19 Απρ 2024
READING

Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

4 MIN READ

Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Τι σημαίνουν για τους διαφημιστές οι νέες λειτουργίες του TikTok;

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια συλλογικά εγκεκριμένη θέση σχετικά με τη “σωστή” ποσότητα χρόνου παρακολούθησης, το TikTok εισάγει νέες ρυθμίσεις που περιορίζουν το χρόνο παρακολούθησης στην πλατφόρμα σε μία ώρα την ημέρα για τους χρήστες κάτω των 18 ετών.

Η κινεζική εφαρμογή θέτει επίσης σε κυκλοφορία μια σειρά από πρόσθετους γονικούς ελέγχους και ρυθμίσεις που επιτρέπουν στις οικογένειες και τους μεμονωμένους χρήστες να θέτουν όρια και να παρακολουθούν το “χρόνο οθόνης”. Το TikTok πρόσθεσε τα νέα χαρακτηριστικά, συμβουλευόμενο την τρέχουσα ακαδημαϊκή έρευνα και τους ειδικούς από το Εργαστήριο Ψηφιακής Ευεξίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς διαμορφώνεται το marketing στο TikTok

Οι αλλαγές έρχονται καθώς η πλατφόρμα αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες και ενόψει μιας ακρόασης στο Κογκρέσο αυτόν το μήνα, όπου αναμένεται να καταθέσει ο CEO του TikTok.

Το όριο των 60 λεπτών

Οι ανήλικοι χρήστες της εφαρμογής θα δουν ένα αυτόματο ημερήσιο όριο 60 λεπτών να εφαρμόζεται στο λογαριασμό τους. Όταν φτάσουν στο όριο, θα τους ζητείται να εισάγουν έναν κωδικό πρόσβασης για να παρακάμψουν το όριο και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Για τα άτομα κάτω των 13 ετών, το ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης θα οριστεί επίσης στα 60 λεπτά και ένας γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να ορίσει ή να εισάγει έναν υπάρχοντα κωδικό πρόσβασης για να ενεργοποιήσει 30 λεπτά επιπλέον χρόνου παρακολούθησης.

Αυτές οι λειτουργίες προστίθενται στις υφιστάμενες ρυθμίσεις ασφαλείας για τους λογαριασμούς εφήβων. Για παράδειγμα, οι λογαριασμοί των 13-15 ετών είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί, επιτρέποντας στους εφήβους να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι επιλέγουν να μοιραστούν, πότε και με ποιον. Τα άμεσα μηνύματα είναι διαθέσιμα μόνο σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και για να διοργανώσουν ένα live video, τα μέλη της κοινότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Νέοι οικογενειακοί έλεγχοι μπαίνουν στο παιχνίδι

Εκτός από τις αλλαγές για τους έφηβους χρήστες, το TikTok θέτει σε εφαρμογή νέους ελέγχους στο πλαίσιο του προγράμματοςg Family Pairing. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν πλέον να ορίζουν ένα προσαρμοσμένο ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης για τους εφήβους τους, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη σίγαση των ειδοποιήσεων στους λογαριασμούς των παιδιών τους.

Επιπλέον, το Family Pairing θα δίνει πλέον στους γονείς πρόσβαση σε έναν πίνακα ελέγχου, όπου θα μπορούν να βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με το χρόνο που δαπανήθηκε στο TikTok, τον αριθμό των φορών που “ανοίχτηκε” η εφαρμογή και μια πιο λεπτομερή κατανομή του χρόνου που δαπανήθηκε στην εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Και άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Snapchat, έχουν ομοίως αναπτύξει πρόσθετους γονικούς ελέγχους και λειτουργίες που ενθαρρύνουν τους εφήβους να κάνουν ένα διάλειμμα και να θέτουν όρια.

Τι σημαίνουν οι νέες εφαρμογές για τους διαφημιστές;

Οι αλλαγές αυτές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των χρηστών, ούτε στην τεράστια επιχείρηση διαφημίσεων του TikTok. Αν και ορισμένοι διαφημιστές μπορεί να ανησυχούν για τη μειωμένη έκθεση, ο αντίκτυπος θα είναι ελάχιστος. Η μείωση του χρόνου παρακολούθησης, δεν θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στις καμπάνιες των διαφημιστών.

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές θα μπορούσαν πραγματικά να ωφελήσουν τους διαφημιστές, υποστηρίζοντας τη διατήρηση πληροφοριών και, κατ’ επέκταση, την ανάκληση της μάρκας. Μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο – όταν περιορίζουμε τον χρόνο που περνάμε με κάτι, τόσο περισσότερο τείνουμε να το απολαμβάνουμε και να το θυμόμαστε.

Ο κανόνας του τελικού σημείου αιχμής (peak-end)

Στην ψυχολογία, η θεωρία του peak-end διευκρινίζει τη φυσική προδιάθεση των ανθρώπων να θυμούνται τα highlights, τα lowlights και το τέλος μιας εμπειρίας – κάτι που φυσικά σημαίνει ότι δεν θυμούνται τα πάντα ακριβώς όπως ήταν. Οι έντονες θετικές ή αρνητικές στιγμές και οι τελευταίες στιγμές μιας εμπειρίας είναι αυτές που έχουν μεγάλη βαρύτητα στον νοητικό υπολογισμό των ανθρώπων.

Με άλλα λόγια, τα όρια στην ποσότητα του περιεχομένου που καταναλώνει ένας χρήστης, είναι πιο πιθανό να τον κάνουν να θυμάται τις διαφημίσεις που συνάντησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

Όπως και να έχει, η επιχείρηση διαφημίσεων του TikTok ανθεί – η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από διαφημίσεις φέτος, μια αύξηση 55% από το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του eMarketer της Insider Intelligence.

Το TikTok δεσμεύτηκε να συνεχίσει να επενδύει στη βελτίωση των λειτουργιών του, καθώς και στην εισαγωγή νέων εργαλείων που θα βοηθήσουν τους χρήστες να διατηρούν τον έλεγχο καθώς εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, δημιουργούν ουσιαστικές συνδέσεις και απολαμβάνουν ψυχαγωγία.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: TikTok | Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.