22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Θα κόψουν οι καταναλωτές τις μη απαραίτητες δαπάνες;

4 MIN READ

Έρευνα | Θα κόψουν οι καταναλωτές τις μη απαραίτητες δαπάνες;

Έρευνα | Θα κόψουν οι καταναλωτές τις μη απαραίτητες δαπάνες;

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών

Καθώς εξελίσσεται το 2023, ισχυρές εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες, δημιουργώντας τριβές που μπορούν να φρενάρουν τα γρανάζια του εμπορίου και να σταθούν εμπόδιο στις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες των πελατών.

Ανησυχώντας για τον πληθωρισμό και την προαναφερόμενη πιθανή ύφεση, οι καταναλωτές αναπροσαρμόζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος ζωής. Το Δεκέμβριο του 2022, η PwC πραγματοποίησε έρευνα σε 9.180 καταναλωτές σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, για να μελετήσει τις αλλαγές αυτές.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι τάσεις και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Τι έδειξε η έρευνα

Πολλές συμπεριφορές έχουν αλλάξει εν μέσω ρευστών και αιφνίδιων συνθηκών, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία, η γεωπολιτική κρίση και οι επακόλουθες εντάσεις, μα κυρίως η κρίση του κόστους ζωής.

Το 96% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα, σκοπεύουν να υιοθετήσουν κάποιου είδους συμπεριφορά εξοικονόμησης κόστους τους επόμενους έξι μήνες. Παρόλα αυτά, ανυπομονώντας να επανέλθουν στις συνήθειες που είχαν πριν από την πανδημία, επιστρέφουν στα καταστήματα και ταξιδεύουν ξανά.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναζητούν και απαιτούν απρόσκοπτες εμπειρίες στο κατάστημα και στο διαδίκτυο που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους – και στο πορτοφόλι τους.

Τι λένε οι αριθμοί

– Το 69% των καταναλωτών σχεδιάζει να περικόψει τις μη απαραίτητες δαπάνες τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 15 % σκοπεύει να τις σταματήσει εντελώς.

– Το 26% των συμμετεχόντων στην έρευνα σκοπεύει να ξοδέψει το ίδιο ποσό για πολυτελή και επώνυμα είδη και το 21% δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα είδη πολυτελείας τους επόμενους έξι μήνες.

– Το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αυξήσουν τις διαδικτυακές δαπάνες τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε από 50% στην προηγούμενη έρευνα της PwC, σε 43% στην πρόσφατη έρευνά της.

– Επιπλέον, το 11% των online καταναλωτών κάνει στροφή προς τις αγορές στα φυσικά καταστήματα, εν μέρει για να εξοικονομήσει χρήματα από τα έξοδα παράδοσης του last mile. Οι καταναλωτές αλλάζουν επίσης πιο εύκολα μάρκες, ξοδεύουν περισσότερα σε εναλλακτικά προϊόντα, περιμένουν να επανέλθουν σε διαθεσιμότητα τα προϊόντα που δεν υπάρχουν σε απόθεμα και έχουν ξεκινήσει να στερούνται εντελώς ορισμένα προϊόντα.

Ο ρόλος της βιωσιμότητας

Την ίδια στιγμή, ενώ η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη λήψη μιας αγοραστικής απόφασης, μόνο το 41% των καταναλωτών παγκοσμίως είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα για ένα προϊόν που πιστεύει ότι είναι βιώσιμο – σύμφωνα με το γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Capgemini. Αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σύγκριση με τα ευρήματα του Ινστιτούτου του 2020, όταν το 57% των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα πλήρωναν υψηλότερες του μέσου όρου τιμές για προϊόντα που θεωρούσαν βιώσιμα.

Φαίνεται πως τα εμπορικά σήματα και οι retailers πρέπει να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τιμολόγησής τους για να προσφέρουν βιώσιμα προϊόντα που είναι προσιτά και να καθιερώσουν προγράμματα πιστότητας για να βοηθήσουν τους πελάτες να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Τι γίνεται με την αγορά πολυτελείας

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μπορεί να μεταβάλλεται λόγω του πληθωρισμού, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται εξαρτάται από το επίπεδο του εισοδήματός τους. Τα ευρήματα της PwC υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές υψηλού εισοδήματος είναι αρκετά προστατευμένοι από τον πληθωρισμό και άλλες οικονομικές δυσκολίες.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μία έρευνα της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλών, Bain, τον Νοέμβριο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα luxury brands στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. είδαν θετική ανάπτυξη το 2022, με την αγορά πολυτελείας να προβλέπεται ότι θα φτάσει περίπου τα 1,36 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Η έρευνα καθιστά σαφές ότι οι εταιρείες χρειάζεται να προχωρήσουν πέρα από την ανταπόκριση στις εξελισσόμενες στάσεις, δράσεις και προσδοκίες των καταναλωτών. Είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσουν, να απομονώσουν και να μετριάσουν τις πολλές τριβές που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές και τους πελάτες τους, καθώς και ανάμεσα στους πελάτες τους και τις βέλτιστες εμπειρίες.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | Οικονομία της προσοχής

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έξυπνο προγραμματισμό της ζήτησης, τη διαχείριση των αποθεμάτων και τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά και να αποφέρει οφέλη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Όμως, πέρα από το να συναντούν τους καταναλωτές εκεί όπου βρίσκονται -φυσικά και ψυχολογικά- οι εταιρείες θα χρειαστεί να επενδύσουν για να διασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να τους συναντήσουν και εκεί που θα βρίσκονται στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.