19 Απρ 2024
READING

Γιάννης Αντετοκούμπο: Ο Mίδας του παγκόσμιου αθλητισμού με τις χρυσοφόρες business

4 MIN READ

Γιάννης Αντετοκούμπο: Ο Mίδας του παγκόσμιου αθλητισμού με τις χρυσοφόρες business

Γιάννης Αντετοκούμπο: Ο Mίδας του παγκόσμιου αθλητισμού με τις χρυσοφόρες business

Σε έναν μικρό Μίδα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής και του αθλητικού στερεώματος έχει εξελιχθεί ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Ο διεθνής Έλληνας αθλητής που ανδρώθηκε από πλευράς αθλητικής κατάρτισης στον Φιλαθλητικό, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας μπάσκετ με έδρα την περιοχή του Ζωγράφου, αυτή τη στιγμή εκτός από ένας εκ των καλύτερων αθλητών στην ιστορία του NBA, είναι και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους του αμερικάνικου πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ο καλαθοσφαιριστής υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2020 νέο πενταετές συμβόλαιο ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων με δικαίωμα διακοπής μετά τον τέταρτο χρόνο.
Είχε αναδειχθεί ήδη ως ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του NBA για τις περιόδους 2018-19 και 2019-20 και ήταν επίσης ο καλύτερος αμυντικός παίκτης της χρονιάς κατά την προηγούμενη μπασκετική περίοδο. Η πρώτη φορά που κέρδισε τον τίτλο του MVP του προσέφερε υψηλότατα μπόνους από χορηγούς όπως η Nike, η οποία αποφάσισε να διευρύνη τη συμφωνία της με τον «Greek Freak» το 2017. Εκτός των άλλων η Nike κυκλοφόρησε το Zoom Freak 1 το 2019. Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παρουσίαση παπουτσιών στην ιστορία της Nike στον κόσμο του μπάσκετ.

Στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του πλανήτη το 2022

Επιπλέον η Disney εξασφάλισε συμφωνία το 2020 για την δημιουργία της ταινίας γύρω από τη ζωή του Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του με τίτλο «Άνοδος: Η ιστορία των Αντετοκούμπο» και πρωτότυπο τίτλο «Rise». Το 2022 ο Γιάννης Αντετοκούμπο βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του πλανήτη βάσει Forbes και συγκεκριμένα στην πρώτη θέση της κατάταξης αυτής. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι – ο κατά πολλούς πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών – και στη δεύτερη θέση ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Πρόσφατα ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής υπέγραψε συμφωνία με τον ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Κουδούνη, επικεφαλής της Calamos Investments με αντικείμενο τη σύσταση των Calamos Antatokounmpo Global Sustainable Equity Funds. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά κεφαλαίων ESG που θα είναι προσβάσιμα στους επενδυτές. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τόσο το όνομα του «Greek Freak» όσο και του Κουδούνη, είχαν εμπλακεί παλαιότερα σε σενάρια που τους ήθελαν να αποκτούν ελληνική ομάδα και συγκεκριμένα τον Παναθηναϊκό, ενώ είχαν «χρεωθεί» και την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην περοκειμένη περίπτωση, οι δύο πλευρές σύστησαν μία κοινοπραξία, την Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC, με ισόποσο ποσοστό συμμετοχής 50%. Αυτής της μορφής τα επενδυτικά κεφάλαια προβλέπουν κατά κύριο λόγο σε μακροπρόθεσμη απόδοση, με τοποθετήσεις σε εταιρείες που εναρμονίζονται με τις αρχές του ESG στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Η στρατηγική τους συνεκτιμά τόσο τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς δείκτες όσο και τους μη χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως η εταιρική διακυβέρνηση, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι συνθήκες εργασίας εταιρειών, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας επιχείρησης να προσφέρει οικονομική απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Απολαβές 86,5 εκατομμυρίων δολαρίων την περσινή χρονιά

To ύψος των απολαβών του Γιάννη Αντετοκούμπο για το 2022 ανέρχεται στα 86,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που προέρχεται από τις ετήσιες απολαβές του ως παίκτης των Milwakee Bucks και από συμβόλαια με χορηγούς και λοιπές επιχειρηματικές συμφωνίες. Το ποσό αυτό είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις δύο αυτές δραστηριότητες, την αθλητική και την επιχειρηματική. Ο Έλληνας αθλητής ήταν επίσης μεταξύ των επενδυτών σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων του WatchBox, της πλατφόρμας μεταπώλησης ρολογιών, ενώ υπέγραψε και συμφωνία αδειοδότησης με την πλατφόρμα NFT, γνωστή με το όνομα NFTSTAR και έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας της Google για το κινητό τηλέφωνο Pixel 6. Tον Φεβρουάριο του 2022 η πλατφόρμα WhatsApp υπέγραφε με τον Αντετοκούνμπο συμφωνία προώθησης του brand παγκοσμίως με πρεσβευτή τον Έλληνα παίκτη. Σύντομα ο Αντετοκούνμπο θα μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία της ζωής του στη βιογραφική ταινία Rise, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Disney+.

Λίγο παλαιότερα ο αθλητής είχε συνεπενδύσει μαζί με τον αδερφό του Θανάση, ο οποίος επίσης αγωνίζεται στους Bucks, στην εταιρεία Catalio Capital Management που διευθύνει ο Γιώργος Πετρόχειλος. To επενδυτικό αντικείμενο της Catalio εντοπίζεται σε τοποθετήσεις που πραγματοποιεί σε επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας. Μάλιστα οι μέτοχοι της Catalio εκχώρησαν το 25% των μετοχών τους σε εγνωσμένης αξίας και κύρους επιστήμονες. Μεταξύ αυτών ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ, France Arnold, του California Institute of Technology, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό Συμβούλιο της Google, τον παγκοσμίου φήμης Bert Vogelstein στο Johns Hopkins που ίδρυσε την EXACT Sciences, τον νομπελίστα Thomas Sudhof στο Standord που κάθεται και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Sanofi, τον πρωτοπόρο γενετιστή (CRISPR) George Church του Χάρβαρντ, ο οποίος ίδρυσε την Editas Medicine και την πρώην Chief Medical Officer της Pfizer, Freda Lewis-Hall.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κάποια στιγμή είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας, το γεγονός ότι ο Αντετοκούμπο διατηρούσε λογαριασμούς σε 50 διαφορετικές τράπεζες, προκειμένου να διαφυλάξει το ενδεχόμενο να χάσει τα χρήματά του σε περίπτωση πτώχευσης κάποιας από αυτές τις τράπεζες. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η κατάρρευση μίας μεγάλης τράπεζας, θα μπορούσε εύκολα να συμπαρασύρει και τις μικρότερες, με τον Αντετοκούμπο να ποντάρει περισσότερο τον τελευταίο καιρό σε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις για να τοποθετήσει τα πολλά εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει κάθε χρόνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.