27 Απρ 2024
READING

Γιατί οι διαφημιστές συνεχίζουν να επενδύουν στο influencer marketing;

4 MIN READ

Γιατί οι διαφημιστές συνεχίζουν να επενδύουν στο influencer marketing;

Γιατί οι διαφημιστές συνεχίζουν να επενδύουν στο influencer marketing;

Μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το 53% των διαφημιστών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες για το influencer marketing το 2023

Αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της βιομηχανίας της διαφήμισης ήδη από τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος influencer στο Instagram, το 2010. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με πιο δημοφιλείς το YouTube και το TikTok. Με τα viral video τους να αυξάνονται καθημερινά και την αγορά των influencers να αγγίζει πλέον τα όρια του κορεσμού, όμως, είναι να αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη του influencer marketing το 2023.

Το marketing επιρροής αναδεικνύεται σε μια στρατηγική επιλογή των brands προκειμένου να προσεγγίσουν νέο κοινό και να προσελκύσουν πελάτες. Και παρά την ασταθή οικονομία, οι επενδύσεις στο influencer marketing συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Advertiser Perceptions.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες πλατφόρμες προτιμούν οι influencers

Το 53% των διαφημιστών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε αυτό το είδος marketing το 2023. Οι μάρκες σχεδιάζουν να μετατοπίσουν τις επενδύσεις τους από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως τα έντυπα και η τηλεόραση, στα κοινωνικά μέσα, σύμφωνα με την έρευνα.

Το influencer marketing γίνεται πιο δυνατό από ποτέ

Οι λόγοι είναι πολλοί. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παραμένουν επίκαιρες και ορατές στο δικό τους target group. Αν και οι συνεργασίες με influencers σταμάτησαν λόγω της πανδημίας, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, άρχισαν να ευδοκιμούν και πάλι.

Η σύνδεση με το νεανικό κοινό και η ισχυρή δέσμευση περιεχομένου είναι ίσως οι κορυφαίοι λόγοι που το marketing επιρροής έχει γίνει ένα τόσο ελκυστικό κανάλι. Πέρυσι το 12% των ψηφιακών διαφημιστικών προϋπολογισμών κατευθύνθηκε στο influencer marketing, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 207 marketers και 125 influencers.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι σύντομες αναρτήσεις βίντεο και τα stories είναι ο πιο προσοδοφόρος τύπος περιεχομένου για τους δημιουργούς περιεχομένου και το πιο δημοφιλές μέσο για τους marketers. Το YouTube είναι η κορυφαία ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι influencers και οι διαφημιστές, ενώ οι δημιουργοί περιεχομένου υιοθετούν το TikTok περισσότερο από τους διαφημιστές.

Η επιλογή των influencers

Οι influencers και οι δημιουργοί περιεχομένου δεν χρειάζεται να έχουν τεράστια εμβέλεια. Χρειάζεται όμως να έχουν εξειδίκευση, αξιοπιστία και απήχηση στο κοινό τους – όποιο μέγεθος και να έχει αυτό. Οι εταιρείες συνεργάζονται κυρίως με influencers που έχουν 50.000 έως 500.000 followers, καθώς μπορούν να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, διατηρώντας παράλληλα μια εξατομικευμένη εμπειρία, που δημιουργεί φανατικούς followers.

Στην σημερινή εποχή, η αυθεντικότητα είναι το παν. Καθώς οι χρήστες των social media γίνονται όλο και πιο έμπειροι στην ανίχνευση χορηγούμενου περιεχομένου, είναι επιτακτική ανάγκη για τις μάρκες και τους influencers να εμφανίζονται ως ο γνήσιος εαυτός τους. Οι σημερινοί καταναλωτές έλκονται περισσότερο από το πραγματικό, σχετικό και αυθόρμητο περιεχόμενο παρά από ένα που μοιάζει ψεύτικο και υπερβολικό. Όσο περισσότερο μια ανάρτηση μοιάζει με διαφήμιση, τόσο λιγότερο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλληλεπιδρούν με αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η L’Oréal επιστρατεύει influencers άνω των 40 ετών

Για να αξιοποιηθεί σωστά αυτή η τάση, χρειάζεται να υπάρχει μια αυθεντική σύνδεση μεταξύ του influencer και της μάρκας. Ο στόχος είναι να ενσωματωθεί απρόσκοπτα το χορηγούμενο περιεχόμενο, με τρόπο που να το κάνει να φαίνεται αληθινό και αυθόρμητο. Οι διαφημίσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στην παρουσίαση του προϊόντος σε ένα περιβάλλον πραγματικής ζωής και να αποτελούν μέρος της ζωής του influencer.

Το 2023 είναι γεμάτο ευκαιρίες τόσο για τους influencers όσο και για τις μάρκες. Ο στόχος είναι να βρίσκεται η μάρκα στο σωστό μέρος για να συνδεθεί με το κοινό της και να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει αυτές τις συνδέσεις ουσιαστικές και εφαρμόσιμες. Δεν είναι απίθανο, μάλιστα, να δούμε το influencer marketing και σε νέα κανάλια, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, την οποία οι marketers θα χρησιμοποιήσουν σε καμπάνιες στο μέλλον.

Με πληροφορίες από AdAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.