22 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Patagonia αγόρασε μια εταιρεία κράκερ

4 MIN READ

Γιατί η Patagonia αγόρασε μια εταιρεία κράκερ

Γιατί η Patagonia αγόρασε μια εταιρεία κράκερ

Η Patagonia Provisions, το τμήμα τροφίμων και ποτών της Patagonia, εξαγόρασε το Moonshot, μια μάρκα σνακ της Plant Forward

Όταν η Patagonia πραγματοποίησε την πρώτη της εξαγορά μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, δεν επένδυσε σε μια μάρκα ενδυμάτων εξωτερικού χώρου. Αντ’ αυτού, η εταιρεία αγόρασε την Moonshot, μια νεοσύστατη εταιρεία που παρασκευάζει σνακ με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Η εν λόγω εξαγορά συμβάλλει στην επέκταση της αναπτυσσόμενης σειράς CPG (συσκευασμένα καταναλωτικά αγαθά) της Patagonia Provisions, η οποία -ως τώρα- περιλάμβανε κονσέρβες ψαριών και θαλασσινών. Το τμήμα τροφίμων της εταιρείας δημιουργήθηκε το 2012 και άρχισε να εμπορεύεται το πρώτο του προϊόν – αποξηραμένο άγριο σολομό – στους retailers το 2013. Σήμερα, η γκάμα της Patagonia Provisions έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει πάνω από 30 προϊόντα, που κυμαίνονται από μείγματα καρυκευμάτων αξίας 5,5 ευρώ, μύδια σε κονσέρβα αξίας 7,5 ευρώ, μέχρι καπνιστό ελάφι αξίας 9,5 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Το συναίσθημα και ο σκοπός έκαναν την Patagonia αγαπημένη μάρκα

Η Patagonia Provisions προμηθεύεται συστατικά που αναδομούν το έδαφος, προστατεύουν την υγεία των ωκεάνιων οικοσυστημάτων και προστατεύουν το περιβάλλον. Η εταιρεία έχει πειραματιστεί με νέα συστατικά όπως η kernza, ένα πολυετές σιτάρι με μακριές ρίζες, που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της υγείας του εδάφους και θα μπορούσε να βοηθήσει στη δέσμευση άνθρακα από τον αέρα – και στη συνέχεια μπορεί να γίνει μπύρα ή ζυμαρικά.

Δεν πηγαίνουν όλα τα πειράματα ομαλά – η εταιρεία ήθελε να χρησιμοποιήσει breadfruit ως συστατικό λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οφελών, αλλά διέκοψε μια σειρά από breadfruit crackers, προς το παρόν, λόγω προβλημάτων ποιότητας. Όμως η ομάδα αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις του σημερινού διατροφικού συστήματος. Και έτσι προέκυψε η εξαγορά της Moonshot.

Η Moonshot

Η Moonshot έχει επιτύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη, παράγοντας και πωλώντας νόστιμα και θρεπτικά κράκερ με ουσιαστικά βελτιωμένο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις συνήθεις πρακτικές του κλάδου. Το νέο απόκτημα της Patagonia άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια με βασικό γνώμονα την κλιματική αλλαγή.

Το κύριο συστατικό του Moonshot, το σιτάρι, καλλιεργείται με αναγεννητική γεωργία και βιολογικές πρακτικές και είναι ανιχνεύσιμο μέχρι το αγρόκτημα και το χωράφι. Οι αγρότες -από τους οποίους η Moonshot προμηθεύεται το σιτάρι-, ο μύλος και ο κατασκευαστής στην εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την Patagonia

Η εταιρεία ενδυμάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους περιγράφει την εξαγορά αυτή ως έναν τρόπο να προωθήσει τις προσπάθειές της να συνεργαστεί με αγρότες για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Συνεχίζει να προσπαθεί να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές κατά την παραγωγή ενδυμάτων, αλλά με τα τρόφιμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα, επειδή η παραγωγή τους μπορεί να είναι αναγεννητική με τις σωστές γεωργικές πρακτικές.

Η Patagonia είναι γνωστή για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Εξάλλου, πρόκειται για μία εταιρεία που έκανε τη Γη μοναδικό μέτοχό της. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ιδρυτής της Yvon Chouinard και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Patagonia να αποτελέσει παράδειγμα;

Η εταιρεία θέλει να συμβάλει στο να ωθήσει τον υπόλοιπο κλάδο να αλλάξει. Μέρος αυτού σημαίνει συνεργασία με άλλες μάρκες, όπως τώρα με την Moonshot. Στην πραγματικότητα η Patagonia δίνει τα διδάγματα και την έρευνά της σε άλλες εταιρείες τροφίμων που επιδεικνύουν αυθεντικό ενδιαφέρον να μετατραπούν επίσης σε αναγεννητικές – όπως την έρευνα της για την kernza που την μοιράζεται με την General Mills.

Η Patagonia θέλει επίσης να αποδείξει ότι υπάρχει αγορά για τρόφιμα που παράγονται με υπευθυνότητα. Εξάλλου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει η βιομηχανία τροφίμων ως ένα κάλεσμα αφύπνισης από το να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς τους να μειώνεται προς τρόφιμα που είναι καλύτερα για τον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Patagonia | Moonshot

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.