25 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ συμμετέχει σε πρωτοβουλία για την προστασία των δασών

3 MIN READ

Η ΙΚΕΑ συμμετέχει σε πρωτοβουλία για την προστασία των δασών

Η ΙΚΕΑ συμμετέχει σε πρωτοβουλία για την προστασία των δασών

Η ΙΚΕΑ θέλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ξύλου που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της

Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμού συμμετέχει στην πρωτοβουλία “CanopyStyle” της Canopy, μιας παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που εργάζεται για την προστασία των δασών και του κλίματος και τη διατήρηση των ειδών.

Το CanopyStyle είναι αφιερωμένο στο να κρατήσει το ξύλο που συλλέγεται από αρχαία και απειλούμενα δάση μακριά από την εφοδιαστική αλυσίδα για υφάσματα όπως η βισκόζη -μια εναλλακτική λύση βαμβακιού/πολυεστέρα- και το ρεγιόν για υφάσματα ρούχων και σπιτιού. Η πρωτοβουλία έχει πλέον πάνω από 520 συμμετέχουσες παγκόσμιες μάρκες.

Διαβάστε ακόμα: H IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η ΙΚΕΑ θα αγοράζει υφάσματα που προέρχονται μόνο από παραγωγούς ξύλου που έχουν επιτύχει την υψηλότερη κατάταξη βιωσιμότητας των δασών από την Canopy. Η εταιρεία θα εργαστεί επίσης για να στραφεί στην προμήθεια υφασμάτων από εναλλακτικές λύσεις ξύλου με χαμηλότερο αντίκτυπο.

Διαρκές το ενδιαφέρον της IΚΕΑ για τα δάση

Εδώ και πολλά χρόνια, η σουηδική εταιρεία συνεργάζεται με διάφορους φορείς για την ενίσχυση και τη διατήρηση των δασών του κόσμου. Σήμερα συνεργάζεται με περίπου 40 οργανισμούς παγκοσμίως για τη βελτίωση των δασικών πρακτικών και τη διαφύλαξη αυτών των ζωτικών πόρων.

Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με κυβερνήσεις για τη βελτίωση και την αποσαφήνιση των δασικών πολιτικών, την ανάπτυξη ακαδημαϊκών προγραμμάτων με επιστημονικά ινστιτούτα για τη νέα γενιά δασολόγων και τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση.

Η συνεργασία με το WWF

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, ή WWF όπως είναι γνωστό, είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, την έρευνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Το WWF και η ΙΚΕΑ εργάζονται μαζί για τα δάση, το βαμβάκι, το νερό και το κλίμα. Μέσα από τις προσπάθειές τους για την προστασία των τοπίων, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, στοχεύουν να εμπνεύσουν και άλλους οργανισμούς να κάνουν το ίδιο – για ένα μέλλον με έναν πλανήτη.

Δουλεύοντας μαζί για περισσότερα από είκοσι χρόνια, καλύπτοντας δεκαεννέα τοποθεσίες, η παγκόσμια συνεργασία τους έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της διαφάνειας σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού ξύλου. Ενεργούν από κοινού για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας ενισχύοντας τις εθνικές δασικές πολιτικές, τη νομοθεσία και τις δομές διακυβέρνησης και βελτιώνοντας τις πρακτικές διαχείρισης των δασών.

Εργάζονται επίσης για την ενδυνάμωση των μικροκαλλιεργητών και των αυτόχθονων κοινοτήτων που ασκούν δασική διαχείριση, ώστε να λαμβάνουν αυξημένα οφέλη. Δίνοντας το παράδειγμα, μέσω της συνεργασίας και των κοινών στόχων, αποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να παράγον αποτελεσματικά σε κλίμακα, διατηρώντας παράλληλα τη φύση, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και ωφελώντας δίκαια τις κοινότητες.

Διαβάστε ακόμα: Η Ikea εμπνέεται από την κουλτούρα της σάουνας

Η συμβολή του προγράμματος Buy Back & Resell

Σε μια άλλη πρωτοβουλία βιωσιμότητας, η ΙΚΕΑ προσφέρει ένα πρόγραμμα επαναγοράς και μεταπώλησης επίπλων σε επιλεγμένα καταστήματα στις Η.Π.Α. Το πρόγραμμα Buy Back & Resell δέχεται πλήρως συναρμολογημένα και λειτουργικά έπιπλα ΙΚΕΑ, τα οποία θα διατίθενται για μεταπώληση στο τμήμα “as-is” -δηλαδή “όπως είναι”- της εταιρείας σε μειωμένες τιμές.

Η εταιρεία λειτουργεί εξάλλου ένα τμήμα βιώσιμης ανάπτυξης με την ονομασία “Sustainable Living Shop” σε όλα τα καταστήματά της στην αμερικανική επικράτεια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλεία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διευκολύνει και να κατευθύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν βιώσιμα προϊόντα, παρέχοντας λύσεις και συμβουλές για να κάνουν την “πράσινη ζωή” ευκολότερη και πιο προσιτή.

Mε πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: IKEA

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.