Τι είναι η μη-γραμμική εργάσιμη ημέρα;
Μια παραδοσιακή εργάσιμη ημέρα διαρκεί ακόμα από τις 9 έως τις 5, ή κάτι κοντά σε αυτό. Ενώ υπάρχουν ένα ή δύο διαλείμματα ενσωματωμένα, όπως για μεσημεριανό γεύμα ή για έναν γρήγορο καφέ, ο περισσότερος χρόνος είναι γεμάτος με συγκεκριμένες εργασίες. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχαν περισσότερα διαλείμματα που δεν περιλαμβάνουν εργασία;
Αυτό ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας μη γραμμικής εργάσιμης ημέρα (non-linear workday). Οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται μεταξύ εργασίας και μη εργασίας με ασύγχρονο χρονοδιάγραμμα. Έχουν, δηλαδή, τακτικές περιόδους της ημέρας όπου εργάζονται, απλά συνήθως αυτές δεν αντιστοιχούν στο τυπικό οκτάωρο του 9 με 5. Αυτό που έχει σημασία είναι να εργάζονται σύμφωνα με τα φυσικά επίπεδα ενέργειάς τους και όχι να πιέζονται για να είναι παραγωγικοί.
Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της εργασίας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο
Σύμφωνα με την έκθεση “2022 Brain Health Report” από την Muse, οι άνθρωποι με τις υψηλότερες αυτοαναφερόμενες βαθμολογίες για την υγεία του εγκεφάλου -που περιλαμβάνουν τη μνήμη, την εστίαση, τον ύπνο, τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα- είναι εκείνοι που κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η υιοθέτηση μιας μη γραμμικής εργάσιμης ημέρας.
Οι non-linear ημέρες εργασίας αλλάζουν τη μορφή της παραγωγικότητας
Οι άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας σε διάφορες ώρες της ημέρας. Έτσι, μία μη γραμμική ημέρα λειτουργεί με τα φυσικά επίπεδα ενέργειάς τους.
Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι πιο παραγωγικός το πρωί, ίσως να θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του νωρίτερα από τις 9 π.μ. για να μεγιστοποιήσει αυτές τις ώρες παραγωγικότητας. Το να προσπαθήσει να αναγκάσει τον εαυτό του σε μεγάλη παραγωγή κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ώστε να κάνει περισσότερα, δεν πρόκειται να είναι η καλύτερη χρήση του χρόνου του.
Η αντίστοιχη προσέγγιση θα λειτουργούσε για κάποιον που είναι πιο παραγωγικός το απόγευμα. Αν ήταν δυνατόν, θα ξεκινούσε την εργάσιμη ημέρα αργότερα και θα χρησιμοποιούσε το πρώτο μισό της ημέρας για λιγότερο σημαντικές εργασίες.
Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι που πιέζουν τον εαυτό τους να εργαστεί σε μια ώρα της ημέρας που δεν είναι η βέλτιστη για εκείνους, μπορεί να έχουν επιβαρυντικό αποτέλεσμα. Αυτού του είδους η πίεση μπορεί να δημιουργήσει άγχος που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους. Και ξαφνικά να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο, όπου στη συνέχεια δεν κοιμούνται καλά και κατ’ επέκταση δεν είναι παραγωγικοί στην εργασία τους.
Ο ρόλος της πανδημίας
Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι μη γραμμικές εργάσιμες ημέρες ήταν αρκετά ασυνήθιστες. Τώρα, ωστόσο, η μαζική υιοθέτηση υβριδικών και απομακρυσμένων μορφών εργασίας, καθώς και τα ολοένα και πιο ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, κάνουν τις μη γραμμικές ημέρες εργασίας πιο εφικτές για μεγαλύτερα τμήματα του εργατικού δυναμικού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι τις εφαρμόζουν ήδη σε έναν βαθμό χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, όπως για παράδειγμα επιλέγοντας να κάνουν εστιασμένη εργασία αργά το βράδυ ή να εργαστούν νωρίς το πρωί.
Φυσικά, δεν θα δώσει κάθε εργοδότης στους εργαζομένους αυτόν τον βαθμό ελευθερίας. Όμως, στο νέο κόσμο της εργασίας, οι μη γραμμικές εργάσιμες ημέρες θα εξακολουθήσουν να αποκτούν σημαντικότερο ρόλο σε ορισμένες θέσεις εργασίας και τομείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αναρίθμητα οφέλη από την ασύγχρονη εργασία – αρκεί να υπάρχουν ορισμένα μέτρα.
Η σημασία του διαλείμματος
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία του εγκεφάλου είναι ισχυρότερη σε άτομα που ενσωμάτωναν μια συνεπή καθημερινή ρουτίνα σωματικών και πνευματικών διαλειμμάτων, όπως ένας περίπατος, διαλογισμός ή κοινωνικοποίηση με συναδέλφους.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του διαλείμματός του είναι να απομακρυνθεί από την οθόνη του, ειδικά αν εργάζεται εξ αποστάσεως. Ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να προσφέρουν ένα πνευματικό διάλειμμα, ανακουφίζοντας λίγο από το άγχος.
Διαβάστε ακόμα: Ήρθε η στιγμή της τετραήμερης εργασίας
Επιπλέον, αν οι εργοδότες είναι σε θέση να εισάγουν επίσημα πολιτικές μη γραμμικής εργάσιμης ημέρας, τότε θα αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ ασύγχρονης εργασίας και υπερεργασίας – κάτι που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Καθώς η φύση της εργασίας έχει αλλάξει, το ίδιο έχει συμβεί και με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι θέλουν να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν αυτή τη δουλειά. Μεγαλύτερη ευελιξία σημαίνει γενικά και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Οι μη γραμμικές εργάσιμες ημέρες βοηθούν στη μετατόπιση της εργασίας από την εστίαση στη δραστηριότητα, στην εστίαση στα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία πότε ή πού εργάζεται κάποιος, αλλά το να κάνει τη δουλειά του.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.