26 Απρ 2024
READING

Αγορά αναψυκτικών: για μια θέση στον ήλιο

6 MIN READ

Αγορά αναψυκτικών: για μια θέση στον ήλιο

Αγορά αναψυκτικών: για μια θέση στον ήλιο

Νέα προϊόντα και κινήσεις ανάπτυξης στον κλάδο των αναψυκτικών

Ο τομέας των αναψυκτικών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ισχυρό ανταγωνισμό και ενίοτε από δυναμικές προσφορές στο ράφι, γεγονός που προσελκύει ολοένα και περισσότερους μικρούς και μεγάλους παίκτες με περισσότερες επενδύσεις, λανσαρίσματα νέων κωδικών και ενίσχυση προϊοντικών κατηγοριών, διατηρώντας αρκετές φορές το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού.

Με ήπια ανάπτυξη κινήθηκαν τα αναψυκτικά στα supermarkets το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της IRI. Με βάση τα δεδομένα της εταιρείας ερευνών από το οργανωμένο λιανεμπόριο σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, ο τζίρος των αναψυκτικών στα supermarkets κατέγραψε το 2021 άνοδο 2,6%, αγγίζοντας τα €173 εκατ. ενώ σε όρους όγκων πωλήσεων η αύξηση διαμορφώθηκε σε 3,3% περίπου. Σε διψήφιους ρυθμούς κινήθηκε η κατανάλωση στα hypermarkets (άνω των 2.500 τ.μ.) με ποσοστά 10,9% σε αξία και 12,3% σε όγκο, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα, είτε εμφάνισαν σταθεροποίηση (400-1.000 τ.μ.), είτε αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 1,7-2,7%.

Η Coca-Cola και τα premium αναψυκτικά

Με όλους τους τρόπους το τελευταίο διάστημα η Coca-Cola ΗBC ενισχύει το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο, εξυπηρετώντας τον στόχο να λειτουργεί ως μία εταιρεία που παρέχει την δυνατότητα κάλυψης των πελατών της με ένα κωδικολόγιο 24/7. Σε αυτό εντάσσονται αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, με κυρίαρχα τις εμβηλατικές της μάρκες Coca-Cola, την Coca- Cola Zero, Fanta, Sprite. Πρόκειται για μια κατηγορία που στη διάρκεια του 2022 αυξήθηκε κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω της Coke Zero, της Fanta και των ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες. Την ίδια στιγμή όμως η εταιρεία κάνει σημαντικές προσπάθειες και κινήσεις το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας τη συνολική της δραστηριότητα καθότι πρόσφατα ξεκίνησε την διανομή των Three Cents, τα οποία εξαγόρασε από τον όμιλο Ideal Συμμετοχών στη διάρκεια του 2022.

Η περίπτωση της Three Cents

Ο τζίρος της Three Cents έφτασε περίπου τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 434 χιλιάδες ευρώ μετά από τους φόρους στην τελευταία προ πανδημίας χρονιά, το 2019, και έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ιδίως υπό την σκέπη ενός πολυεθνικού κολοσσού όπως είναι η Coca-Cola και με την παραγωγή να διεξάγεται πλέον με ίδιες δυνάμεις. To 2021 σε μία χρονιά που ήδη η αγορά είχε αρχίσει να συνέρχεται μετά τα διαδοχικά lockdowns αυτό που κατάφερε η Three Cents, ήταν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο φτάνοντας σε κύκλο εργασιών 7,73 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρή κερδοφορία 1,03 εκατομμύρια ευρώ μετά από τους φόρους. Επιπλέον, έχοντας εισέλθει από το καλοκαίρι του 2021 στην κατηγορία των non sugar αναψυκτικών, έχει ανοίξει και άλλη μία πόρτα προοπτικής στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ωστόσο η παρουσία της δεν περιορίζεται μόνο στα «στενά» εθνικά όρια καθότι φτάνει να διατίθεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη, με κυριότερες από αυτές την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ασία, τη Μέση Ανατολή.

Η επαναφορά της ΗΒΗ από την PepsiCo

Από την ερχόμενη άνοιξη και για τα επόμενα τρία χρόνια, η PepsiCo Hellas και η ΕΨΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, προβαίνοντας σε μια σημαντική και αισιόδοξη σύμπραξη παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Σε μια σημαντική επενδυτική κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στην εγχώρια ανάπτυξη και στην ελληνική παραγωγική δυνατότητα, η PepsiCo Hellas ανέθεσε την συσκευασία των εμβληματικών αναψυκτικών ΗΒΗ στην βολιώτικη βιομηχανία.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ, καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με νέα γεύση που θα βρίσκεται πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Η Λουξ και η ΕΨΑ

Οι δύο ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με την ελληνική αγορά αναψυκτικών. Αμφότερες μάλιστα προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια, με τη Λουξ να αντλεί την καταγωγή της και να διατηρεί την έδρα της στην Πάτρα, και την ΕΨΑ να δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αγριάς Βόλου, εξού και το όνομά της (Ελληνικά Ψυγεία Αγριάς).

