23 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται το marketing στο TikTok

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται το marketing στο TikTok

Πώς διαμορφώνεται το marketing στο TikTok

Οι αποτελεσματικές τακτικές για το marketing στο TikTok

Το 2022 ήταν η αρχή μιας νέας εποχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώθηκε γύρω από τα μικρής διάρκειας βίντεο. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι marketers βρέθηκαν να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να επωφεληθούν τόσο από αυτή την εξέλιξη, όσο και από την αύξηση της προσοχής και του χρόνου που αφιερώνουν οι χρήστες στα social media.

Καθώς οι μάρκες συνεχίζουν να βρίσκουν τα πατήματά τους στην κοινωνική ψυχαγωγία, πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν τώρα την πρόσθετη πολυπλοκότητα των μικρότερων ομάδων, των συρρικνωμένων προϋπολογισμών και της αυξανόμενης απαίτησης για επιτάχυνση των επιδόσεων σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Η έκθεση “2022 TikTok Benchmarks Report” της εταιρείας λογισμικού social marketing, Dash Hudson, παρέχει στα brands τα δεδομένα που απαιτούνται για να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους στη συνεχώς εξελισσόμενη και ολοένα και πιο σημαντική κοινωνική “αρένα”.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνουν οι 150 εκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του TikTok στην Ευρώπη;

TikTok – Η ψυχαγωγία υπερισχύει του virality

Αφού έγινε η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως το 2021 και πρόσθεσε επιπλέον 100 εκατομμύρια χρήστες το 2022, το TikTok παραμένει ένα πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε brand.

Ωστόσο, παρά την εκρηκτική δημοτικότητα του καναλιού, συνεχίζει να έχει λιγότερες αναρτήσεις από brands σε σύγκριση με άλλα κοινωνικά κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι στο TikTok, η ποιότητα του περιεχομένου είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα του περιεχομένου, με τις μάρκες να εστιάζουν στην προώθηση της ψυχαγωγικής αξίας και όχι στον όγκο των αναρτήσεών τους, όπως πράττουν σε άλλα ψηφιακά κανάλια.

Η έκθεση της Dash Hudson διαπίστωσε ότι η αληθινή εμπλοκή των χρηστών είναι ισχυρότερη στις πρώτες 250.000 προβολές ενός TikTok βίντεο. Αυτή η μέτρηση είναι κρίσιμη επειδή αποδεικνύει ότι τα viral βίντεο έχουν ραγδαία μειούμενη απόδοση καθώς κλιμακώνονται και φτάνουν σε μεγαλύτερο κοινό.

Η έρευνα δείχνει ότι τα brands έχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα, επανατοποθετώντας τη στρατηγική τους στην προώθηση της ψυχαγωγίας – προσελκύοντας έτσι το ιδανικό κοινό.

Η μοναδικότητα του TikTok

Η κινεζική πλατφόρμα κατόρθωσε πέρυσι να διαψεύσει την μακροχρόνια συσχέτιση μεταξύ μικρότερου αριθμού ακολούθων που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπλοκή. Ενώ τα αναπτυσσόμενα εμπορικά σήματα -που έχουν 10.000-100.000 ακόλουθους- στο Instagram επιτυγχάνουν ποσοστό εμπλοκής σχεδόν 50% υψηλότερο από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα -που διαθέτουν 500Κ+ ακόλουθους-, το TikTok βλέπει το ακριβώς αντίθετο: τα μεγάλα brands να δημιουργούν ποσοστό εμπλοκής που είναι 20% υψηλότερο.

Αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί στην ποιότητα του περιεχομένου που παράγεται από μεγαλύτερα εμπορικά σήματα και στην πολυπλοκότητα του αλγορίθμου του TikTok. Όταν το κατάλληλο περιεχόμενο παρουσιάζεται σε ένα εξαιρετικά στοχευμένο κοινό που είναι πιο πιθανό να εμπλακεί, περισσότεροι άνθρωποι θα ακολουθήσουν τη μάρκα.

Η ψυχαγωγία επιταχύνει την απόδοση

Η ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητη μόνο για να προσελκύσει την προσοχή του κοινού, αλλά και για την προώθηση των πωλήσεων. Ανάλογη μελέτη του 2022 που διεξήχθη από την Dash Hudson και τη NielsenIQ, αποκάλυψε ότι οι μάρκες στο TikTok που αξιοποιούν την ψυχαγωγία ως στρατηγική περιεχομένου αναπτύσσονται κατά 34% ταχύτερα από εκείνες που προσεγγίζουν την πλατφόρμα με μια παραδοσιακή νοοτροπία marketing.

Αυθεντικότητα

Όταν πρόκειται για την προβολή της αυθεντικότητας στο TikTok, είναι σημαντικό για τις μάρκες να θυμούνται ότι το κοινό προτιμά να του μιλούν σαν να απευθύνονται σε φίλους, παρά σε πιθανούς πελάτες. Ως εκ τούτου, η αξία παραγωγής του περιεχομένου έχει σημαντικά μικρότερη σημασία από την ανάγκη να είναι επίκαιρο, αστείο και σχετικό.

Η πρωτοφανής επιτυχία της πλατφόρμας

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, το TikTok έχει γράψει ένα ανεπανάληπτο success story. Ο ρυθμός ανάπτυξής του ήταν περίπου διπλάσιος από εκείνον των παλαιότερων ανταγωνιστών του, εν μέρει χάρη στο κατάλληλο timing- η πλατφόρμα ξεκίνησε σε ένα πιο ώριμο περιβάλλον κοινωνικών μέσων– αλλά και επειδή προσέφερε στους χρήστες κάτι νέο.

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της πλατφόρμας είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήνει βίντεο. Κάθε βίντεο είχε τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, είτε είχε δημιουργηθεί από έναν λογαριασμό με 12 followers είτε από έναν λογαριασμό με 120.000 followers. Αυτό σημαίνει ότι τα βίντεο στην πλατφόρμα γίνονται δημοφιλή καθαρά με βάση την αξία της ψυχαγωγίας και της εμπλοκής τους και όχι με βάση το μέγεθος του λογαριασμού που ανέβασε το βίντεο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα στελέχη μπορούν να γίνουν influencers στο LinkedIn

Εξαιτίας αυτού του πρωτοφανούς εκδημοκρατισμού, η πιθανότητα το βίντεο ενός -τυχαίου- χρήστη να γίνει viral στο TikTok είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες πλατφόρμες. Αλλά μόλις ένας δημιουργός πετύχει το viral-video, είναι δύσκολο να κάνει τη δημοτικότητά του να παραμείνει. Αυτό συμβαίνει επειδή στο TikTok, κάθε βίντεο που δημιουργεί ένας δημιουργός πρέπει να ξεπερνά κάθε άλλο βίντεο στην πλατφόρμα. Γεγονός που δημιουργεί ένα ατελείωτο ντόμινο από βίντεο που γοητεύει τους χρήστες του TikTok, οι οποίοι ενθουσιάζονται συνεχώς από το πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Το 2023, όσα brands είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν πλήρως τη συμμετοχική, δεσμευτική και ποικιλόμορφη φύση της νέας εποχής της κοινωνικής ψυχαγωγίας, θα είναι σε θέση να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσα είναι ευέλικτα και έτοιμα να κινηθούν με την ταχύτητα των social media, θα ηγηθούν των κλάδων τους και θα συνεχίσουν να κερδίζουν τις καρδιές και φυσικά τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Ad Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.