29 Απρ 2024
READING

Τι χρειάζεται σήμερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

5 MIN READ

Τι χρειάζεται σήμερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Τι χρειάζεται σήμερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Οκτώ χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν τις γυναίκες επιχειρηματίες στο επόμενο βήμα

Ένας επιτυχημένος ηγέτης εμπνέει, παρακινεί, καθοδηγεί και κατευθύνει τους άλλους προς έναν υψηλότερο στόχο. Αλλά για μία γυναίκα, αυτά δεν αρκούν. Θα χρειαστεί -δυστυχώς- να κάνει περισσότερα στον ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Calpers -του κυβερνητικού οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στις Η.Π.Α.- οι επιτυχημένες ηετικές φυσιογνωμίες γυναικών διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε όλους τους καλούς ηγέτες – διεκδικητικότητα, διάθεση για δράση, ανάληψη κινδύνων και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ωστόσο, πρέπει να αποκτήσουν και άλλες ιδιότητες για να επιτύχουν και να ξεπεράσουν τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike συνεργάζεται πρώτη φορά με μία εταιρεία γυναικείων αθλητικών παπουτσιών

Με την πάροδο των ετών, οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί στην ιεραρχία του επαγγελματικού κόσμου και αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το μισό του εργατικού δυναμικού των Η.Π.Α. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να κατέχουν πολύ μικρότερο ποσοστό ηγετικών θέσεων σε διάφορους τομείς από ό,τι οι άνδρες.

Οι γυναικείες επιχειρήσεις αναπτύσσονται σταθερά σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών. Είναι κοινή διαπίστωση, όμως, ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν χρονικούς, ανθρώπινους, φυσικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, που περιορίζουν την ικανότητά τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις, αλλά καμία δεν είναι ανυπέρβλητη. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι γυναίκες επιχειρηματίες να πετύχουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες;

Ακεραιότητα

Η τήρηση ηθικών και δεοντολογικών αρχών είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική ηγεσία, αφού χτίζει την πολυπόθητη πολύτιμη εμπιστοσύνη με όλους, από τους υπαλλήλους μέχρι τους επενδυτές και τους συνεργάτες. Οι άνθρωποι εξάλλου ζητούν να ακολουθούν έναν ηγέτη που ενεργεί με ακεραιότητα, επειδή έτσι μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα τους συμπεριφερθούν δίκαια και ότι ο ηγέτης τους θα κάνει το καλύτερο για τον οργανισμό.

Επιπλέον, η ηθική συμπεριφορά, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός που ξεκινούν από την κορυφή είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται σε αυτές τις αξίες.

Προθυμία για μάθηση

Η επιχειρηματικότητα είναι μια συνεχής διαδικασία, και οι έξυπνοι επιχειρηματίες το γνωρίζουν καλά. Ο επιχειρηματικός κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα που μπορεί μία επιχείρηση που σήμερα είναι καινοτόμα, αύριο να είναι ξεπερασμένη. Οι επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες συνεχίζουν να μαθαίνουν και να μελετούν, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις.

Ανθεκτικότητα και επιμονή

Ανεξάρτητα από το φύλο, η επιχειρηματικότητα αποτελεί πρόκληση και είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Με τις βαρύτερες ευθύνες που φέρουν οι γυναίκες και την επιβράδυνση της δυναμικής της καριέρας τους που συχνά έρχεται με την απόκτηση παιδιών, η πρόκληση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη. Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες δημιουργούν επιχειρήσεις χάρη σε αυτό το συνδυασμό ανθεκτικότητας και επιμονής. Στις επιχειρήσεις, τίποτα καλό δεν έρχεται εύκολα. Για να πετύχει κανείς, πρέπει να δουλέψει σκληρά και να επιμείνει σε αυτό που θέλει.

Διαίσθηση

Οι γυναίκες διαθέτουν ισχυρή διαίσθηση. Εκτός από τη μελέτη και την ανάλυση γεγονότων και δεδομένων για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις τους, οι ισχυρές γυναίκες ηγέτες μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τη διαίσθησή τους. Το ένστικτο είναι συχνά αυτό που τις καθοδηγεί στα σκαμπανεβάσματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Είναι εξάλλου ικανές στο να “διαβάζουν” τις ομάδες τους και να εντοπίζουν πιθανά σημεία προβλημάτων. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δεξιότητα, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεσμευμένες ομάδες εργαζομένων που αισθάνονται ότι και τους εκτιμούν και τους καταλαβαίνουν.

Προσαρμοστικότητα

Η ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη μεν, ωστόσο μια βαθιά κατανόηση θα πρέπει να την ενημερώνει για τους πελάτες, τον κλάδο και την αγορά. Οι γυναίκες ηγέτες είναι περίεργες και ανοιχτές σε νέες ιδέες.

Η προσαρμοστικότητα τους επιτρέπει να βλέπουν τις αλλαγές που έρχονται για την επιχείρηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την εποχή των ταχύτατων εξελίξεων που καθοδηγούνται από την τεχνολογία.

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Η επικοινωνία και η ηγεσία πάνε χέρι-χέρι. Οι γυναίκες δεν είναι καλές μόνο στο να μιλούν – είναι επίσης γενικά καλές και στο να ακούνε και να αντιλαμβάνονται. Και με το δεδομένο πως η επικοινωνία δεν αρκείται μόνο στην ομιλία, οι γυναίκες αξιοποιούν την έμφυτη ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα. Έχοντας βαθιά κατανόηση του τι κινεί τους ανθρώπους, οι γυναίκες είναι εξαιρετικοί motivators για τις ομάδες τους.

Ενσυναίσθηση

Οι γυναίκες είναι κοινωνικά προετοιμασμένες να έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, καθώς από τη φύση τους λειτουργούν ως φροντιστές και ειρηνοποιοί. Οι νέες γενιές εκτιμούν περισσότερο από τις παλιότερες την ψυχική τους υγεία και αναζητούν εργοδότες που κατανοούν τις μοναδικές τους ανάγκες. Οι εργοδότες μπορούν να έχουν πιστούς υπαλλήλους με τη σύνδεση σε συναισθηματικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυναίκες κάνουν αγώνα ταχύτητας για την κορυφή

Ισχυρό σύστημα υποστήριξης

Είναι σύνηθες για τις επιτυχημένες γυναίκες να υποστηρίζουν τις συναδέλφους τους, να υπερασπίζονται τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο και να βοηθούν άλλες να ανέβουν στην ιεραρχία. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να είναι “μοναχικοί λύκοι” και έτσι προσφέρουν με φυσικότητα τη βοήθειά τους σε άλλους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ανδροκρατούμενος, αλλά η παρουσία των γυναικών αυξάνεται, έστω και με αργούς ρυθμούς. Όμως, ακόμη και αν έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο και δεξιότητες, η έναρξη μιας επιχείρησης δεν είναι ποτέ εύκολη για τις γυναίκες. Ωστόσο, η κατάκτηση αυτών των βασικών δεξιοτήτων θα κάνει τη διαδικασία εκκίνησης πιο ομαλή για όλες τις υποψήφιες γυναίκες επιχειρηματίες. Αυτές οι δεξιότητες θα τους δώσουν περισσότερες πιθανότητες να δουν την εταιρεία τους να αναπτύσσεται και να πετυχαίνει.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.