23 Απρ 2024
READING

Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast

4 MIN READ

Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast

Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast

Το podcasting στο YouTube

Το podcasting ξεκίνησε πριν καν εφευρεθεί ο όρος. Τα podcasts, παλαιότερα γνωστά ως “audioblogs”, έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του 1980. Όταν στα τέλη του 2004 η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έγινε ευρές διαδεδομένη και φορητές συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου – όπως το iPod – κάνανε την εμφάνισή τους, το podcasting άρχισε να κερδίζει έδαφος.

Σήμερα, τα podcasts έχουν γίνει τα πιο “μοδάτα” μέσα ενημέρωσης. Μαζί με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δημιουργών, η ακροαματικότητα αυξάνεται και κάθε πλατφόρμα πολυμέσων θέλει να μπει στο νέο παιχνίδι. Και καθώς το Youtube είναι μια πλατφόρμα με τεράστια βάση κοινού και πολλοί δημιουργοί θέλουν να μοιραστούν την παρασκηνιακή ιστορία των podcasts τους, τα περισσότερα podcasts δημοσιεύονται εκεί.

Διαβάστε ακόμα: Το LinkedIn λανσάρει podcast

Τώρα το YouTube κάνει τα επόμενα βήματά του στο podcasting, με μια νέα δοκιμή της δυνατότητας φόρτωσης και διαχείρισης podcasts στην εφαρμογή YouTube Studio. Συγκεκριμένα, για να διευκολύνει τους δημιουργούς να διανέμουν τα podcast τους στην πλατφόρμα, το YouTube πραγματοποιεί ένα πείραμα που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ένα podcast ή να ορίσουν μια υπάρχουσα λίστα αναπαραγωγής ως podcast μέσα στο Studio.

Το “πείραμα”

Όσοι συμμετέχουν στο πείραμα θα μπορούν να ανεβάζουν ένα podcast μέσα από την λειτουργία “Δημιουργία” του YouTube Studio. Θα μπορούν επίσης να βλέπουν όλα τα podcasts τους στο μενού ‘Content’ (περιεχόμενο) κάτω από μια νέα καρτέλα Podcasts.

Εκτός από αυτό, το YouTube δοκιμάζει επίσης νέα αναλυτικά στοιχεία για podcast, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες για την απόδοση συγκεκριμένων podcast, καθιστώντας ευκολότερη τη μέτρηση του περιεχομένου των podcast σε διαχωρισμό από τις μεταφορτώσεις βίντεο.

Ο ιστότοπος αναπτύσσει σταδιακά όλο και περισσότερα εργαλεία podcast, καθώς κινείται για να ευθυγραμμιστεί με την αυξανόμενη χρήση ήχου. Το YouTube Music έχει πλέον περισσότερους από 77 εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές. Και ενώ τα οπτικά στοιχεία παραμένουν κεντρικά στην ευρύτερη προσφορά της πλατφόρμας, είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και για περιεχόμενο μόνο για ήχο.

Video podcasting

Ενώ το podcasting έχει τις ρίζες του στον ήχο, οι hosts βλέπουν πλέον τη βάση των θαυμαστών τους να αυξάνεται μέσω πλατφορμών βίντεο. Μία πρόσφατη έρευνα από το καναδικό δίκτυο podcasting, Cumulus, διαπίστωσε ότι το 57% των ακροατών προτιμούν τα video podcast από εκείνα που είναι μόνο ηχητικά – κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που θεωρήθηκαν “νεοεισερχόμενοι” -δηλαδή άρχισαν να ακούν podcast τον τελευταίο χρόνο- το 64% προτιμά να παρακολουθεί podcast αντί να τα ακούει. Ενώ το 48% των “πρωτοπόρων ακροατών podcasts” -εκείνοι δηλαδή που ακούν podcast για περισσότερα από τέσσερα χρόνια- δήλωσαν την προτίμησή τους στον ήχο. Και το 54% των “έμπειρων ακροατών” =που είναι όσοι ακούν τουλάχιστον 6 ώρες podcast την εβδομάδα- συμφώνησαν με τους “πρωτοπόρους”.

Πάντως, όλο και περισσότεροι δημιουργοί επενδύουν σε περιεχόμενο βίντεο, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα κλιπ και να πετύχουν περαιτέρω αφοσίωση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Δεν πρόκειται για μια αλλαγή στις υπάρχουσες συνήθειες των ακροατών -εξάλλου το visual podcasting ως ιδέα υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει, μάλιστα, αποτελέσει το πεδίο όπου γεννήθηκαν μερικά από τα πιο δημοφιλή αμερικανικά show- αλλά για μια νέα εποχή των καταναλωτών που δεν είναι άλλοι από νεότερους σε ηλικία ακροατές οι οποίοι έλκονται κατά κύριο λόγο από τα οπτικά μέσα.

Αυτό το νεοεισερχόμενο κοινό άρχισε να παρακολουθεί podcast μόλις τον περασμένο χρόνο κυρίως μέσα από εφαρμογές που ήδη γνωρίζουν και αγαπούν. Αυτή η νέα ομάδα ακροατών αποτελεί ένα αναξιοποίητο κοινό για τους διαφημιστές και η είσοδος του οπτικού στοιχείου έρχεται να αλλάξει με τη σειρά του ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στον τομέα αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

Το podcast συχνά σημαίνει ότι τα brands πρέπει να βασίζονται σε αυτά που ακούει και ανακαλεί ο ακροατής για να πουν την ιστορία τους. Το visual podcasting, ωστόσο, είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Επιτρέπει στους διαφημιστές να ενσωματώσουν το λογότυπο, τον κωδικό προσφοράς ή το προϊόν των πελατών τους με μοναδικούς τρόπους και μπορεί να δημιουργήσει μια διαρκή παρουσία καθόλη την διάρκεια της εκπομπής, μετασχηματίζοντας το podcasting συνολικά.

Με πολλούς δημοφιλείς YouTubers να λειτουργούν πλέον και τα δικά τους podcasts, είναι λογικό για το YouTube να επεκτείνει τους ορίζοντές του προς αυτή την κατεύθυνση και να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη προσφορά μέσων για τα δημιουργικά του ταλέντα – η οποία περιλαμβάνει πλέον και video.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.