19 Απρ 2024
READING

Η έκθεση “Culture Rising” αποκαλύπτει τι θέλουμε, τι ζητάμε, τι βιώνουμε

5 MIN READ

Η έκθεση “Culture Rising” αποκαλύπτει τι θέλουμε, τι ζητάμε, τι βιώνουμε

Η έκθεση “Culture Rising” αποκαλύπτει τι θέλουμε, τι ζητάμε, τι βιώνουμε

Οι σημερινές τάσεις μας δείχνουν τις αυριανές ευκαιρίες

Η Meta δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση της έκθεσής της “Culture Rising”, η οποία εξετάζει τις τελευταίες βασικές, αναδυόμενες τάσεις, με βάση την ανάλυση εκατομμυρίων συνομιλιών στο Facebook και το Instagram.

Με την έκθεση αυτή η Meta μοιράζεται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ομάδες marketing να βελτιώσουν την προσέγγισή τους και να μεγιστοποιήσουν την εμβέλεια και την απήχηση των εκστρατειών τους.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον των social media είναι και εκπαιδευτικό και οικολογικό

Διερευνώντας την νέα ταυτότητα

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και εμπλεκόμαστε μαζί του. Οι άνθρωποι εξερευνούν την ταυτότητά τους, καθώς συζητούν για τη σωματική ακεραιότητά τους, επαναπροσδιορίζουν το τι σημαίνει “μέση ηλικία”, αγκαλιάζουν τη ρευστότητα μεταξύ των πολιτισμών και αποδεικνύουν πώς το φαγητό μπορεί να αποτελέσει ένα συνεκτικό κρίκο μεταξύ τους.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους με το σώμα τους, μέσα από φίλτρα όπως η θετικότητα, η ομορφιά και την αυτονομία. Για πολλούς, τα ζητήματα της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης βρίσκονται πλέον σε πρώτη προτεραιότητα, την ίδια στιγμή που αυξάνονται και οι συζητήσεις γύρω από τις αισθητικές επεμβάσεις – ίσως επειδή είναι, αναμφισβήτητα, η πιο ενστικτώδης μορφή αυτοέκφρασης.

Στη μελέτη της Meta επισημάνθηκε μια διεύρυνση των συζητήσεων για θέματα όπως η δημιουργία και η διαχείριση των avatar, γεγονός που δείχνει το πώς αντιλαμβάνονται οι χρήστες το μέλλον, όπου η σωματική παρουσία επεκτείνεται πέρα από τη φυσική και αποκτά ψηφιακά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη μέση ηλικία, οι χρήστες την αντιμετωπίζουν πλέον ως μία “δεύτερη εφηβεία”, απλά με λιγότερη αμηχανία και περισσότερη αυτο-αγάπη. Οι μεσήλικες επιλέγουν να ζήσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους ως μια φάση ανανέωσης και επανεκτίμησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι κατατάσσουν στοιχεία όπως το φύλο τους, την κληρονομιά τους, την εθνικότητα, την υπηκοότητα και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο ίδιο επίπεδο σχετικά με το πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Μάλιστα το 27% αισθάνονται ότι η ταυτότητά τους είναι πολύ πιο πλούσια χάρη στις εμπειρίες που απέκτησαν κατά τον τελευταίο χρόνο, όπως αποτυπώνεται ανάμεσα στις δύο έρευνες που πραγματοποίησε η Meta.

Εξευγενισμένες σχέσεις

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ο πυρήνας -αν όχι ο ορισμός- της ευτυχίας. Ενώ αυτή η αλήθεια παραμένει διαχρονική, οι τύποι, τα σχήματα και οι τρόποι με τους οποίους συνδεόμαστε τελούν πάντα υπό εξέλιξη. Οι άνθρωποι βγάζουν τον εαυτό τους προς τα έξω, είτε πηγαίνουν σε ένα ραντεβού στα τυφλά είτε δηλώνουν την αγάπη τους. Μετρούν αντίστροφα και γιορτάζουν τις στιγμές της ζωής, αναζητούν καθοδήγηση στα αστέρια και αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία για να νιώσουν πιο κοντά από ποτέ.

