Τι είναι η Cosmetopoeia και γιατί την υποστηρίζει η LVMH;

Η Cosmetopoeia, η LVMH και η Cosmetic Valley

Τι είναι η cosmetopoeia; Οι παραδοσιακές χρήσεις των φυτών περιλαμβάνουν δύο κύριους τομείς, Pharmacopoeia για φαρμακευτικά θέματα και Cosmetopoeia για καλλυντικά θέματα. Ο δεύτερος αυτός όρος αναφέρεται στη δημοφιλή χρήση των φυτών για παραδοσιακά καλλυντικά και φροντίδα του σώματος που υπήρχαν πάντα σε πολλές χώρες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: To μεγάλο πλάνο βιωσιμότητας του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH

Η LVMH και η Cosmetic Valley, ενας οργανισμός με μέλη εταιρείες προιόντων ιμορφιάς, χρηματοδοτούν μια νέα προσπάθεια υποστήριξης των πρώτων υλών στη Δυτική Αφρική, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της μελλοντικής διαθεσιμότητας και της ποιότητας των βασικών συστατικών των καλλυντικών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα οικοσυστήματα από τα οποία προέρχονται.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία

Αυτό που κάνει το πρόγραμμα ενδιαφέρον και μοναδικό είναι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης της περιβαλλοντικής προστασίας που ο δυτικός κόσμος μόλις τώρα αρχίζει να κατανοεί: μια προσέγγιση στην οποία οι άνθρωποι δεν περιφράσσουν τμήματα της φύσης για να τη διατηρήσουν, αλλά μαθαίνουν να συνυπάρχουν μέσα σε αυτήν.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής “One Forest” που φιλοξενήθηκε στη Γκαμπόν της Αφρικής, από τους προέδρους της Γαλλίας και της Γκαμπόν, περιλαμβάνει μια οικονομική δωρεά άνω των 500.000 ευρώ και μια δέσμευση της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών να αξιοποιήσει τη “διατήρηση της κληρονομιάς της Αφρικής” ως εργαλείο για την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Cosmetopoeia

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μια έννοια που η Cosmetic Valley αποκαλεί “cosmetopoeia”, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καταλόγου φυσικών πόρων και των παραδοσιακών χρήσεών τους στην περιποίηση του δέρματος και τα καλλυντικά. Το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της μελέτης της δασικής cosmetopoeia στο Κονγκό με τη χρηματοδότηση υποτροφιών, πρακτικής άσκησης, διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικών εργασιών.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να κατανοήσει και να διατηρήσει το τεράστιο δυναμικό της cosmetopoeia που υπάρχει στα αφρικανικά δάση, με τη μορφή συστατικών όπως το Padouk – ένα μεγάλο δέντρο στην Γκαμπόν από το οποίο παράγεται μια σκόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή μάσκα ή να αναμιχθεί με λάδι για χρήση σε παραδοσιακά καλλυντικά.

Ένα άλλο δέντρο, το Moabi, παράγει σπόρους που οι κοινότητες συλλέγουν για να φτιάξουν βούτυρο για το μαγείρεμα και τα καλλυντικά, και σύμφωνα με την Cosmetic Valley, συνεταιρισμοί στη βόρεια Γκαμπόν συλλέγουν τους καρπούς και διαθέτουν στην αγορά καλλυντικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτούς.

Η διατήρηση αυτής της γνώσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, υποστηρίζει η Cosmetic Valley.

Η Cosmetic Valley

Η Cosmetic Valley σχηματίστηκε ως “σύμπλεγμα ανταγωνιστικότητας” γαλλικών εταιρειών αρωμάτων και καλλυντικών το 2005 – και περιλαμβάνει τις Puig France, L’Oréal και Guerlain μεταξύ των μελών της, με πρόεδρό της τον γενικό γραμματέα της LVMH Marc-Antoine Jamet.

Η δέσμευση των μελών της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών αποσκοπεί στο να επιτρέψει τη μελέτη και την καταγραφή, από τους τοπικούς φορείς, των φυτικών γενετικών πόρων του δάσους και των παραδοσιακών χρήσεών τους για την προστασία και την ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών. Πρόκειται, πέρα από την απογραφή και τη συντήρηση των προφορικών παραδόσεων, για τη συμβολή στη διατήρηση της κληρονομιάς της Αφρικής και την ανάδειξή της σε μοχλό τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Louis Vuitton

Ο γαλλικός τομέας της αρωματοποιίας-καλλυντικών που συγκεντρώθηκε και συντονίστηκε από την Cosmetic Valley ξεκίνησε την ιδέα της cosmetopoeia το 2010. Όπως η φαρμακοποιία στον τομέα της φαρμακευτικής, έχει ως στόχο να κάνει μια καταγραφή των φυσικών πόρων και των παραδοσιακών χρήσεών τους για τη φροντίδα και την ευεξία του δέρματος.

Αποτελεί έτσι έναν μοχλό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ο οποίος οδηγεί σε μια νέα δυναμική για την καλύτερη γνώση των παραδοσιακών χρήσεων των φυτών- το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός και η διαμόρφωση των καλλυντικών ιδιοτήτων των βοτανικών πόρων του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Cosmetic Valley