26 Απρ 2024
READING

H επόμενη μέρα της Mothercare και της οικογένειας Λάππα στο ελληνικό επιχειρείν

4 MIN READ

H επόμενη μέρα της Mothercare και της οικογένειας Λάππα στο ελληνικό επιχειρείν

H επόμενη μέρα της Mothercare και της οικογένειας Λάππα στο ελληνικό επιχειρείν

Την ακολουθία των επόμενων κινήσεων που φέρνουν συστήνει αυτή την περίοδο η διοικητική ομάδα της Κλουκίνας – Λάππας και της Intracom Συμμετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη. Διότι αφενός η συμφωνία για εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών και συγκεκριμένα του 74,21% της Κλουκίνας-Λάππας από την Intracom Συμμετοχών και αφετέρου οι εξελίξεις που έρχονται μέσα από αυτή τη συμφωνία, αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα για την επιχείρηση που γνωρίζαμε έως τώρα.

Θα θυμίσουμε ότι ήδη η Intracom απέκτησε το 27,61% που πούλησε ο Λουκάς Σπεντζάρης, πρώην μέτοχος με τον οποίο βρισκόταν σε διαμάχη τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Λάππα. Και έως το τέλος του δεύτερου τετραμήνου η Intracom θα έχει αποκτήσει και το υπόλοιπο 46,60% με πωλήτρια την οικογένεια Λάππα που θα σηματοδοτήσει την απόκτηση του συνολικού συμφωνημένου ποσοστού του 74,21%. 

Τι συμβαίνει τώρα; Επί της ουσίας, όπως έχει γίνει γνωστό, η Intracom Ακίνητα, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Intracom Συμμετοχών που πρόσφατα δημιουργήθηκε θα μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απορρόφησή της από την Κλουκίνας Λάππας, όπου σε αυτή την περίπτωση θα επικρατήσει η ονομασία της Intracom Properties και ουσιαστικά θα διαχειρίζεται το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Kλουκίνας – Λάππας που αποκτά μέσω της εξαγοράς. Σε ό,τι αφορά την εμπορική δραστηριότητα της Κλουκίνας – Λάππας που αυτή ασκείται μέσω των καταστημάτων Mothercare, αυτή επί της ουσίας θα αποσχιστεί και θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω μίας ξεχωριστής κοινής εταιρείας, στην οποία θα υφίσταται και η οικογένεια Λάππα αλλά και η Intracom συμμετοχών. Η εταιρεία αυτή ουσιαστικά θα κληθεί να διαχειριστεί τα καταστήματα λιανικής πώλησης της Mothercare. 

Το άκρως ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Μόνο αμελητέο πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί το χαρτοφυλάκιο της Κλουκίνας – Λάππας σε ακίνητα στην ελληνική αγορά. Θα θυμίσουμε ότι τα δύο πιο σημαντικά από αυτά βρίσκονται στην οδό Ερμού. Το ένα φιλοξενεί το νέο κατάστημα της Adidas στην Ερμού 44 και το δεύτερο φιλοξενούσε ήδη το κατάστημα της Zara στην Ερμού 47. To ακίνητο της Αdidas στην οδό Ερμού 44 έχει επιφάνεια 884 τ.μ. με εμπορική αξία που ανέρχεται στα 12,03 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για χάρη της Adidas η ιδιοκτήτρια Κλουκίνας – Λάππας προτίμησε να διακόψει τη λειτουργία του δικού της καταστήματος, Mothercare, που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί επενδυτικά το ακίνητο αυτό. Στην περίπτωση του ακινήτου της Zara το κτίριο έχει χτιστεί σε οικόπεδο 619 τ.μ. και διαθέτει υπόγειο 157 τ.μ., ισόγειο 604 τ.μ., πατάρι 313 τ.μ., πρώτο όροφο 221 τ.μ. και δεύτερο όροφο 139 τ.μ. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία αποτίμηση που πραγματοποίησε η Κλουκίνας-Λάππας η συνολική αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανέρχεται σε 37,6 εκατομμύρια ευρώ. 

H έναρξη της Mothercare από την Κλουκίνας – Λάππας

Η είσοδος της οικογένειας Λάππα που είχε προηγουμένως δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, από τον οποίο και ξεκίνησε , έγινε μέσα από την εξαγορά της εμπορικής εταιρείας που διατηρούσε 6 καταστήματα Mothercare στην Ελλάδα. Η Βιολέττα Λάππα, κόρη του προέδρου της εταιρείας, Γιάννη Λάππα και διευθύνουσα σύμβουλος η ίδια, ξεκίνησε την καριέρα της στην οικογενειακή επιχείρηση το 2001, θητεύοντας τότε κοντά στην εμπορική διευθύντρια της επιχείρησης και δουλεύοντας και εκείνη για την ανάπτυξη της μάρκας Mothercare σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχοντας εργαστεί προηγουμένως ως σύμβουλος στην PwC. Η εταιρεία έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαθέτει 32 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ επεκτάθηκε αργότερα στη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Στη διάρκεια του 2022 η εταιρεία βλέποντας ότι τα καταστήματα Mothercare σε Αλβανία και Σερβία δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία τους. Κάτι ανάλογο θυμίζουμε ότι είχε γίνει και στην Ελλάδα, όταν έκλεισε το κατάστημά της στην οδό Ερμού 44 για να το μισθώσει αμέσως μετά στην Adidas.

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς

Αυτό που χαρακτήρισε σε όλα της τα βήματα την Κλουκίνας – Λάππας ήταν η διαρκής προσαρμοστικότητα στις συνθήκες της αγοράς. Αφενός όποτε έκρινε ότι τα καταστήματα δεν της έβγαιναν, προχωρούσε σε διακοπή λειτουργίας τους. Ακόμα και εάν μία τέτοια κίνηση αποτελούσε σημείο μακράς τριβής με τον πρώην συμμέτοχο Λουκά Σπεντζάρη, ο οποίος είχε κατηγορήσει την οικογένεια Λάππα για την απόφασή της να κλείσει το κατάστημα της Ερμού που στη συνέχεια νοίκιασε στην Adidas.

Μάλιστα, η οικογένεια Λάππα είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει και το ποσοστό του Σπεντζάρη, αλλά τελικά δεν το κατάφερε καθότι ο ίδιος έκανε πίσω σε μία τέτοια προοπτική. Αφετέρου ένα βήμα ευελιξίας και προσαρμογής στις συνθήκες ήταν και η συμφωνία με την Intracom. Που φέρνει την επιχείρηση ένα βήμα μπροστά, με νέες προοπτικές, ρευστότητα για την οικογένεια Λάππα που πούλησε το ποσοστό της και μία συνέργεια με την Intracom που αναμένεται ότι θα έχει το ξεχωριστό δικό της ενδιαφέρον στον τομέα της λιανικής και της Mothercare. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.