24 Απρ 2024
READING

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

4 MIN READ

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Πως βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη στους οργανισμούς τους οι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις για το retail; Σε αυτό έρχεται να απαντήσει η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας cloud computing, Rackspace Technology, στην οποία πήραν μέρος 1.420 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής σε διάφορους κλάδους – συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου – παγκοσμίως.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα το 71% των υπευθύνων στο λιανικό εμπόριο δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη/μηχανική μάθηση (AI/ML) ηγείται της στρατηγικής τους στον τομέα της πληροφορικής/επιχειρηματικής στρατηγικής. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες του retail άρχισε να χρησιμοποιεί AI/ML πριν από ένα χρόνο, ενώ το 18% ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, το 11% πριν από τρία χρόνια, το 19% πριν από τέσσερα χρόνια και το 9% πριν από πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα chatbots που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη;

Περίπου έξι στους δέκα (62%) χρησιμοποιούν την AI/ML για την πρόβλεψη της επιχειρηματικής απόδοσης και για την ανάλυση δεδομένων (61%), ακολουθούμενοι από το 56% που τη χρησιμοποιούν ως μοχλό καινοτομίας και το 52% που τη χρησιμοποιούν τόσο για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας όσο και για τη μείωση του κινδύνου στο μέλλον.

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στο retail;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αυξάνοντας τα κέρδη και βελτιστοποιώντας τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του retail προβλέπεται να αυξηθούν από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς, Fortune Business Insights.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι οργανισμοί λιανικού εμπορίου επιδιώκουν όλο και περισσότερο να κατανοήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τον κλάδο.

Αυτοματοποίηση

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοματοποίηση πολλών εργασιών που κάποτε γίνονταν από ανθρώπους. Αυτό επιτρέπει στους εργαζομένους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε τετριμμένα καθήκοντα και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση των πελατών. Συνολικά, η διαδικασία αυτή αυξάνει την αποδοτικότητα και συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Μείωση του κόστους

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει την οργάνωση και να εξορθολογήσει το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις βάσει δεδομένων. Υπολογίζεται ότι η AI θα είναι υπεύθυνη για την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών και τη βελτιστοποίηση των πιο απαιτητικών εργασιών, όπως η παράδοση, η παρακολούθηση και ο προγραμματισμός. Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις εργασίες πολύ πιο εύκολες και αποδοτικές για τους εργαζόμενους.

Βιωσιμότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τις λειτουργίες του retail πολύ πιο βιώσιμες. Τα εργαλεία πρόβλεψης AI βοηθούν τις επιχειρήσεις να επιτύχουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, παρακολουθώντας τα ποσοστά εκπομπών και προωθώντας την ανακύκλωση.

Βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξετάζει τα προηγούμενα αγοραστικά πρότυπα των καταναλωτών και να παρέχει ειδοποίηση όταν το απόθεμα των προϊόντων με τις καλύτερες πωλήσεις μπορεί να φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. Η σωστή διατήρηση αποθέματος είναι υψίστης σημασίας για τους retailers. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα διαχρονικά πρότυπα της ζήτησης των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των τάσεων των εποχιακών ειδών και της εκτίμησης του πότε αυτά τα είδη θα έχουν την υψηλότερη ζήτηση.

Ικανοποίηση πελατών

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει οφέλη και για τους καταναλωτές. Τα chatbots, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πλοηγηθούν γρήγορα στο κατάστημα και να λάβουν εξατομικευμένες συστάσεις προϊόντων. Με την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων, η AI καθιστά το ταμείο ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό. Χρησιμοποιώντας την AI με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις δείχνουν στους πελάτες ότι εκτιμούν το χρόνο τους και ότι είναι πρόθυμες να κάνουν το κάτι παραπάνω για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Θέλει αρετή και τόλμη το retail

Πρόληψη απωλειών

Η AI ενισχύει την καινοτομία των αυτοελεγχόμενων ταμείων, προσφέροντας μια ασφαλή μέθοδο σάρωσης που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της κλοπής στα φυσικά καταστήματα. Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανθρώπινη βοήθεια και δίνει στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας αγορών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει και να ωφελήσει το retail. Παρουσιάζει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια πιο αποτελεσματική και ευχάριστη εμπειρία για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα κέρδη των retailers, βοηθώντας τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.