητα σε κάθε αγρότη να σκανάρει με ακρίβεια κάθε χιλιοστό του χωραφιού του και να λιπαίνει με τις ποσότητες εκροών που απαιτούνται. Η γεωργία ακριβείας που αποτελεί το μέλλον και στην Ελλάδα εισέρχεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, κατοπτρίζεται σε πολλές από τις πιο σημαντικές τις εκφάνσεις στην εξαγορασθείσα εταιρεία. 

Ιδρυτές δύο απόφοιτοι Πληροφορικής και αγρότες

Τι πέτυχαν οι δύο απόφοιτοι του τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και αγρότες οι ίδιοι από την Περίβλεπτο Μαγνησίας; Να δημιουργήσουν ένα σύστημα real time εφαρμογής αγροχημικών προϊόντων και υλικών λίπανσης στο χωράφι, μέσα από μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατανομής των εισροών. Το αποτέλεσμα της έμπνευσης που αποτέλεσε συνδυασμό της εμπειρίας των δύο στο χωράφι αλλά και της τεχνικής κατάρτισης που απέκτησαν μέσα από τις σπουδές τους, ήταν το συγκεκριμένο προϊόν να διατίθεται αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 20 χώρες του πλανήτη. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας προήλθε από μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πολλάκις έχει κατηγορηθεί για το έλλειμμα που παρουσιάζει στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, είτε για το έλλειμα σε επίπεδο εφαρμογής της τεχνολογίας. 

Η εξέλιξη που έφερε την εξαγορά της Augmenta δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους είχαν παρατηρήσει τη συνεργασία των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα έγινε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε το 10,5% της ελληνικής εταιρείας. Πλέον, η εξ ολοκλήρου εξαγορά αποτελεί εκτός από επισφράγιση της καλής συνεργασίας και απόδειξη του ότι ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς διαβλέπει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Η εξαγορά της Αugmenta από τη CNH Capital θα ολοκληρωθεί και τυπικά έως το τέλος του μήνα που διανύουμε, ενώ η εξαγορασθείσα θα ενσωματωθεί στρατηγική στη Raven, η οποία είναι θυγατρική της CNH Industrial. 

Για να αποδώσει όλη την πορεία της Augmenta, ο Πάνος Παπαδόπουλος, μέτοχος της Marathon Venture Capital, η οποία ήταν η πρώτη που την εντόπισε και επένδυσε στην εταιρεία, ανέφερε σε ανάρτησή του στο linkedin ότι: «Η ομάδα οδηγούσε από την Αθήνα στην Ουγγαρία για να κάνει εγκαταστάσεις, βυθιζόταν στη λάσπη σε ρυζοχώραφα, πέρναγε δίπλα από τελετές βουντού στη Βραζιλία, αγόρασε σπιρούνια για να τους πάρουν στα σοβαρά στην Ντακότα, τους κάηκαν συσκευές μπροστά σε πελάτες».

Παρουσία σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Λατινική Αμερική, Αυστραλία 

Η Augmenta, που σήμερα έχει παρουσία σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Αυστραλία, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα διατηρήσει τα γραφεία της σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Η εταιρεία ειδικεύεται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμών που χρησιμοποιούνται στην γεωργία ακριβείας. Το σύστημα που έχει δημιουργήσει εγκαθίσταται στην οροφή των τρακτέρ και χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ευκρίνειας, σαρώνει τον αγρό κατά τη διάρκεια των γεωργικών εργασιών. Αμέσως μετά, με τη χρήση μηχανικής όρασης αναγνωρίζει την κατάσταση κάθε φυτού και ελέγχει τον ψεκαστήρα, προκειμένου να διοχετεύσει με ακρίβεια την ποσότητα χημικών που απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η χρήση χημικών και ελαχιστοποιείται το κόστος για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται η βιώσιμη καλλιέργεια. 

Ένας όμιλος με τζίρο πάνω από 25 δισ. ευρώ

Η CNH Industrial N.V. είναι μια ιταλοαμερικανική πολυεθνική εταιρεία με έδρα στο Basildon του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ελέγχεται και ανήκει κυρίως στην πολυεθνική επενδυτική εταιρεία Exor, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι. Απασχολούσε πάνω από 63.000 άτομα το 2019. O τζίρος της το 2021 ανήλθε σε 33,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της κέρδη σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον γεωργικό εξοπλισμό, η CNH Industrial είναι κατασκευαστής γεωργικών ελκυστήρων και μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού για παρασκευή σανό και χορτονομής και ειδικού εξοπλισμού συγκομιδής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.