25 Απρ 2024
READING

Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

4 MIN READ

Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά του διευθυντή τους, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο, οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν την πλειονότητα των υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των γυναικών (64%) πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά του προϊσταμένου τους καλύτερα από αυτόν, έναντι του 47% των ανδρών που πιστεύουν το ίδιο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα του ιστότοπου που ασχολείται με θέματα της αγοράς εργασίας, Monster, σε 6.847 εργαζόμενους που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 χώρες με τη μικρότερη ανισότητα φύλων

Αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει μόνο ότι οι γυναίκες αισθάνονται ικανές στη δουλειά τους, αλλά και ότι αισθάνονται υποτιμημένες και αποκλεισμένες από διευθυντικούς ρόλους

Το χάσμα των ευκαιριών

Οι γυναίκες δεν αισθάνονται ότι έχουν την ίδια ποσότητα και ποιότητα ευκαιριών με τους άνδρες στον εργασιακό χώρο. Μόνο το 23% των γυναικών πιστεύει ότι όλοι στη δουλειά έχουν την ίδια πρόσβαση σε ευκαιρίες, έναντι του 66% των ανδρών.

Το χάσμα ευκαιριών έχει επιβαρυντικό αποτέλεσμα στις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα του εργασιακού χώρου. Για τις γυναίκες το να έχουν ένα σαφές όραμα για το μέλλον της καριέρας τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ενώ η έλλειψη δυνατοτήτων εξέλιξης είναι ο σημαντικότερος λόγος που θα τις οδηγούσε να απορρίψουν μια προσφορά εργασίας.

Το μισθολογικό χάσμα

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο υφίσταται εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο ότι η μέση γυναίκα αμείβεται με 82 σεντς για κάθε 1 δολάριο που καταβάλλεται σε έναν άνδρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της Eurostat λένε ότι οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο από τους άντρες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από χώρα σε χώρα. Για την Ελλάδα η Αρχή δε διαθέτει σχετικά στοιχεία.

Το χάσμα της φιλοδοξίας

Το μισθολογικό χάσμα είναι ακόμα γεγονός βέβαια, όπως και η παρουσία γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες των επιχειρήσεων πολύ λιγότερο συχνή από ό,τι για τους άντρες. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που αναδεικνύει μεγάλη μετα-ανάλυση ερευνών σε βάθος δεκαετιών, και αφορά κάτι πολύ βαθύτερο από την παραπάνω άνιση πραγματικότητα: το ότι, εκτός από το μισθολογικό χάσμα, υπάρχει και ένα χάσμα στη φιλοδοξία ανάμεσα στα δύο φύλα. Πιο απλά, οι γυναίκες φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να ανέλθουν στην ιεραρχία μιας επιχείρησης όσο οι άντρες.

Ασφαλώς, αυτό μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θέλουν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους στη δουλειά τους, και ίσως εξηγεί εν μέρει και γιατί, όπως δείχνουν έρευνες, παρόλο που, τελευταία, έχουν πληθύνει οι γυναίκες – υψηλόβαθμα στελέχη στις εταιρείες, ωστόσο λιγότερες φτάνουν στις κορυφαίες, ηγετικές θέσεις.

Το χάσμα των παραιτήσεων

Βέβαια, κάποιες γυναίκες μπαίνουν τελικά στον χώρο της ηγεσίας. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, οι γυναίκες ηγέτες εγκαταλείπουν τους οργανισμούς τους με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ, διευρύνοντας το χάσμα της παραίτησης μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ανώτερες θέσεις. Συγκεκριμένα, για κάθε γυναίκα που μπαίνει σε ηγετικό ρόλο επιπέδου διευθυντή, δύο επιλέγουν να αποχωρήσουν.

Η γεφύρωση του χάσματος

Η εξισορρόπηση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να βελτιώσει τη δέσμευση των εργαζομένων, τη διατήρηση, τις οικονομικές αποδόσεις και την καινοτομία. Και παρά τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία, οι εταιρείες μπορούν να κάνουν πολλά για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να πετύχουν στην καριέρα τους μακροπρόθεσμα.

Μπορούν να παρέχουν στις γυναίκες σαφείς δρόμους προς την ηγεσία μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης και χορηγιών, ευκαιριών επέκτασης και να διασφαλίζουν ότι οι υποεκπροσωπούμενοι ηγέτες δεν θα μείνουν οι “μόνοι” στις θέσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνει η κρίση το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

Οι εργοδότες μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις γυναίκες στην εργασία τους με επαρκείς παροχές για τους γονείς – τις οποίες οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκτιμούν, σύμφωνα με το Monster – όπως πληρωμένη οικογενειακή άδεια, υποστήριξη για τη φροντίδα των παιδιών και ευέλικτα ωράρια.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και ότι τους αντιμετωπίζουν δίκαια. Η εστίαση στην πολυμορφία, την ισότητα και την συμπερίληψη για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την προσέλκυση και τη διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.