Και οι δύο αποτελούν αμιγώς οικογενειακές επιχειρήσεις, με τη Λουξ να διοικείται από τους αδελφούς, Γιάννη, Πλάτωνα και Κώστα Μαρλαφέκα και την ΕΨΑ από τον Μιχάλη και την Πέννυ Τσαούτου. Αν προσπαθούσε κανείς να αναζητήσει ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, πιθανότατα δε θα κατάφερνε να εντοπίσει ψήγματα αυτού του είδους. Κι αυτό γιατί εάν ρωτήσει τους μετόχους των δύο ελληνικών επιχειρήσεων για το εάν η μία εταιρεία ανταγωνίζεται την άλλη, το πιθανότερο είναι πως θα λάβουν την απάντηση, ότι τόσο η Λουξ όσο και η ΕΨΑ «συναγωνίζονται». Κοινός στόχος είναι όσο το δυνατόν να κερδίζουν μερίδια από τις πολυεθνικές δυνάμεις της αγοράς, την Coca-Cola και την PepsiCo.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΕΨΑ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Αυτήν τη στιγμή διατηρεί παρουσία σε 35 χώρες, με ποσοστό πωλήσεων που αγγίζει το 20% του τζίρου της να προέρχεται από το εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών της ήταν στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ στόχος για το 2022 είναι να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατ. ευρώ.

Στα προϊόντα της Λουξ συγκαταλέγονται οκτώ διαφορετικά είδη αναψυκτικών (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, cola, βυσσινάδα, λουξ mix, γκαζόζα, σόδα και τόνικ). Επιπλέον διαθέτει τρεις κωδικούς αναψυκτικών plus ’n light (πορτοκαλάδα, λεμονάδα και cola). Στην γκάμα της συγκαταλέγονται επίσης τρία είδη παγωμένου τσαγιού, με λεμόνι, ροδάκινο και κόκκινα φρούτα, χυμοί, καθώς και η εμπορία του εμφιαλωμένου νερού Ζαγόρι στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Η Green Cola

Η Green Cola δείχνει τα τελευταία χρόνια να τραβάει τον δικό της δρόμο, με το βλέμμα κυρίως στις εξαγωγές, έχοντας κύκλο εργασιών 15,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 από τα 13,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019. Μάλιστα, η Green Cola με το εμβηματικό της αναψυτικό με stevia και ο όμιλος Χήτος που εμφιαλώνει και διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό, Ζαγόρι, προχώρησαν τον περασμένο Ιούλιο σε νεότερη συνεργασία –είχε προηγηθεί η έναρξη διανομής των προϊόντων της Green Cola από το Ζαγόρι– συστήνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο την κοινή εταιρεία Green Beverages Group PLC.

Ο Βίκος

Η Βίκος έκανε το δικό της βήμα στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ακολουθώντας την Coca-Cola αλλά και την Green Cola, φέρνοντας το 2021 στην αγορά την cola χωρίς ζάχαρη, ποντάροντας και σε αυτήν την περίπτωση στην εδραίωσή της μέσω προσφορών που στο ξεκίνημα του λανσαρίσματος έφερνε την εξάδα σε τιμή φθηνότερη κατά έως και 0,80 ευρώ σε σύγκριση με τον ηγέτη της αγοράς, την Coca-Cola. Δύο χρόνια μετά, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατηγορία του pink grapefruit, καθώς σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη είσοδό της στην αγορά, έχει καταφέρει να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο της κατηγορίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών έχει ξεκινήσει δυναμικά την τοποθέτηση των όλων των νέων συσκευασιών από γυαλί και αλουμίνιο και του portfolio στο επαγγελματικό κανάλι και θα δοθεί έμφαση στις τουριστικές περιοχές, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της τη νέα σεζόν. Κάτι που προβλέπεται να ενισχυθεί ύστερα και από την νέα επένδυση, συνολικού ύψους €22 εκατ. που ολοκλήρωσε στο Καλπάκι, για τη δημιουργία δύο γραμμών παραγωγής για αναψυκτικά σε συσκευασίες.

Έρευνα της Grand View Research Inc. εξάλλου δείχνει ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς μη αλκοολούχων θα έχει αξία 1,36 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως και το 2030. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει εκτός των άλλων τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό, το τσάι και τον καφέ, τους χυμούς και άλλα συναφή προϊόντα. Και η παραπάνω αξία πωλήσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σύγκριση με τα 881,9 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα η αξία της συγκεκριμένης αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.