19 Απρ 2024
READING

Η Snap λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη

4 MIN READ

Η Snap λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη

Η Snap λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη

Η Snap παρουσιάζει το My AI, ένα νέο chatbot που βασίζεται στην τεχνολογία GPT

Το Snapchat+ παρουσιάζει ένα chatbot που βασίζεται στην τελευταία έκδοση του ChatGPT της OpenAI. Η εταιρεία τεχνολογίας και κοινωνικών μέσων δικτύωσης εκμεταλλεύεται την “τρέλα” της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) και εισάγει στο Snapchat+ ένα νέο chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία My AI.

Το My AI αξιοποιεί το GPT-3, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και είναι επίσης ενσωματωμένο στο viral chatbot ChatGPT.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος ή μια νέα αρχή; Το ChatGpt αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε

Το ChatGPT

Τελευταία ακούμε συνεχώς για το ChatGPT και για τη χρησιμότητά του στον εργασιακό χώρο και στην εξυπηρέτηση πελατών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε πολύ σίγουροι για το τι είναι στην πραγματικότητα το ChatGPT. Πρόκειται, λοιπόν, για μία εφαρμογή με τη μορφή chat που μπορεί να συντάσσει κείμενα.

Ο χρήστης αρκεί να κάνει μία ερώτηση για οποιοδήποτε θέμα ενδιαφέρεται και το ChatGPT του απαντάει. Και δεν σταματάει εκεί, αλλά είναι σε θέση να αμφισβητεί, να απορρίπτει ακατάλληλες ερωτήσεις και να παραδέχεται κάποιο λάθος του.

Με πιο απλά λόγια, το ChatGPT είναι κάτι σαν βοηθός υπολογιστή που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να συνομιλεί όπως ακριβώς ένας άνθρωπος. Όταν το ρωτάμε κάτι, το σκέφτεται και μας δίνει μια απάντηση που βγάζει νόημα. Είναι σαν να έχουμε έναν πραγματικά έξυπνο φίλο που ξέρει πολλά, για πολλά θέματα.

Το My AI

Το bot του Snapchat θα είναι καρφιτσωμένο στην καρτέλα συνομιλίας της εφαρμογής πάνω από τις συνομιλίες με φίλους. Το My AI είναι ικανό να παράγει περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό για το οποίο έχει γίνει διάσημο το ChatGPT, συμπεριλαμβανομένων ιδεών για δώρα.

Το My AI είναι ουσιαστικά απλώς μια γρήγορη έκδοση του ChatGPT για κινητά μέσα στο Snapchat. Η κύρια διαφορά είναι ότι η έκδοση του Snap είναι πιο περιορισμένη σε ό,τι μπορεί να απαντήσει, καθώς είναι σχεδιασμένη να τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές εμπιστοσύνης και ασφάλειας της εταιρείας και να μην δίνει απαντήσεις που περιλαμβάνουν βρισιές, βία, σεξουαλικό περιεχόμενο ή απόψεις για “επικίνδυνα” θέματα όπως η πολιτική.

Βέβαια, η Snap φρόντισε να καταστήσει σαφές στις ανακοινώσεις της σχετικά με το My AI ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι όλο το κείμενο από τις συνομιλίες των χρηστών με το My AI θα συλλέγεται και θα εξετάζεται για σκοπούς βελτίωσης του προϊόντος.

Δεν είναι μόνο η Snap

Η Snap δεν είναι το μόνο μεγάλο όνομα στον τομέα της τεχνολογίας που προσπαθεί να επωφεληθεί από τη δημοτικότητα του ChatGPT, και ευρύτερα της “generative AI”, ενός όρου που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συστήματα AI που δημιουργούν πρωτότυπο περιεχόμενο.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι λανσάρει ενημερωμένες εκδόσεις των Bing και Edge – των πλατφορμών αναζήτησης και περιήγησης στο διαδίκτυο της εταιρείας, αντίστοιχα – οι οποίες είναι επίσης ενσωματωμένες με την τεχνολογία GPT της OpenAI.

Η ανακοίνωση αυτή ώθησε την Google – η οποία σύμφωνα με το Statista ελέγχει σήμερα περίπου το 85% της αγοράς αναζήτησης – να λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη με την ονομασία Bard.

Τόσο η Google όσο και η Microsoft έχουν ήδη εμπλακεί σε διαμάχη λιγότερο από ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Bard και του νέου Bing, αφού και οι δύο πλατφόρμες παρείχαν απαντήσεις που ήταν πραγματικά ανακριβείς ή με άλλο τρόπο παρέκκλιναν από τα δεδομένα εκπαίδευσης του συστήματος.

Τόσο το ChatGPT όσο και το Bing επικεντρώνονται σε ένα απλό πλαίσιο συνομιλίας, όπου οι χρήστες εισάγουν προτροπές που περιγράφουν το περιεχόμενο που θα ήθελαν να δημιουργήσουν τα συστήματα. Όμως, η νέα λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης της Snap προσθέτει μια άλλη πινελιά, η οποία αποτελεί επίσης σήμα κατατεθέν της μάρκας: τα προσαρμόσιμα avatars.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα chatbots που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη;

Με το My AI, οι χρήστες του Snapchat+ μπορούν να δώσουν ένα ψηφιακό πρόσωπο – ακριβώς όπως αυτά που σχεδιάζουν οι χρήστες για τον εαυτό τους στην εφαρμογή – στο αυτοματοποιημένο chatbot, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν ακόμη φίλο στην εφαρμογή.

Από ότι φαίνεται τα chatbots αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής ζωής για περισσότερους ανθρώπους. Τα chatbots -και η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα- δεν θα εξαφανιστούν. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και -γιατί όχι;- πιο διασκεδαστική.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.