19 Απρ 2024
READING

Μαρία Σκλαβενίτου | Παράδειγμα ηγεσίας, ενσυναίσθησης και γνώσης

5 MIN READ

Μαρία Σκλαβενίτου | Παράδειγμα ηγεσίας, ενσυναίσθησης και γνώσης

Μαρία Σκλαβενίτου | Παράδειγμα ηγεσίας, ενσυναίσθησης και γνώσης

Λίγες είναι οι πληροφορίες που θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς δημόσια για το πρόσωπο της Μαρίας Σκλαβενίτου, της προέδρου του μεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η ίδια έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τη δημοσιότητα, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και επικεντρώνοντας όλο της το ενδιαφέρον στο επάγγελμά της. 

Όσοι την γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι χαρακτηρίζεται για το χιούμορ και την διεισδυτικότητά της, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι ένας ευχάριστος και ήπιος χαρακτήρας, όντας τελικά εκείνη που λαμβάνει πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις στην εταιρεία. Φημίζεται για την αίσθηση της δικαιοσύνης και την ενσυναίσθηση που τη διακρίνει, καθώς είναι ιδιαίτερα δυναμική ως χαρακτήρας. Πριν αναλάβει τη θέση που κατέχει σήμερα πέρασε από διαφορετικές θέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης όπως για παράδειγμα ο τομέας αγορών, ο τομέας του non food και οι υπόλοιποι. Η φιλοσοφία της οικογένειας Σκλαβενίτη επικεντρώνεται άλλωστε στο ότι για να αναλάβει κάποιος επιτελικά καθήκοντα, θα πρέπει να έχει γνωρίσει εκ των έσω όλους τους τομείς λειτουργίας. 

Πέρα όμως από αυτά που είναι ή δεν είναι γνωστά για την Μαρία Σκλαβενίτου αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα της εταιρείας που διοικεί μαζί με τον Γεράσιμο και την Βίκυ Σκλαβενίτου. Καμία άλλη εταιρεία σε τέτοιο μέγεθος δεν πήρε τόσο μεγάλα ρίσκα σε αυτά τα 15 και πλέον χρόνια όσο ο Σκλαβενίτης. Και η Μαρία Σκλαβενίτου ήταν εκεί σε όλες αυτές τις μεγάλες αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως εταιρεία Σκλαβενίτης, τον μεγαλύτερο λιανέμπορο στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο εργοδότη και κυρίως μια εταιρεία που ο κόσμος σέβεται και αγαπάει ενώ μεγαλώνει εκθετικά.

Αυτό πηγαίνει πίσω στο 2006 όταν η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας εξαγοράζεται από τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη, Γεράσιμο, Στέλιο και Μαρία και από τότε ξεκινά μια ανοδική πορεία που δεν έχει προηγούμενο. Την περίοδο εκείνη η εταιρεία έχει 36 καταστήματα και λίγο πάνω από 830 εκ.ευρώ τζίρο ενώ σήμερα, μετά από 17 χρόνια, έχει σχεδόν 500 καταστήματα και κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 4.5 δις. ευρώ.

Γεννημένη στο Κερατσίνι και μεγαλωμένη στον Πειραιά

Τα αδέρφια Σκλαβενίτη, γεννήθηκαν στο Κερατσίνι και μεγάλωσαν στον Πειραιά. Πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στο Πασαλιμάνι και τη Φρεαττύδα. Με παιδικές αναμνήσεις από τις βόλτες στον Πορφύρα και τον Φοίνικα, ενώ το σχολείο που φοιτούσαν βρισκόταν στην οδό Αφεντούλη. Η Μαρία Σκλαβενίτου αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα γυναικείας ηγεσίας σε έναν όμιλο, όπως ο όμιλος Σκλαβενίτη κινούμενος με διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχοντας καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της απαιτητικής εξαγοράς του Μαρινόπουλου πριν από λίγα χρόνια, το οποίο για τα μέλη της οικογένειας μετατράπηκε σε μία μορφή εθνικής υποχρέωσης, προκειμένου να διασώσουν έναν επιχειρηματικό όμιλο που απασχολούσε πάνω από 12.000 άτομα προσωπικό και σχετιζόταν με επίσης χιλιάδες προμηθευτές ανά την επικράτεια, οι οποίοι ήταν άμεσα εξαρτώμενοι από την δραστηριότητά του.

Η ίδια αποτελεί μέλος της δεύτερης γενιάς της επιχείρησης που ίδρυσαν το 1954 οι Γιάννης και Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος και αρχικά ασχολήθηκε με το χονδρεμπόριο. Το πρώτο της σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης” δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1969 στην περιοχή του Περιστερίου. 

Mε καταγωγή από τη Λευκάδα, η οικογένεια Σκλαβενίτη και ειδικότερα ο παππούς, Γεράσιμος Σκλαβενίτης, δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην εισαγωγή ξυλείας και στην εξαγωγή κρασιών από το 1920 και ύστερα. Στις αρχές του 1940 ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης συνέχισαν να ασχολούνται με το εμπόριο, καθότι διέθεταν στην αγορά κεχρί, κανναβούρι και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης που διοχετεύονταν στην Κεντρική Αγορά. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η οικογένεια δημιούργησε το 1965 την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών, με την ονομασία ΤΗΛΕΞΥΠ.  

Η Μαρία Σκλαβενίτου ακολουθεί με ευλάβεια την ίδια φιλοσοφία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της που βρίσκονται στο τιμόνι της κραταιάς επιχείρησης, δουλεύοντας αθόρυβα και γνωρίζοντας όλες τις πλευρές της αγοράς και του οργανωμένου λιανεμπορίου. Αποφεύγει το φως της δημοσιότητας, με εξαίρεση την παρουσία της παλαιότερα σε μία κοινή συνέντευξη – παρουσίαση σε περιοδικό μαζί με τον Στέλιο και τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη, στο πλαίσιο τότε των Most Admired Companies στην Ελλάδα. H σεμνότητα που χαρακτηρίζει την ίδια και τα αδέρφια της, είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό έχει συμβάλει στο να κερδίσει τόσο η οικογένεια όσο και η επιχείρηση που διοικούν την έξωθεν καλή μαρτυρία αλλά και την εκτίμηση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα.

Αυτό που επιδιώκει ανέκαθεν η ίδια αλλά και η οικογένειά της, είναι η αγαστή συνεργασία και η στήριξη του προσωπικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της εταιρείας προέβη σε σειρά αυξήσεων στους μισθούς του προσωπικού ανάλογα με την μισθολογική κλίμακα του καθενός.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλές γυναίκες σε τόσο υψηλές θέσεις ευθύνης για τόσα πολλά χρόνια και με γνώση της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου όσο η Μαρία Σκλαβενίτου. Ειδικότερα στον χώρο της λιανικής και των super market δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα που να έχει το βάθος και την ευρύτητα γνώσης που έχει η Μαρία Σκλαβενίτου η οποία διαχειρίζεται χιλιάδες προϊόντα με εκατοντάδες προμηθευτές, από μικρές έως τις μεγαλύτερες εταιρείες, Ελληνικές και πολυεθνικές.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την γυναικεία ηγεσία, σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο, που με περισσότερη ενσυναίσθηση, ανθρωποκεντρικότητα και δικαιοσύνη θα οδηγήσει σε μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις. Η Μαρία Σκλαβενίτου είναι μια από τις λίγες που θα θέλαμε να είναι πολλές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.