Οι εκατομμύρια συνομιλίες στο Facebook και το Instagram για τις σχέσεις αποδεικνύουν ότι ο ρομαντισμός είναι ακόμα εδώ, ζωντανός. Οι άνθρωποι σήμερα δείχνουν μια αυξανόμενη εκτίμηση για τα γεγονότα και τις στιγμές όλων των ειδών.

Μετά την απομάκρυνση που επέβαλε η πανδημία, οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει έναν νέο τρόπο επανεκτίμησης τόσο για τα μεγάλα γεγονότα-ορόσημα της ζωής, όσο και για τις μικρές στιγμές και ιδιαίτερα για τις κοινές εμπειρίες. Φαίνεται, πως η δημιουργία νέων αναμνήσεων είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το αν οι σχέσεις των ανθρώπων θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν.

Ίσως η πιο ξεκάθαρη απόδειξη αυτού είναι η εμφάνιση ολοένα και περισσότερων “countdown” -αντίστροφων δηλαδή μετρήσεων- στο Instagram, με τους χρήστες να ενθουσιάζονται για κάθε επόμενο μεγάλο ορόσημο ή κάθε επόμενο μικρό βήμα.

Δυναμικές φιλοδοξίες

Οι ελπίδες, τα όνειρα και οι στόχοι αποτελούν το έναυσμα για κάθε χρήστη να συνεχίσει να ζει και να διεκδικεί το καλύτερο. Σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι εξάλλου διεκδικούμε -και συχνά κάνουμε πράξη- νέες φιλοδοξίες γύρω από την ψυχική ευεξία, την ουσιαστική εργασία, τη βελτίωση του σπιτιού, τη γυμναστική και τις οικονομικές ανησυχίες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ψυχική τους ευεξία τους έχει τόση σημασία όσο και η σωματική υγεία. Οι Gen Z-ers ταλαιπωρούνται περισσότερο από άλλες γενιές με προκλήσεις ψυχικής υγείας και καταρρίπτουν το στίγμα γύρω από την αναζήτηση βοήθειας – ο αριθμός των δημοσιεύσεων που αναφέρουν τη λέξη “θεραπεία” στο Instagram αυξήθηκε σχεδόν 53 φορές μεταξύ των δύο μελετών της Meta.

Αξίες ζωής

Όταν ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, δείχνουμε στους άλλους τι μας ενδιαφέρει. Οι αξίες των ανθρώπων εξελίσσονται, μαζί με την αφοσίωση στη ζωή τους. Αναζητούμε νέα άνεση σε παλιά μέρη, ζητάμε δράση γύρω από τα βασικά δικαιώματα, την εξοικονόμηση χρόνου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Πως το Facebook αντιγράφει το Twitter για να βγάλει λεφτά;

Ανάμεσα στις νέες αξίες, παίρνουν τη θέση τους συνήθειες, ήθη και δραστηριότητες που δεν υπήρχαν πριν από μόλις δύο χρόνια, ενώ τώρα συνθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως, μάλιστα, δηλώνουν απερίφραστα ότι έχουν ξεκινήσει ένα νέο χόμπι τους τελευταίους έξι μήνες.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια νοσταλγική τάση για καθετί φέρει την αύρα μιας άλλης εποχής. Το 40% των Gen Ζ-ers εκφράζουν την προτίμησή τους στη μουσική των 90’s και το 42% στου 2000, ενώ μια παρόμοια τάση παρατηρείται και στο στιλ ντυσίματος που συνοδεύεται με στροφή σε συγκεκριμένες κινηματογραφικές ταινίες.

Η έκθεση “Culture Rising” της Meta ήταν για ακόμη μια χρονιά, αποκαλυπτική. Τα brands αρχίζουν να κατανοούν τις ευκαιρίες τους να συνδεθούν με περισσότερους τύπους ανθρώπων, καθώς προχωρούν πέρα από τις προκαταλήψεις και βλέπουν ότι η ποικιλομορφία μπορεί να “ξεκλειδώσει” την ανακάλυψη. Εξάλλου, ακριβώς όπως οι άνθρωποι βελτιώνουν και επανεξετάζουν τις βασικές τους σχέσεις, δεν είναι καιρός για τα brands να κάνουν το ίδιο;

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.