25 Απρ 2024
READING

Κρητική ηγεσία στα σούπερ μάρκετ από την Χριστίνα Χαλκιαδάκη

4 MIN READ

Κρητική ηγεσία στα σούπερ μάρκετ από την Χριστίνα Χαλκιαδάκη

Κρητική ηγεσία στα σούπερ μάρκετ από την Χριστίνα Χαλκιαδάκη

Ένα από τα πρόσωπα  της γυναικείας ηγεσίας στον εν γένει ανδροκρατούμενο κλάδο των σούπερ μάρκετ και του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί με αρκετή πειστικότητα ότι εκφράζεται από την Χριστίνα Χαλκιαδάκη.

Η επιχειρηματίας και συνεχίστρια της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οποία συμμετέχει με 60% και ο όμιλος Σκλαβενίτη τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνη που έχει ταυτιστεί άρρηκτα με τη νέα εποχή της εταιρείας. Η ίδια εκπροσωπεί την τρίτη γενιά επιχειρηματιών της οικογένειας Χαλκιαδάκη, ενώ διατηρεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία της Κρήτης.

Με εμπειρία σε θέσεις εργασίας στην ελεύθερη αγορά

Η Χριστίνα Χαλκιαδάκη κάτοχος πτυχίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα του International Business and Finance από το Reading University, δεν ενεπλάκη αμέσως με τα πεπραγμένα της οικογενειακής επιχείρησης. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε κανείς να πει ότι περιπλανήθηκε στην ελεύθερη αγορά πριν τελικά καταλήξει να διοικεί την οικογενειακή αλυσίδα.

Η καριέρα της ξεκίνησε από τη Johnson & Johnson όπου είχε τη θέση της sales marketing trainee, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα με τις σπουδές της και πρακτική εξάσκηση στο χώρο του marketing. Ακολούθησε η θητεία της στην Euro-Atlantic Corporation ως υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ως υπεύθυνη πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών. Ακολούθως, κατά τα έτη 1999-2000 εργάστηκε στο τμήμα αναλύσεων της Euroxx Χρηματιστηριακή και έως το 2005 διατηρούσε εξωτερική συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία ερευνών αγοράς, Euromonitor International με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για το λιανεμπόριο.

Η ανάληψη καθηκόντων στην Χαλκιαδάκης Α.Ε.

Η επαγγελματική σχέση της με τα σούπερ μάρκετ και η δραστηριοποίησή της σε αυτήν ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2002. Τότε ανέλαβε τον τομέα Διεύθυνσης Ποιότητας, ενώ σήμερα πλέον διοικεί την επιχείρηση που απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους. Εκτός όμως από τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης έχει αναπτύξει και την επιχείρηση «Γεύσεις Κρήτης Χαλκιαδάκης» με παντοπωλεία σε Αθήνα (Χαλάνδρι, Γλυφάδα) και Θεσσαλονίκη που έχουν ως στόχο την προβολή της κρητικής γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται στο άμεσο μέλλον η δραστική επέκταση του αριθμού των 4 καταστημάτων που υφίστανται σήμερα.

Το 2019 και το 2023 η επιχειρηματίας εξελέγη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ECR Hellas, το οποίο επιδιώκει ως φορέας τη συνεργασία των λιανεμπόρων και των προμηθευτών βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Εκτός των άλλων είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Πλαστικά Κρήτης.

Μότο της αποτελεί πως «δεν τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό αλλά το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό». Μία πρόταση που κλήθηκε ουσιαστικά να την κάνει πράξη στη διάρκεια της πανδημίας και τον lockdown, επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά μπροστά στις εξελίξεις που επηρέασαν την αγορά κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό που κλήθηκε η ίδια να πράξει, ήταν να επιτύχει την γρήγορη προσαρμογή της επιχείρησής της στα νέα δεδομένα, κάτι που φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι το κατάφερε.

H Χαλκιαδάκης με τα 41 καταστήματα και τα 4 παντοπωλεία σε Αθήνα και Κρήτη με προϊόντα της κρητικής παραγωγή και την ονομασία «Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης», είχε τζίρο 175,86 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί μία εύρωστη και ισχυρά αποδοτική επιχείρηση, την εικόνα και τη λειτουργία της επιχείρησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η κυρία Χαλκιαδάκη τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη σκυτάλη στην επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας της Μηνάς Χαλκιαδάκης. Σήμερα η εταιρεία διανύει το 43ο έτος της πορεία της, με τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος να γίνονται στην Κρήτη το 1980 στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Η επιχειρηματίας απέδειξε ότι εκτός από το επιχειρηματικό κριτήριο που της έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησαν οι πρόγονοί της αλλά και πολύ παλαιότερα από την ίδρυση των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, ο Κώστας Χαλκιαδάκης στις αρχές του 20ου αιώνα με το μπακάλικο «Η πηγή του Δρόσου», ήταν ότι διαθέτει την δυναμική να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Σε ένα κλάδο που όσο και εάν κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ανδροκρατούμενος σε επίπεδο ηγεσίας, η παρουσία της κυρίας Χαλκιαδάκη, αποδεικνύει περίτρανα το ακριβώς αντίθετο. Ότι η διοίκηση δεν αποτελεί τον κανόνα του φύλου που την ασκεί, αλλά ζήτημα ικανότητας, οξυδέρκειας, επιμονής αλλά και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.