Το 2023 θα είναι η χρονιά του connected packaging
Η δημοτικότητα των “συνδεδεμένων” συσκευασιών αναμένεται να αυξηθεί το 2023 οδηγώντας στην εκπαίδευση των πελατών και στη βελτίωση των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας των εταιρειών.
Η συνδεδεμένη συσκευασία ή το connected packaging αναφέρεται στη συσκευασία προϊόντων που διευκολύνει την αλληλεπίδραση της μάρκας με τον καταναλωτή μέσω του διαδικτύου και ενός smartphone, εστιάζοντας στην εμπειρία και τη δημιουργικότητα για να προσφέρει από πληροφορίες για το προϊόν μέχρι ένα καθηλωτικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (AR).
Διαβάστε ακόμα: Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας
Με άλλα λόγια, η συνδεδεμένη συσκευασία οδηγεί στη μετατροπή της κανονικής συσκευασίας σε μια ψηφιακή εμπειρία, με σάρωση, πάτημα ή υπόδειξη με χρήση των συσκευών των καταναλωτών, ώστε να παρέχει έναν εντελώς νέο τρόπο για τις μάρκες να συνδεθούν μαζί τους – αλλά και να συλλέξουν δεδομένα.
Αυτό μπορεί να γίνει με την ενσωμάτωση διασκεδαστικού ψηφιακού περιεχομένου μέσω κωδικών QR που σαρώνονται με την κάμερα ενός smartphone, κινούμενων σχεδίων επαυξημένης πραγματικότητας, με τη χρήση τεχνολογίας NFC, αναγνώρισης εικόνας και πολλά άλλα. Κάθε συνδεδεμένη συσκευασία παρουσιάζει μια εντελώς νέα δημιουργική οδό για τους retailers ώστε να χτίσουν την αφοσίωση των πελατών τους, επικοινωνώντας παράλληλα την ιστορία τους πιο άμεσα από ποτέ. Δηλαδή, απευθείας από το ίδιο το προϊόν.
Η συσκευασία του 2023 είναι “συνδεδεμένη”
Το connected packaging γνώρισε αύξηση της δημοτικότητάς του μεταξύ των marketers τους τελευταίους 12 μήνες, με πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (81%) των καταναλωτών να δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει συνδεδεμένη συσκευασία – σε σύγκριση με λίγο πάνω από το 54% το 2022 – σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έρευνα του στούντιο δημιουργικής τεχνολογίας, Appetite Creative για τις “συνδεδεμένες” συσκευασίες.
Την ίδια στιγμή, το 88% των marketers σχεδιάζει μια εκστρατεία συνδεδεμένης συσκευασίας φέτος και το 92% αναγνωρίζει ότι είναι όλο και πιο σημαντική. Πέρυσι, μόνο το 59% σχεδίαζε μια τέτοια καμπάνια και μόνο το 85% τη θεωρούσε σημαντική.
Περίπου το 44% μπορεί να δει τη συσκευασία ως τον κύριο τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται με τους καταναλωτές, ενώ το 38% πιστεύει ότι οδηγεί στην αφοσίωση των πελατών και το 36% είναι πρόθυμο να πειραματιστεί με την παιχνιδοποίηση, δηλαδή το gamification, στο πλαίσιο του οποίου προστίθενται μηχανισμοί που θυμίζουν παιχνίδι.
Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα brands προσθέτουν κωδικό QR στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Η Coca-Cola είναι ένα τέτοιο brand, αφού έχει πλέον κωδικό QR σε όλες τις συσκευασίες της.
Από την άλλη, το 48% των marketers υποστηρίζει ότι η επιχείρησή τους δεν είναι προετοιμασμένη να αγκαλιάσει το μέσο, με την τιμή να προβληματίζει 20% και την πολυπλοκότητα να αγχώνει το 11% αυτών.
Το gamification ως εργαλείο marketing
Η παιχνιδοποίηση είναι ένα δημοφιλές εργαλείο συνδεδεμένης εμπειρίας, το οποίο, μάλιστα, το 70% των marketers το χρησιμοποιεί ήδη ή εξετάζει το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσει.
Η έρευνα έδειξε ότι το 57% των marketers που χρησιμοποιούν gamification, υιοθέτησαν παραδοσιακά παιχνίδια για κινητά, το ένα τρίτο (31%) χρησιμοποίησε παιχνίδια AR και το 11% μοιράστηκε ένα κουίζ. Σχεδόν οι μισοί (48%) χρησιμοποίησαν την παιχνιδοποίηση για την προώθηση ενός νέου προϊόντος ή την προώθηση των πωλήσεων, το 17% για τη συλλογή δεδομένων και το 15% για τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας.
Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola προωθεί την βιωσιμότητα με “ανακυκλωμένη μουσική”
Άλλα πλεονεκτήματα της συνδεδεμένης συσκευασίας
Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τις μάρκες να επικοινωνήσουν κάποιες από τις αλλαγές που εισάγουν χωρίς να καλύπτουν τη συσκευασία με γραμμές κειμένου ή να διακυβεύεται η οπτική ταυτότητα. Και σε ορισμένες κατηγορίες, η τεχνολογία επιτρέπει στους καταναλωτές να επαληθεύουν τη γνησιότητα των προϊόντων τους – ένα ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις παιδικές τροφές.
Παρά την κρίση του κόστους ζωής και την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, οι επενδύσεις σε συνδεδεμένες εμπειρίες συσκευασίας συνεχίζουν να αυξάνονται. H συνδεδεμένη συσκευασία είναι πλέον ένα κανάλι μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες, το οποίο βοηθά τις εταιρείες να περιηγηθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας και να ενημερώσουν για την ανάπτυξη προϊόντων και τις αποφάσεις marketing. Προχωρώντας από ένα σημείο καμπής σε mainstream χρήση φέτος, η αντιληπτή αξία της συνδεδεμένης συσκευασίας έχει μετατραπεί σε ένα επιχειρηματικό “must-have”.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.