19 Απρ 2024
READING

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από 4 γυναίκες που ηγούνται στην τεχνολογία

4 MIN READ

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από 4 γυναίκες που ηγούνται στην τεχνολογία

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από 4 γυναίκες που ηγούνται στην τεχνολογία

Οι trendsetters Sheryl Sandberg, Melanie Perkins, Caterina Fake, Susan Wojcicki

Πίσω από μερικούς από τους μεγαλύτερους κολοσσούς τεχνολογίας και τις tech startups, βρίσκονται γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και υποβάθρου, με ένα όμως κοινό στοιχείο: τόλμησαν να βγουν μπροστά σε έναν κόσμο γεμάτο άνδρες και σήμερα αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις trendsetters και επιδραστικότητας.

Sheryl Sandberg – COO Facebook

Η Sheryl Sandberg είναι η Chief Operating Officer του Facebook (COO) από το 2008, βρισκόμενη στο πλευρό του Mark Zuckerberg και βοηθώντας την πλατφόρμα να αυξήσει στην κερδοφορία της με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα ένα brand αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης ιδρύτρια του LeanIn.Org και συγγραφέας των βιβλίων “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead” και “Option B: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy”. Με moto της τη φράση “δημιουργήστε ευκαιρίες”, η Sheryl Sandberg εξελέγη τον Ιούνιο του 2012 στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook, αποτελώντας έτσι την πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση. Πριν από την είσοδό της στη σημερινή Meta, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων και λειτουργιών της Google και συμμετείχε στο φιλανθρωπικό σκέλος της Google.org. Το 2021 ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τo διοικητικό συμβούλιο της Meta.

Melanie Perkins – CEO και συνιδρύτρια Canva

Η Melanie Perkins είναι μία από τις νεότερες επιχειρηματίες που συνδυάζει δύο ιδιότητες, αυτή του διευθύνοντος συμβούλου και του συνιδρυτή της Canva. Η Αυστραλή σημερινή εκατομμυριούχος, ήθελε πάντα να βοηθά όσους ήθελαν να δημιουργούν σχέδια και γραφικά με ευκολία. Έτσι γεννήθηκε το Canva καθώς είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να δημιουργήσει εκπληκτικά γραφικά, συμπεριλαμβανομένων λογοτύπων και banner. Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες γραφιστικής, ως το αντίπαλο δέος στην σουίτα της Adobe για τη δημιουργία εικόνων αναρτήσεων ιστολογίου, γραφικών πληροφοριών, γραφικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία αποτιμάται επί του παρόντος σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει πάνω από 60 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και περισσότερες από 500.000 συνδρομές σε όλο τον κόσμο.

Caterina Fake – συνιδρύτρια Flickr

Η Caterina Fake είναι μια Αμερικανίδα επιχειρηματίας που συνίδρυσε την πιο δημοφιλή υπηρεσία φιλοξενίας εικόνων και βίντεο Flickr το 2004, που σήμερα έχει πάνω από 112 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, όπως και το Hunch το 2007. Για τον ρόλο της στη δημιουργία του Flickr, η Fake συμπεριλήφθηκε στη λίστα “Time 100” του περιοδικού Time και έχει αναγνωριστεί στη Silicon Valley για τη δουλειά της ως angel investor.Αναγνωρίζοντας μάλιστα την αξία της επένδυσης από την αρχή της καριέρας της, η Caterina Fake επένδυσε σε μια σειρά επιτυχημένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Etsy, Cloudera, Blue Bottle Coffee, Kickstarter και Hipcamp. Είναι επίσης οικοδέσποινα του podcast “Shoud this Exist?” που συγκαταλέγεται στα καλύτερα Tech Podcast των Apple Podcast. Από τα τέλη του 2021 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Millton Group, του σκανδιναβικού παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Susan Wojcicki – CEO YouTube

To 2006 υποστήριξε με θέρμη την εξαγορά του YouTube από τη Google, ενώ το 2014 ανέλαβε τα ηνία της πλατφόρμας και πιστώνεται την ταχεία επέκτασή της. Η σχέση της Susan Wojcicki δεν είναι όμως πρόσφατη. Στο δικό της γκαράζ, στο Menlo Park της Καλιφόρνια, εξάλλου, ο Larry Page και ο Sergey Brin ίδρυσαν την Google το μακρινό 1998, καταβάλοντάς της ενοίκιο 1.700 δολαρίων το μήνα. Ήταν η εποχή που η Susan Wojcicki εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ της Intel. Ένα χρόνο μετά εντάχθηκε στη νεοπαγή τότε επιχείρηση και επέβλεψε τον σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων διαφήμισης και τα analytics της Google επί 14 χρόνια. Το 2006, υποστήριξε με θέρμη την εξαγορά του YouTube έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ηγήθηκε της ανάπτυξής του από τη θέση του CEO. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, επέβλεψε την ταχεία επέκταση του μέσου και την επιτυχία του να καταστεί η μεγαλύτερη πλατφόρμα βίντεο στον κόσμο. Το YouTube έχει πλέον περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και περισσότερες από 500 ώρες περιεχομένου να ανεβαίνουν στην πλατφόρμα κάθε λεπτό.

Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη θέση αυτή, όχι όμως και από το YouTube, όπου θα συνεχίσει συναντά δημιουργούς, ενώ θα αναλάβει μακροπρόθεσμα, συμβουλευτικό ρόλο στην Google και ευρύτερα στην Alphabet.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.