28 Απρ 2024
READING

Πέγκυ Αντωνάκου | Η επικεφαλής της Google θέλει οι γυναίκες να λένε ΝΑΙ στον εαυτό τους

3 MIN READ

Πέγκυ Αντωνάκου | Η επικεφαλής της Google θέλει οι γυναίκες να λένε ΝΑΙ στον εαυτό τους

Πέγκυ Αντωνάκου | Η επικεφαλής της Google θέλει οι γυναίκες να λένε ΝΑΙ στον εαυτό τους

Πέγκυ Αντωνάκου | Συχνά βρίσκομαι σε πάνελ και συνέδρια και διαπιστώνω ότι είμαι το μόνο “φόρεμα με ψηλά τακούνια” σε μια σειρά από “αντρικά κοστούμια και γραβάτες”

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάστηκε για λίγα χρόνια στην Opel, πριν φύγει για τις ΗΠΑ, όπου έκανε ΜΒΑ με ειδίκευση στο marketing στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Παράλληλα, σπούδασε ψυχολογία, κάνοντας μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική, που ήταν το παιδικό της επαγγελματικό όνειρο. Η ίδια είναι επίσης certified coach.

Στην Αμερική εργάστηκε για εταιρείες όπως η General Motors USA και η Opel Bank GMBH, περνώντας μετέπειτα στη θέση της Γενικής Διευθύντριας για Consumer and SMB divisions για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη DELL, επιτυγχάνοντας ηγετική θέση στην αγορά σε πολλές χώρες της ευθύνης της.

Έμεινε στην DELL για περίπου δέκα χρόνια, στην Αμερική και στην Ευρώπη και μετά εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς, όπου γρήγορα ανήλθε στη θέση της CEO για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Σε ηλικία μόλις 38 ετών έγινε η πρώτη γυναίκα και η ηλικιακά η νεότερη που έφτασε σε τόσο υψηλή θέση στην ιστορία της Microsoft στην Ελλάδα.

Από τα τέλη του 2019 η Πέγκυ Αντωνάκου είναι η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας ως έδρα της την Αθήνα. Το ευρύτερο ακαδημαϊκό της υπόβαθρο είναι αυτό που την καθοδηγεί σε καθημερινή βάση να διοικεί αποτελεσματικότερα.

Επαγγελματική φιλοσοφία

Βασική της φιλοσοφία στην επαγγελματική της διαδρομή είναι να δίνει χώρο στους ανθρώπους και να τους βοηθά να βρουν εκείνοι τις απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, χωρίς εκείνη να είναι πάντα εκεί για να δώσει έτοιμες λύσεις. Πεποίθησή της, ότι με αυτόν τον τρόπο γεννιέται η νέα γενιά των ηγετών, καθώς και ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι ισχυρότερες από τις εκάστοτε θέσεις που αυτοί αναλαμβάνουν.

Η ευρύτατη εμπειρία της σε διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικά μέρη του κόσμου, την καθιστούν μια από τις πιο καταξιωμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ το 2020 το περιοδικό Fortune την κατέταξε ανάμεσα στις πιο δυναμικές γυναίκες της χώρας μας.

Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

Βρέθηκε στον παραδοσιακά “ανδροκρατούμενο” χώρο της τεχνολογίας κατά συγκυρία, αλλά μαγεύτηκε από την ταχύτητα της εξέλιξης του κλάδου και την επιρροή του στις εξελίξεις, ιδίως στην εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας και έκτοτε η πορεία της είναι μόνο ανοδική. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία μπήκε στη ζωή της όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην DELL, όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τελικά της ταίριαξε πολύ.

Η παρουσία γυναικών στα τεχνολογικά επαγγέλματα αλλά και σε θέσεις ευθύνης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια. Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Χρειάζονται πρότυπα. Οι γυναίκες θα πρέπει να μη λένε όχι στον εαυτό τους πριν τους το πουν οι άλλοι. Πρέπει να αισθάνονται άνετα να διεκδικούν. Σημαντικό επίσης είναι να θυμόμαστε ότι το ζητούμενο είναι η ισότιμη εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες, δηλαδή η ισότητα, όχι η ομοιότητα. Είναι ακριβώς αυτή η διαφορετικότητα της προσέγγισης που είναι το ζητούμενο σήμερα”.

Η επικεφαλής της Google στη ΝΑ Ευρώπη θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μοιράζονται την ιστορία τους και να εμπνέουν και τις υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο. Μόνο μέσα από ισχυρά γυναικεία πρότυπα θα μπορέσουν και τα νέα κορίτσια να πατήσουν στα πόδια τους, να βγουν μπροστά και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.