Malls στην Ελλάδα: Η μεγάλη επιστροφή

Συνεχείς επενδύσεις σε νέου χαρακτήρα εμπορικά κέντρα

Η προστιθέμενη αξία των σύγχρονων malls γίνεται πλέον βιωματική προκειμένου να ανταποκρίνεται πλέον στην ανάγκη των καταναλωτών να συνδυάζουν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, σε ένα μέρος. Οι κινήσεις της Lamda Development και της Trade Estate με τα σύγχρονα malls στο Ελληνικό, την εμφάνιση των retail parks και την αναμόρφωση των υπαρχόντων εμπορικών κέντρων, αποδεικνύουν ότι τα malls επέστρεψαν.

Το σύγχρονο εμπορικό κέντρο γίνεται “αντι-εμπορικό”, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Γιατί επενδύει πολλά σε μια πλούσια ποικιλία από ξεχωριστές προσφορές: γαστρονομία, διασκέδαση, τέχνη, αναψυχή, και φυσικά, αγορές. Το θέμα πλέον δεν είναι οι καταναλωτές μόνο να αγοράσουν, γιατί αυτό μπορούν να το κάνουν από τον καναπέ του σπιτιού τους. Η πρόκληση είναι να επισκεφθούν έναν εμπορικό προορισμό ο οποίος είναι ελκυστικός και όπου θα βιώσουν μια εμπειρία την οποία δεν μπορούν να έχουν στην πολυθρόνα τους.

Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας

Για το Vouliagmenis Mall που θα βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μητροπολιτικού πάρκου με είσοδο από την λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα αναπτυχθεί σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο και θα είναι συνολικής επιφάνειας 130 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, η Lamda Development έχει δεχτεί το ενδιαφέρον για το 87% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα βασικών όρων για το 24% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Αυτή τη χρονιά αναμένεται ότι θα έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 65% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία, θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο που αναμένεται να είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι και θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

The Ellinikon Commercial Hub

Η Lamda Development έχει προχωρήσει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού. Η συνεργασία προβλέπει την απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή, των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του The Ellinikon Commercial Hub, μεγέθους 30.000 τ.μ.

Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000-12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport που επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή.

Riviera Galleria: To πολυτελές mall

Για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τουλάχιστον το 63% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ., ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 3% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Από τα 100 καταστήματα που προβλέπεται να φιλοξενεί, τα 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα καταστήματα luxury brands -ανάμεσά τους και τα Αττικά Πολυκαταστήματα-, όπως και 30 σημεία εστίασης με γαστρονομικά εστιατόρια.

Η μετεξέλιξη του McArthur Glen

Το αποκτηθέν τον περασμένο Αύγουστο McArthur Glen, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της Lamda Development, καθότι εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του λόγω και της εγγύτητας που παρουσιάζει τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όσο και στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς και λόγω της σύνδεσης που διατηρεί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας μέσω της Αττικής Οδού. Διαθέτει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα την 30.06.2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Οι κινήσεις της Trade Estates σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα

Τη λειτουργία 12 εμπορικών πάρκων πανελλαδικά σχεδιάζει εντός της προσεχούς διετίας η Trade Estates. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έως το τέλος του 2026 η εταιρεία σχεδιάζει την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου με την εμπορική ταυτότητα “Top Parks” σε 550 εκατ. ευρώ (από περίπου 300 εκατ. ευρώ σήμερα), με τον διπλασιασμό του αριθμού των ακινήτων και της μισθωτικής επιφάνειας.

Στα Σπάτα έχει αποκτηθεί οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων, κοντά στο Smart Park και το Athens Designer Outlet, όπου θα ανεγερθεί εμπορικό πάρκο μεικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 9.650 τ.μ. με 500 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η επένδυση υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις συναφείς επενδύσεις της.

Στην Κρήτη, οι δύο πλευρές προχωρούν την ανάπτυξη οικοπέδου 40 στρεμμάτων στη θέση Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, το οποίο προσφέρει πρόσβαση στον ΒΟΑΚ, δίπλα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια του ακινήτου θα είναι 10.600 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια θα αγγίξει τα 14.000 τ.μ.

Ενώ στην Πάτρα σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο 20.000 τ.μ. με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 13.900 τ.μ., επί οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων. Το εμπορικό πάρκο θα περιλαμβάνει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και άλλα 4 καταστήματα, με 400 θέσεις στάθμευσης.