19 Απρ 2024
READING

Γιατί η Toblerone βγάζει το ελβετικό βουνό από τη συσκευασία της;

4 MIN READ

Γιατί η Toblerone βγάζει το ελβετικό βουνό από τη συσκευασία της;

Γιατί η Toblerone βγάζει το ελβετικό βουνό από τη συσκευασία της;

Γιατί αλλάζει το logo της Toblerone;

Η εικόνα της κορυφής του βουνού Matterhorn θα εξαφανιστεί σύντομα από τις συσκευασίες της σοκολάτας Toblerone, επειδή ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της μάρκας μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός Ελβετίας.

Ο παγκόσμιος όμιλος τροφίμων Mondelēz International, στον οποίο ανήκει το ελβετικής καταγωγής brand, προσαρμόζει τη συσκευασία των προϊόντων Toblerone για να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς κανόνες της Ελβετίας σχετικά με το πώς τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις για το πολυπόθητο σήμα “Swissness” – που θεωρείται από ορισμένους ως πρότυπο ποιότητας.

Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Οι σοκολάτες Toblerone, που πωλούνται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, δεν μπορούν πλέον να αποκαλούνται ελβετικές, επειδή η Mondelēz μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους εκτός Ελβετίας.

Διαβάστε ακόμα: Η Mondelēz επενδύει 600 εκατομμύρια δολάρια για να προστατέψει το κακάο

Η Mondelēz International, στην οποία ανήκουν επίσης οι εταιρείες Philadelphia cream cheese, belVita, Ritz, Sour Patch Kids και The Natural Confectionery Co, κατασκευάζει το 90% των προϊόντων της στην Αυστραλία – με εξαίρεση ορισμένες λιχουδιές, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας Toblerone που παρασκευάζεται – μέχρι τώρα – στην Ελβετία.

Πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία σνακ και ροφημάτων αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της Toblerone στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα – όπου οι μισθοί και το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην Ελβετία. Η εταιρεία αλλάζει τον σχεδιασμό της συσκευασίας ώστε να απεικονίζει απλώς ένα βουνό αντί για το διάσημο Matterhorn, που απεικόνιζε ως τώρα.

Η νέα συσκευασία

Η αλλαγή της συσκευασίας αφορά τις μπάρες σοκολάτας των 35 και 50 γραμμαρίων που θα παρασκευάζονται στη Σλοβακία: οι μεγαλύτερες “ταμπλέτες” των 100 γραμμαρίων θα εξακολουθήσουν να παράγονται στη Βέρνη, την ελβετική πρωτεύουσα. Οι συσκευασίες Toblerone θα αναγράφουν πλέον “established in Switzerland”, αντί για “of Switzerland”.

Οι νέες συσκευασίες της Mondelēz περιλαμβάνουν μια χαρακτηριστική νέα γραμματοσειρά και λογότυπο Toblerone. Περιλαμβάνουν, ακόμα, και την υπογραφή του Theodor Tobler, του ανθρώπου που δημιούργησε τη γνωστή σοκολάτα το 1908.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τον νόμο Swissness της Ελβετίας, που ψηφίστηκε το 2017, τα εθνικά σύμβολα και οι ελβετικοί σταυροί δεν επιτρέπονται στις συσκευασίες προϊόντων που δεν πληρούν τα κριτήρια Swissness.

Ο νόμος ορίζει ότι το 80% των πρώτων υλών των τροφίμων που χρησιμοποιούν ελβετικά εθνικά σύμβολα ή ισχυρίζονται ότι είναι “ελβετικά”, πρέπει να προέρχονται από την Ελβετία – για τα γαλακτοκομικά προϊόντα το ποσοστό αυτό αλλάζει σε 100%. Οι βασικές εργασίες για την παραγωγή ενός ελβετικού προϊόντος πρέπει επίσης να πραγματοποιούνται στην Ελβετία. Εξαιρούνται τα φυσικά προϊόντα που δεν μπορούν να προέλθουν από την Ελβετία, όπως το κακάο.

Η ανανέωση του brand

Η Mondelēz επιδιώκει να διατηρήσει τη σοκολάτα της στην κορυφή της προσοχής των καταναλωτών. Η Toblerone ήταν πάντα μία σοκολάτα που απέφυγε να έχει το σχήμα, τη γεύση και τη συσκευασία των ανταγωνιστών της. Και ως επί το πλείστον, αυτό έχει αποδώσει. Εκτός από το ξεχωριστό τριγωνικό της σχήμα, η Toblerone έχει μια τραγανή, απαλή και μαστιχωτή υφή που διαφέρει από τις άλλες σοκολάτες.

Έχει επίσης μια ευρείας κλίμακας παρουσία σε αεροδρόμια και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των καταναλωτών. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας στις Η.Π.Α., περίπου το 73% των ανθρώπων γνωρίζουν τη μάρκα. Όμως, παρά το υψηλό επίπεδο εξοικείωσης, όταν οι καταναλωτές καλούνται να αναφέρουν μια μάρκα σοκολάτας που σκέφτονται ή θέλουν να αγοράσουν, το ποσοστό αυτό καταρρέει στο 3%.

Διαβάστε ακόμα: Είναι τα σνακ είναι η νέα προσιτή πολυτέλεια

Αυτό εξηγεί την απόφαση του αμερικανικού ομίλου των τροφίμων να δώσει στην Toblerone τη μεγαλύτερη ανανέωση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Μία απόφαση που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση της αξίας της μάρκας, στην αύξηση της προβολής της στα καταστήματα και στην επέκταση των περιόδων κατά τις οποίες κάποιος μπορεί να την καταναλώσει ή να τη χαρίσει.

Η Mondelēz άλλαξε τη συσκευασία της Toblerone, αλλά φρόντισε επιμελώς να μην διαταράξει αυτό που αντιπροσώπευε η μάρκα ή την κληρονομιά της, ενισχύοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και τη δημοτικότητά της και οικοδομώντας σχεδόν εκ νέου την αξία του brand.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Mondelēz

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.