27 Απρ 2024
READING

Πώς ο Σκλαβενίτης ενισχύει την παρουσία του

4 MIN READ

Πώς ο Σκλαβενίτης ενισχύει την παρουσία του

Πώς ο Σκλαβενίτης ενισχύει την παρουσία του

Περαιτέρω ανάπτυξη μέσω στρατηγικών εξαγορών

H απορρόφηση των μικρών αλυσίδων από μεγαλύτερες είναι κάτι που εκ των πραγμάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη με διαρκείς κινήσεις στη σκακιέρα. Ο κορυφαίος παίκτης των super market, Σκλαβενίτης, προέβη σε ακόμη μια κίνηση απορρόφησης τοπικής αλυσίδας, μέσω της οποίας ενδυναμώνει την παρουσία του στην περιφέρεια.

Ο Σκλαβενίτης -η μεγαλύτερη εταιρεία supermarket στην Ελλάδα- διαθέτει 498 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 550.000 πελάτες την ημέρα. Η μέχρι τώρα πορεία του βασίζεται εκτός από την οργανική ανάπτυξη και στη στρατηγική των εξαγορών αλυσίδων τοπικής ή μη εμβέλειας. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει η πρώτη για φέτος και δωδέκατη στην ιστορία της εξαγορά, καθώς απέκτησε την τοπική αλυσίδα AS Αγορά με έδρα τη Λάρισα.

Η στρατηγική των εξαγορών

Στοχεύοντας στη διεύρυνση του δικτύου του στην Αττική, το 2007 ο Σκλαβενίτης απέκτησε την αλυσίδα Παπαγεωργίου και τα 18 καταστήματά της. Τρία χρόνια μετά πρόσθεσε στο δίκτυό του 10 καταστήματα από την πτωχευμένη Ατλάντικ, ενώ το 2013 προχώρησε στην ανάληψη των μισθώσεων σύμβασης καταστημάτων τριών μικρότερων αλυσίδων. Πρόσθεσε τέσσερα καταστήματα που κατείχε η αλυσίδα Δούκας στις περιοχές του Αγίου Δημητρίου και της Νέας Σμύρνης, ενώ ανάλογη συμφωνία έκανε και με την αλυσίδα Extra-Πρώτα και Φθηνά, αποκτώντας 9 καταστήματα και και πέντε σημεία της αλυσίδας Μπαλάσκας.

Το 2014 προχωρά σε δύο μεγάλες εξαγορές, αποκτώντας από την τότε Βερόπουλος το 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης όπως και την Makro Cash & Carry που αργότερα μετονομάστηκε σε “Τhe Mart” και σηματοδότησε την είσοδο της εταιρείας στην αγορά cash & carry.

Η Μαρινόπουλος, το eshop και οι άλλες εξαγορές

Ξεκινώντας το 2016 και ολοκληρώνοντας τη συμφωνία ένα χρόνο μετά, ο Σκλαβενίτης αποκτά την αλυσίδα Μαρινόπουλος, προχωρώντας έτσι και στη διάσωση της άλλοτε κραταιάς και πλέον παρακμάζουσας αλυσίδας super market και στην επέκτασή της εκτός των ορίων του νομού Αττικής.

Στις αρχές του 2020 λίγο πριν ανακοινωθεί το πρώτο lockdown, ο όμιλος Σκλαβενίτης προχώρησε στην εξαγορά του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ caremarket.gr, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας.

Το 2022 απέκτησε 9 από τα συνολικά 11 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος, κάτι που ενίσχυσε τον αριθμό των σημείων του στα Ιωάννινα. Όπως και τέσσερα καταστήματα της οικογενειακής αλυσίδας Γέγος στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο, ενώ εκτός συμφωνίας έμειναν τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Τα τέσσερα αποκτηθέντα καταστήματα από τον Σκλαβενίτη στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα των ιδιοκτητών της Γέγος, τα οποία θα μισθώνει ο πρώτος. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, στεγάζονται σε μισθωμένα σημεία πώλησης.

Η ΑS Αγορά

Η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την AS Αγορά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ΑS Αγορά, που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται στην αγορά σούπερ μάρκετ η Σανιδάς–Παπακωνσταντίνου Ι.Κ.Ε. διαθέτει εννέα καταστήματα στη Λάρισα.

Η AS Αγορά ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στον Άγιο Αθανάσιο. Ακολούθησαν άλλα οκτώ (σε Αμπελοκήπους, Φιλιππούπολη, Άγιο Κωνσταντίνο και Νέα Σμύρνη Λάρισας, στο κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας, στην Αγιά, στον Αμπελώνα Τυρνάβου και στους Νέους Πόρους Πιερίας). Επίσης διαθέτει αποθήκες, ενώ η επιχείρηση έχει δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.Ο κύκλος εργασιών της με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ανήλθε στα 10,35 εκατομμύρια ευρώ (9,08 εκατ. ευρώ το 2019), με τα αποτελέσματα προ φόρων να είναι 48,88 χιλιάδες ευρώ (44,5 χιλ. ευρώ το 2019).

Αντίστοιχα, το 2022, σε επίπεδο ομίλου ο Σκλαβενίτης πέτυχε αύξηση πωλήσεων 12% -πολλαπλάσια από τον μέσο όρο της αγοράς- οπότε αυτές άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ. Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου για φέτος περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων καταστημάτων στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα, καθώς και επενδύσεις για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της, αλλά και η ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και η επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.