22 Ιαν 2025
READING

Από ποια καταστήματα σούπερ μάρκετ κάνουν οι Έλληνες τα ψώνια τους

4 MIN READ

Από ποια καταστήματα σούπερ μάρκετ κάνουν οι Έλληνες τα ψώνια τους

Από ποια καταστήματα σούπερ μάρκετ κάνουν οι Έλληνες τα ψώνια τους

Δύο συγκεκριμένες τυπολογίες καταστημάτων είναι αυτές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε επίπεδο πωλήσεων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεδομένου ότι τα υπερμάρκετ που έχουν επιφάνεια πώλησης μεγαλύτερη των 2.500 τετραγωνικών μέτρων υπεραπέδωσαν για μία ακόμα φορά, εμφανίζοντας αύξηση της συμβολής τους στο συνολικό τζίρο των αλυσίδων της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο κατά 11%, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στο τζίρο της αγοράς αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 15,1% όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων, IRI.

Μεγάλο μέρος αυτής της εικόνας που σχετίζεται με την ισχυρή παρουσία των μεγάλων καταστημάτων στην αγορά οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Σκλαβενίτης αυτή τη στιγμή που διατηρεί και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έχει 33 υπερμάρκετ στο δίκτυό του, επομένως είναι λογικό να επηρεάζεται θετικά η συγκεκριμένη κατηγορία. 

Σημαντική ανάπτυξη και στα μικρά καταστήματα

Ταυτόχρονα όμως και τα μικρά καταστήματα που έχουν επιφάνεια έως και 400 τετραγωνικά μέτρα παρουσιάζουν επίσης σημαντική ανάπτυξη της συμμετοχής τους στο τζίρο των σούπερ μάρκετ καθότι τον Ιανουάριο του 2023 η συμβολή τους ανήλθε σε 13,9%, όντας αυξημένη κατά 10,5%. Το γεγονός είναι ότι οι αλυσίδες επενδύουν το τελευταίο διάστημα και στα μικρότερα καταστήματα ή καταστήματα γειτονιάς, διαβλέποντας εκεί μία τάση που αναπτύσσεται και παρουσιάζει ζήτηση για τον καταναλωτή. Θα υπενθυμίσουμε ότι εταιρείες όπως είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει στοχοθετήσει τη δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων Shop&Go που θα προσεγγίσει τα 200 σημεία, η My market που επίσης επενδύει στο franchise, έχοντας ξεκινήσει με 3 προς το παρόν καταστήματα My market Local σε Κυψέλη, την Αργυρούπολη και την Καλλιθέα με καλυπτόμενη επιφάνεια από 120 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα το καθένα από αυτά και στόχος είναι να ανοίξει 280 σε βάθος δεκαετίας. Μάλιστα ο όμιλος έχει υπολογίσει ότι τα συγκεκριμένα franchise μαγαζιά μπορούν να αποδίδουν σε τζίρο από 800.000 έως και 1,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. 

Ως προς τις υπόλοιπες τυπολογίες καταστημάτων δηλαδή αυτά που κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 2.500 τετραγωνικών μέτρων και είχαν συμβολή 37,6% στο τζίρο της αγοράς τον Ιανουάριο, η ανάπτυξή τους κινήθηκε στα επίπεδα του 5%, ενώ για τα σημεία από 400 έως 1.000 τ.μ. η συμβολή τους ήταν στο 33,4% με ανάπτυξη 6,4% τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. 

Η κατανομή των καταστημάτων σούπερ μάρκετ της χώρας

Εξετάζοντας τώρα τη δυναμική της ελληνικής αγοράς με βάση τα υφιστάμενα καταστήματα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των μικρών καταστημάτων τροφίμων στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 4.108, όπου πρόκειται ουσιαστικά για καταστήματα με μία ταμειακή μηχανή. Επίσης τα σούπερ μάρκετ με τη μορφή του self service ήταν 5.434, τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ 218 και τα σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ ήταν συνολικά 2.700. 

H τάση των μικρών σούπερ μάρκετ γειτονιάς ή convenience stores εμφανίζεται όλο και πιο έντονη το τελευταίο διάστημα. Γιατί αφενός ο κόσμος προτιμά την δυνατότητα που του προσφέρουν τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην διανύει αποστάσεις για τις αγορές του. Ταυτόχρονα όμως η αγορά οδηγείται σε πιο γρήγορες και μικρές αγορές με λιγότερο χρόνο παραμονής σε μία αίθουσα σούπερ μάρκετ, κάτι στο οποίο παίζει πρωτεύοντα ρόλο πλέον και η ταχύτητα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές αναζητούν την ευκολία που τους δίνει ένα μικρό κατάστημα που δεν ξεπερνάει τα 400 τετραγωνικά, για να μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα αυτό που θέλουν χωρίς να χάνονται μέσα στα ράφια ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ. Αυτό που προκύπτει ουσιαστικά είναι ότι το καταναλωτικό ταξίδι μέσα σε ένα κατάστημα γίνεται πιο σύντομο. 

Θα σημειώσουμε εδώ ότι αντίθετα με την ελληνική αγορά, που δεν έχει παράδοση σε οργανωμένα δίκτυα καταστημάτων convenience, στη Μεγάλη Βρετανία υφίσταται ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση. Βασικό λόγο επίσκεψης στα καταστήματα convenience, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν οι συμπληρωματικές αγορές (51%) και ακολουθούν οι προτάσεις γρήγορου φαγητού – food to go (30%) και βραδινού φαγητού (23%).

Στο ρόλο λοιπόν που θα έχουν τα convenience stores μέσα στα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να υπολογίζουμε και το ότι η εγγύτητα αποτελεί βασικό λόγο επιλογής τους, ενώ στους κυριότερους πελάτες τους συγκαταλέγονται οι νέοι σε ηλικία καταναλωτές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.