21 Νοέ 2024
READING

Η Dove κάνει εκστρατεία κατά των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς

5 MIN READ

Η Dove κάνει εκστρατεία κατά των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς

Η Dove κάνει εκστρατεία κατά των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς

Η Dove παίρνει θέση ενάντια στο δημοφιλές φίλτρο TikTok που παραμορφώνει την πραγματική ομορφιά

Το 48% των κοριτσιών που “πειράζουν” σε τακτική βάση τις φωτογραφίες τους έχουν χαμηλότερη εκτίμηση για το σώμα τους σε σύγκριση με το 28% των κοριτσιών που δεν το κάνουν – η τελευταία καμπάνια της Dove απευθύνεται σε αυτά τα κορίτσια στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν.

Ενώ τα φίλτρα των social media μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασκέδασης και αυτοέκφρασης, ορισμένα εφέ – όπως το πρόσφατο trend, Bold Glamour – παραμορφώνουν δραματικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και μπορούν να ενισχύσουν μη ρεαλιστικά και επιβλαβή πρότυπα ομορφιάς – ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Το κίνημα #TurnYourBack

Το εν λόγω φίλτρο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 9 εκατομμύρια βίντεο και η ετικέτα #BoldGlamour έχει περισσότερες από 355 εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με το περιοδικό μόδας Cosmopolitan. Το φίλτρο ομορφιάς είναι γνωστό ότι αναδεικνύει συμβατικά ελκυστικά χαρακτηριστικά, όπως λείο δέρμα, πιο αιχμηρή μύτη και πιο γεμάτα χείλη.

Διαβάστε ακόμα: Ένα brand είναι πολλά περισσότερα από ένα εμπόρευμα

Εδώ και χρόνια, η Dove υπερασπίζεται ευρύτερους ορισμούς της ομορφιάς και έχει αναλάβει δράση για να κάνει τις πλατφόρμες των social media ένα πιο θετικό μέρος με εκστρατείες όπως το #SpeakBeautiful, το #NoDigitalDistortion, το Reverse Selfie και το #DetoxYourFeed. Ωστόσο, η άνοδος του νέου τολμηρού εφέ φίλτρου glamour είναι επικίνδυνη και ενισχύει τα επιζήμια στερεότυπα ομορφιάς που η Dove έχει προσπαθήσει να καταρρίψει.

Έτσι, λοιπόν, η Dove παίρνει θέση και καλεί τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητά της να αντισταθούν στα φίλτρα. Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν αξία στο κίνημα δημοσιεύοντας ένα βίντεο και να αποθαρρύνουν τη χρήση του φίλτρου bold glamour χρησιμοποιώντας τα hastags #TurnYourBack, #BoldGlamour και #NoDigitalDistortion. Στόχος του brand είναι οι χρήστες να σταματήσουν να ρετουσάρουν τις φωτογραφίες τους, θολώνοντας την αυτοπεποίθηση των νέων και, αντίθετα, να οικοδομήσουν θετική εικόνα σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα της Dove

Η έρευνα της Dove διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά κορίτσια με χαμηλότερη εκτίμηση του σώματος αισθάνονται ότι δεν φαίνονται αρκετά καλά χωρίς επεξεργασία φωτογραφιών. Επιπλέον, τα φίλτρα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας για το 52% των νεαρών κοριτσιών και το 77% προσπαθεί να αλλάξει ή να κρύψει τουλάχιστον ένα μέρος του σώματός του πριν δημοσιεύσει μια φωτογραφία του. Αυτό υποδηλώνει ότι η αθροιστική επίδραση των φίλτρων και της ψηφιακής παραμόρφωσης με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί και χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταξύ των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών, αλλά και “πίεση εμφάνισης” ‘η appearance pressure, που είναι η πίεση που νιώθει κάποιος για να μοιάζει με ένα ιδεώδες της εμφάνισης.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης της μάρκας για #NoDigitalDistortion σε οποιαδήποτε διαφήμιση ή marketing. Εξάλλου, η Dove δεν είναι γνωστή μόνο για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά και για την έμπρακτη υπεράσπιση της αξίας της αυτοεκτίμησης.

Από το 2004 το brand, που ανήκει στη βρετανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever, επενδύει σε projects που βοηθούν τους ανθρώπους -και ιδιαίτερα τις γυναίκες- να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εικόνα του σώματός τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Τα deepfakes της Dove αναδεικνύουν τις τοξικές συμβουλές ομορφιάς στα social media

Τον περασμένο Μάιο, η Dove δημιούργησε ένα deepfake βίντεο με τίτλο «Toxic Influence», το οποίο δίνει φωνή στις μητέρες και στις έφηβες κόρες τους, που μιλούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιρροή τους, προσεγγίζοντας το θέμα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Τα deepfakes – ένα αρκτικόλεξο των “deep learning” και “fake”- είναι συνθετικά μέσα στα οποία ένα πρόσωπο σε μια υπάρχουσα εικόνα ή βίντεο αντικαθίσταται με το ομοίωμα κάποιου άλλου.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο η παραγωγή ζητά από τις νεαρές κοπέλες να κάνουν scroll στο feed των social media που χρησιμοποιούν, βλέποντας διάφορους beauty creators να προωθούν τα πρότυπα της αγοράς του σήμερα. Ξαφνικά εμφανίζεται στην οθόνη ένα μήνυμα, το οποίο αναγράφει ότι «οι περισσότεροι γονείς υποτιμούν το πόσο επιβλαβείς μπορεί να γίνουν οι τοξικές συμβουλές ομορφιάς στα social media».

Διαβάστε ακόμα: Τα λάθος πρότυπα ομορφιάς έχουν μεγάλο κόστος για την οικονομία

Στη συνέχεια τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική τροπή. Η Dove παρουσιάζει τις μητέρες σε deepfake να δίνουν στις ίδιες τους τις κόρες εξαιρετικά τοξικές συμβουλές, σαν αυτές που βλέπουν καθημερινά οι έφηβες σκρολάροντας στο feed τους. To σοκ μητέρας και κόρης, που δε γνωρίζουν τι συμβαίνει, καθώς το πρόσωπο της μητέρας έχει χρησιμοποιηθεί εν αγνοία της, αναδεικνύει μία από τις βαθύτερες ανησυχίες που έχουν αρκετοί γονείς: ότι το περιεχόμενο που προβάλλεται καθημερινά στις πλατφόρμες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών τους.

Αλλά οι δράσεις της Dove δεν σταματούν εδώ. Μέσω του ευρύτερου Προγράμματος Αυτοεκτίμησης, η Dove προσφέρει επίσης ακαδημαϊκά επικυρωμένα και δωρεάν εργαλεία για να ενδυναμώσει τους γονείς και τους φροντιστές να βοηθήσουν τα παιδιά να περιηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο. Το Confidence Kit, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Centre for Appearance Research, παρέχει συμβουλές για το πώς να κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα πιο υγιές μέρος για τους νέους.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash | Dove

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.