19 Απρ 2024
READING

Τι θέλουν οι γυναίκες από το χώρο εργασίας

4 MIN READ

Τι θέλουν οι γυναίκες από το χώρο εργασίας

Τι θέλουν οι γυναίκες από το χώρο εργασίας

Γιατί οι γυναίκες ηγέτες απομακρύνονται από τις εταιρείες τους;

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας “μεγάλης ρήξης”, όπου οι γυναίκες ηγέτες απαιτούν περισσότερα από την εργασία και είναι πιο πιθανό να αλλάξουν δουλειά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, σύμφωνα με την έκθεση “Women in the Workplace Report 2022” της McKinsey.

Στην έρευνα συμμετείχαν 333 οργανισμοί και περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι στις Η.Π.Α. Η έρευνα αποκάλυψε ότι σήμερα οι γυναίκες απαιτούν περισσότερα από την εργασία τους και εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους για να τα αποκτήσουν. Οι γυναίκες ηγέτες αλλάζουν θέσεις εργασίας με τα υψηλότερα ποσοστά που έχουμε δει ποτέ – και σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες στην ηγεσία.

Διαβάστε ακόμα: ΟΙ 10 χώρες με τη μικρότερη ανισότητα φύλων

Βρισκόμαστε στο 2023, ωστόσο είναι γεγονός ότι μόνο ένα στα τέσσερα ανώτερα στελέχη είναι γυναίκα. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις εταιρείες. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε κάθε επίπεδο των εταιρικών οργανισμών, με τη μεγαλύτερη διαφορά στα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας. Για χρόνια, λιγότερες γυναίκες ανέβαιναν στην ιεραρχία εξαιτίας κάποιου “σπασμένου σκαλοπατιού” στα πρώτα βήματα προς τη διοίκηση. Τώρα, οι εταιρείες αγωνίζονται να κρατήσουν τις σχετικά λίγες γυναίκες ηγέτες που έχουν.

Γιατί οι γυναίκες ηγέτες απομακρύνονται από τις εταιρείες τους;

Οι λόγοι είναι αποκαλυπτικοί. Οι γυναίκες ηγέτες είναι εξίσου φιλόδοξες με τους άνδρες, αλλά σε πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αντιξοότητες που σηματοδοτούν ότι θα είναι πιο δύσκολο να εξελιχθούν. Είναι πιο πιθανό να δεχθούν υποτιμητικές συμπεριφορές, όπως το να αμφισβητείται η κρίση τους ή να τις περνούν για κατώτερες στην ιεραρχία.

Την ίδια στιγμή, κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ευημερία των εργαζομένων και να προωθήσουν την ένταξη, αλλά αυτό το κρίσιμο έργο τις εξαντλεί και μένει ως επί το πλείστον χωρίς ανταμοιβή. Και τέλος, είναι όλο και πιο σημαντικό για τις γυναίκες ηγέτες να εργάζονται σε εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία, την ευημερία των εργαζομένων και την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με την μελέτη, το 37% των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν κάποιο περιστατικό με έναν συνάδελφο που πήρε τα εύσημα για μία ιδέα τους, έναντι 27% των ανδρών. Παράλληλα, το 40% των γυναικών δήλωσε ότι οι προσπάθειές για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη δεν αναγνωρίζονται στις αξιολογήσεις απόδοσης.

Οι γυναίκες που καταφέρνουν να αναλάβουν ανώτερες θέσεις, όμως, απαιτούν περισσότερα από ποτέ από τη δουλειά τους και είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις εταιρείες τους για να τα αποκτήσουν. Περίπου οι μισές (49%) από αυτές επισήμαναν ότι η ευελιξία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όταν αποφασίζουν να ενταχθούν ή να αποχωρήσουν από μια εταιρεία, έναντι 34% των ανδρών.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός, ότι οι γυναίκες ηγέτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες συναδέλφους τους να εγκαταλείψουν μια θέση εργασίας, για να αναζητήσουν μια θέση σε έναν εργοδότη που είναι περισσότερο προσηλωμένος στην πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη.

Έλλειψη κατάρτισης των διευθυντών για το πώς να οικοδομήσουν την ενσωμάτωση

Οι διευθυντές είναι ουσιαστικοί παράγοντες της εργασιακής κουλτούρας για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Το να έχουν έναν υποστηρικτικό διευθυντή είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παράγοντες που οι γυναίκες εξετάζουν όταν αποφασίζουν αν θα ενταχθούν ή θα παραμείνουν σε μια εταιρεία.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του τι αναμένεται από τους διευθυντές και του τρόπου με τον οποίο εκπαιδεύονται και ανταμείβονται. Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από το 50% των εκπαιδεύσεων των διευθυντών ασχολούνται με θέματα όπως η πρόληψη της εξουθένωσης των εργαζομένων και η διασφάλιση ότι οι προαγωγές είναι δίκαιες. Επιπλέον, μόνο το 25% των εταιρειών συνυπολογίζει τη διατήρηση των εργαζομένων και το 34% εξετάζει την πρόοδο της DEI (ποικιλομορφία, η ισότητα και η ένταξη) στην αξιολόγηση της απόδοσης των διευθυντών.

Διαβάστε ακόμα: Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Πώς μπορούν να διατηρήσουν τις γυναίκες οι εταιρείες

Εάν οι εταιρείες δεν αναλάβουν δράση, κινδυνεύουν να χάσουν, όχι μόνο τις σημερινές γυναίκες ηγέτες τους, αλλά και την επόμενη γενιά γυναικών ηγετών. Οι νεαρές γυναίκες είναι ακόμη πιο φιλόδοξες και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο να εργάζονται σε ένα δίκαιο, υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον. Βλέποντας όλες τις προηγούμενες γυναίκες που ενδεχομένως αποτελούν και πρότυπά τους να φεύγουν για να διεκδικήσουν καλύτερες ευκαιρίες, είναι έτοιμες κι εκείνες να κάνουν το ίδιο.

Για να διατηρήσουν το γυναικείο εργατικό δυναμικό, οι εταιρείες δεν μπορούν να αρκεστούν μόνο στις συζητήσεις και τις θεωρίες. Αλλά στην πράξη να επαναπροσδιορίσουν τις δίκαιες αμοιβές και προαγωγές, να δημιουργήσουν μια ψυχολογικά υγιή εργασιακή κουλτούρα, να τις βοηθήσουν να βρουν νόημα στην εργασία τους και, φυσικά, να τους προσφέρουν τη δυνατότητα της ευελιξίας με απομακρυσμένες και υβριδικές επιλογές εργασίας. Εάν επιτευχθούν αυτά, τότε η σύνδεσή τους με την εργασία τους θα είναι μεγαλύτερη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να επιθυμούν να παραμείνουν στη δουλειά τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.