27 Απρ 2024
READING

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους

4 MIN READ

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους

Βρετανική έρευνα επισημαίνει τα έμπρακτα οφέλη της τετραήμερης εργασίας

Η πανδημία έφερε πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα εργασίας να αποτελεί ένα μοντέλο που σόκαρε όλη την αγορά. Αρχικά λόγω δυσπιστίας για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορούσε να έχει στη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ πολλοί εργοδότες αμφέβαλαν για την άμεση αποτελεσματικότητά της. Τελικά, όμως, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να εφαρμόζεται από περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που εφαρμόζουν το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας διαπιστώνουν ότι τα οφέλη του υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Οι επιχειρήσεις βλέπουν βελτιωμένη παραγωγικότητα, ηθικό και ομαδική κουλτούρα, ενώ οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν οφέλη για την υγεία τους, τα οικονομικά τους και τις σχέσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Ήρθε η στιγμή της τετραήμερης εργασίας

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία εξάμηνη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έγινε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, 4 Day Week Global, και τον ερευνητικό οργανισμό, Autonomy, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι σε 61 εταιρείες και η οποία διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022 – καθιστώντας την το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Το μοντέλο 100-80-100

Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο 100-80-100, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους, για εργασία που παράγεται στο 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα την παροχή του 100% της συνηθισμένης παραγωγής τους.

Η 4 Day Week Global και η Autonomy χαρακτηρίζουν το πείραμα ως μια τεράστια επιτυχία: Το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν συνεχίζουν μόνιμα με την τετραήμερη εβδομάδα. Και από τις πέντε εταιρείες που δεν προχωρούν, δύο παρατείνουν τις δοκιμές τους και τρεις διακόπτουν προς το παρόν.

Όλες, όμως, οι εταιρείες αξιολόγησαν θετικά τη συνολική τους εμπειρία, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματικές επιδόσεις και η παραγωγικότητα παρέμειναν υψηλές, τα έσοδα αυξήθηκαν και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε.

Από την πλευρά των εργαζομένων, το 90% θέλει οπωσδήποτε να συνεχίσει την τετραήμερη εβδομάδα, το 55% ανέφερε αύξηση της ικανότητάς του στην εργασία και το 15% δήλωσε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα τους έκανε να επιστρέψουν στο πενθήμερο πρόγραμμα.

Η σημασία του επιπλέον χρόνου

Το μειωμένο εργασιακό άγχος και ο επιπλέον προσωπικός χρόνος οδήγησαν σε διάφορα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την ευεξία: χαμηλότερο άγχος, καλύτερη ψυχική υγεία, λιγότερη αρνητικότητα, περισσότερη άσκηση και ευκολότερος ύπνος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου τους, τον περνούσαν με πιο ουσιαστικούς τρόπους – όπως η κοινωνικοποίηση και η συντροφιά με την οικογένεια. Την ίδια στιγμή, μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ισότητα των δύο φύλων στην οικιακή εργασία, καθώς χρόνος που αφιέρωναν οι άνδρες για τη φροντίδα των παιδιών τους αυξήθηκε υπερδιπλάσια από ό,τι των γυναικών.

Η εξοικονόμηση χρημάτων

Μένοντας σπίτι περισσότερες ημέρες, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν δουλείες του σπιτιού ή να κρατήσουν τα παιδιά τους μόνοι τους χωρίς να πληρώνουν κάποιον να τα κάνει όλα αυτά, επειδή οι ίδιοι θα δουλεύουν. Ενώ έχουν και τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να μην παραγγείλουν ή να αναγκαστούν να φάνε έξω λόγω έλλειψης χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες αλλάζουν γνώμη για την ευέλικτη εργασία

Τα κόστη όμως δεν μειώνονται μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες. Μία επιχείρηση για να μπορεί να υποστηρίξει την φυσική παρουσία των εργαζομένων της στο χώρο εργασίας τους, προϋποθέτει μια σειρά από λειτουργικά έξοδα. Ανάμεσά τους τα ενοίκια για μεγάλα γραφεία που αποτελούν πάντα μια μεγάλη δαπάνη.

Καμία από τις εταιρείες που συμπλήρωσαν την τελική έρευνα για τους συμμετέχοντες, δεν δήλωσε ότι είχε σχέδια να επιστρέψει στην πενθήμερη εβδομάδα. Και σχεδόν όλοι οι 495 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πείραμα αυτό, ήθελαν να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Σύμφωνα με τις έρευνες μετά τη δοκιμή, όλοι, από τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διευθυντικά στελέχη μέχρι τους κατώτερους υπαλλήλους, παρατήρησαν εκτεταμένα οφέλη που θέλουν να τα διατηρήσουν.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.