24 Απρ 2024
READING

3 μύθοι για την επιχειρηματικότητα

3 MIN READ

3 μύθοι για την επιχειρηματικότητα

3 μύθοι για την επιχειρηματικότητα

Καταρρίπτοντας τρεις κοινούς μύθους για την επιχειρηματικότητα

Υπάρχουν πολλές σπουδαίες πληροφορίες για την επιχειρηματικότητα εκεί έξω, αλλά ορισμένες ιδέες που κυκλοφορούν δεν είναι απολύτως ακριβείς. H επιχειρηματικότητα, από μόνη της, είναι ένα εγχείρημα γεμάτο αβεβαιότητα, που δεν προσφέρει εγγυήσεις. Επομένως, πώς γίνεται να ζητάμε “συνταγές”;

Μύθος 1: Πρέπει να ακολουθούμε το πάθος μας

Η δημιουργία μιας καριέρας ή μιας επιχείρησης ακολουθώντας το πάθος μας, δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία ή τον πλούτο, ακόμη και αν είμαστε πραγματικά σπουδαίοι σε αυτό που κάνουμε. Γιατί, πολύ απλά, δεν αρκεί το πάθος. Χρειάζεται να έχουμε τις απαραίτητες δεξιότητες ή τις γνώσεις για να μεταφέρουμε αυτό το πάθος στην εργασία μας.

Διαβάστε ακόμα: Σήμερα ο “σκοπός” είναι πιο επίκαιρος από ποτέ

Με λίγα λόγια, το να είμαστε ιδιαίτερα παθιασμένοι και σπουδαίοι σε αυτό που κάνουμε, είναι σαφώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά απλώς δεν εγγυάται την επιτυχία μας. Χρειάζεται ένα σχέδιο για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του πάθους μας. Θα πρέπει όχι μόνο να αξιολογήσουμε τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε, αλλά και να αποκτήσουμε εξειδίκευση σχετικά με τη θέση και την αγορά-στόχο μας. Αλλά και να συνεργαστούμε άμεσα με κάποιον που έχει τις γνώσεις ή τις δεξιότητες για να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας.

Αλλά, και πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Γιατί δεν ταιριάζουν όλα τα πάθη στον κόσμο της εργασίας. Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να βρούμε μια δουλειά που μας προκαλεί ενδιαφέρον και μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε πάθος.

Μύθος 2: Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα

Θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι βγάζοντας 60.000 ευρώ το χρόνο ως επιχειρηματίας ή εντελώς δυστυχισμένοι, κερδίζοντας 600.000 ευρώ διοικώντας ένα μεγάλο προσωπικό. Εμείς αποφασίζουμε τι σημαίνει επιτυχία για εμάς, όχι η κοινωνία.

Ο πραγματικός πλούτος δεν έχει να κάνει μόνο με το να έχουμε πολλά χρήματα. Είναι επίσης ανάλογος με την ευτυχία, την υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο τι υπάρχει στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Ας αφιερώσουμε χρόνο για να φροντίσουμε το μυαλό και το σώμα μας. Να κάνουμε πράγματα που μας ενθουσιάζουν και να ζούμε στο σήμερα.

Μύθος 3: Πρέπει να έχουμε μια μοναδική ιδέα

Μια καταπληκτική επιχειρηματική ιδέα θα μπορούσε να είναι το εισιτήριό μας για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, αλλά μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στον δρόμο προς την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα: 7 λάθη των εταιρειών που κάνουν τους καλούς εργαζόμενους να παραιτούνται

Και πάλι όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αρκεί. Τα κύρια “συστατικά” της επιτυχίας βρίσκονται στο επιχειρηματικό μοντέλο, στην τοποθέτηση του προϊόντος και στην εμπειρία των πελατών και όχι στη μοναδικότητα μίας και μόνης ιδέας. Οι καταναλωτές θέλουν η προσφορά μας να είναι μοναδική και η εκτέλεση της ιδέας μας να είναι άψογη. Η επιτυχία δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρηματική μας ιδέα.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές καλές ιδέες έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά η προσωπικότητα, οι εμπειρίες και ο χαρακτήρας μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να τους δώσουμε μια μοναδική πινελιά και ενδεχομένως να βρούμε περιθώρια βελτίωσης.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.