25 Απρ 2024
READING

Γιατί κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον έναν Chief AI Officer

4 MIN READ

Γιατί κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον έναν Chief AI Officer

Γιατί κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον έναν Chief AI Officer

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται έναν Chief AI Officer

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να μετατρέπεται από παιχνίδι της Silicon Valley σε προτεραιότητα σχεδόν για κάθε επιχείρηση που θέλει να αποφύγει να γίνει το blockbuster του κλάδου της. Οι εταιρείες που δεν ενσωματώνουν την AI στο προϊόν, τις λειτουργίες και την επιχειρηματική στρατηγική τους θα αγωνιστούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές – και εν τέλει θα μείνουν πίσω από εκείνες που το πράττουν.

Η ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί χώρο για ισχυρή ηγεσία στον κλάδο. Ειδικότερα, ο ρόλος του επικεφαλής του τμήματος ΑΙ αρχίζει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε όλες τις εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της εργασίας βρίσκεται στο ChatGPT

Ως τώρα, αυτή η θέση υφίσταται κατά κύριο λόγο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή της τεχνολογίας, με εξαίρεση τη Levi’s, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία της θέσης Chief AI Officer (CAIO) ήδη από το 2019. Όμως, καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης διεισδύει και σε άλλους κλάδους, η ανάγκη για έναν τέτοιον άνθρωπο αρχίζει να γίνεται ορατή.

Τι κάνει ένας CAIO;

Ελλείψει Chief AI Officer, η εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης συνήθως εμπίπτει στον τομέα του CTO. Ο Chief Technology Officer είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη και ενδεχομένως, για τα νέα σχέδια κάποιου προϊόντος. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους όμως ο CAIO πρέπει να υπάρχει ως ξεχωριστός ρόλος, αντί να αναμειγνύεται με μια άλλη θέση στο C-suite, οφείλεται στο γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της AI έχουν πλέον μεγάλη σημασία.

Διαχείριση του κινδύνου

Πριν από μερικά χρόνια, φαντζόμασταν μόνο ποιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες πιθανές κατευθύνσεις του θεωρητικού ρόλου του Chief AI Officer. Η κατεύθυνση που πραγματικά αναδύεται σήμερα όμως αφορά τη σύνδεση μεταξύ AI και των κινδύνων που ελλοχεύουν στο περιβάλλον αυτό για κάθε εμπλεκόμενη εταιρεία.

Δεδομένου του ταχέως εξελισσόμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το άτομο αυτό θα μπορούσε να είναι ο ιδιοκτήτης των προτύπων διακυβέρνησης και προστασίας των δεδομένων της εταιρείας, διασφαλίζοντας ότι αυτά εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας, ενώ παράλληλα αναζητά νέους κινδύνους. Το άτομο αυτό θα είναι σε θέση να διασφαλίζει τις κατάλληλες πολιτικές διακυβέρνησης, διατηρώντας παράλληλα την κυριότητα της ερμηνευσιμότητας, της εμπιστοσύνης και της ηθικής της μηχανικής μάθησης.

Και ενώ κάθε ηγέτης στον οργανισμό θα πρέπει να επενδύσει χρόνο στην κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και των πιθανών επιπτώσεών της στην επιχείρηση, ο CAIO είναι δεδομένο ότι την κατέχει και μπορεί να προετοιμάσει όλη την υπόλοιπη διοικητική ομάδα για την επιτυχία, οργανώνοντας μια σειρά εργαστηρίων, ώστε να τους εκπαιδεύσει στις βασικές αρχές της προηγμένης ανάλυσης και να εξαλείψει τυχόν παρανοήσεις που υπάρχουν.

Με λίγα λόγια, η καθημερινότητα του υπεύθυνου του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνει τη διαρκή και ταυτόχρνοη πολλές φορές συνεργασία με διάφορα τμήματα. Εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με τεχνικές λεπτομέρειες, συναντώντας καθημερινά τους επιστήμονες για να ταξινομήσουν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των δοκιμών τους προκειμένου να αποφασίσουν τι είδους μοντέλα θα αναπτύξουν προς όφελος της εταιρείας. Ταυτόχρονα, εργάζεται σε στρατηγικές πρωτοβουλίες, ανακαλύπτοντας ευκαιρίες και διαμορφώνοντας τους σωστούς τομείς συνέργειας για να εργαστεί η ομάδα.

Οι δυσκολίες στην πρόσληψη του κατάλληλου ανθρώπου

Σε έναν ρόλο όπως αυτός, είναι σημαντικό να είναι κανείς στρατηγικός και να κάνει τα σωστά προγνωστικά για τα είδη των μοντέλων που εκπαιδεύει και τα είδη των συνόλων δεδομένων που δημιουργεί. Αλλά για να πάρει πραγματικά σωστά αυτές τις αποφάσεις, είναι σημαντικό να έχει πλούσια και λεπτομερή τεχνική κατάρτιση.

Το άτομο αυτό δεν χρειάζεται μόνο ένα ισχυρό υπόβαθρο στην AI, αλλά και βαθιά κατανόηση του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σωστά η AI σε αυτόν. Από πολιτιστική και ηγετική άποψη, ο CAIO πρέπει να έχει εμπειρία στην επίβλεψη μεγάλων, διαφορετικών ομάδων και να αισθάνεται άνετα να εργάζεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο, δυναμικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

Επειδή όμως η έννοια του CAIO είναι νέα και αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι αρχικά πιο ασαφής από άλλους ηγετικούς ρόλους και θα παγιωθεί καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα ωριμάζει στη βιομηχανία.

Καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να έχουν μια σαφή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ο CAIO θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής για να βοηθήσει τις εταιρείες να τοποθετηθούν για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.