26 Απρ 2024
READING

Mercedes-Benz, Google και TikTok αλλάζουν την οδηγική εμπειρία

4 MIN READ

Mercedes-Benz, Google και TikTok αλλάζουν την οδηγική εμπειρία

Mercedes-Benz, Google και TikTok αλλάζουν την οδηγική εμπειρία

Η Mercedes-Benz επενδύει ξανά στα “έξυπνα” αυτοκίνητά της

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά μία “έξυπνη” συνεργασία με την Google, μέσω της οποίας θα προσφέρει στους οδηγούς ένα πλήθος νέων υπηρεσιών και χαρακτηριστικών. Οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με σκοπό να δώσουν στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας και της αγοράς της, προσφέροντας παράλληλα στους οδηγούς πλοήγηση, χάρτες και YouTube που παρέχονται από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Η εν λόγω συνεργασία θα φέρει την πλατφόρμα Google Maps, το Cloud και το YouTube στα μελλοντικά οχήματα της Mercedes-Benz που θα είναι εξοπλισμένα με το λειτουργικό σύστημα επόμενης γενιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας που ονομάζεται MB.OS.

Διαβάστε ακόμα: Η Mercedes-Benz εισέρχεται στον κόσμο του Avatar

Η Mercedes θα έχει πρόσβαση στη γεωχωρική προσφορά της Google, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τοποθεσίες, πληροφοριών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και πρόβλεψης και αυτόματης επαναδρομολόγησης. Η εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων  θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των χαρτών Google για να ενεργοποιήσει λειτουργίες υποβοηθούμενης οδήγησης, όπως αυτόματη προσαρμογή της ταχύτητας πριν από διασταυρώσεις, κυκλικούς κόμβους ή στροφές.

Το MB.OS

Η Mercedes-Benz εργάζεται πάνω στο δικό της λειτουργικό σύστημα MB.OS εδώ και αρκετά χρόνια. Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα θα κυκλοφορήσει στην επόμενη γενιά οχημάτων της Mercedes που εσωτερικά ονομάζονται MMA, τα οποία αναμένεται να μπουν στην παραγωγή προς το τέλος του 2024.

Το σύστημα, που βασίζεται στο Linux, σχεδιάστηκε από τη γερμανική εταιρεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποστηρίζει εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων, όπως αυτές που παρέχει η Google. Η Mercedes σχεδιάζει, επίσης, να δημιουργήσει τη δική της επώνυμη πλοήγηση, συνδυάζοντας τα δεδομένα του αυτοκινήτου με την τεχνολογία Google Maps.

Ωστόσο, οι οδηγοί δεν θα χρειαστεί να περιμένουν χρόνια για να βιώσουν τους πρώτους καρπούς της συνεργασίας. Από τις 22 Φεβρουαρίου η Mercedes έδωσε στους πελάτες της πρόσβαση σε αρχικές νέες λειτουργίες, όπως οι λεπτομέρειες τοποθεσίας, που παρέχονται από την Google. Το νέο χαρακτηριστικό παρέχεται μέσω μιας over-the-air ενημέρωσης λογισμικού.

Το TikTok

Από τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι οθόνες αφής στο σεντάν E-Class της Mercedes θα έχουν ενσωματωμένο και το TikTok. Το αυτοκίνητο θα διαθέτει δύο οθόνες, οι οποίες θα λειτουργούν ανεξάρτητα, ώστε τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες να μπορούν να συνδεθούν στους δικούς τους λογαριασμούς και στις ροές “For You”. Όσοι δεν έχουν λογαριασμό θα μπορούν να περιηγηθούν ως επισκέπτες.

Μαζί με το TikTok, τα μοντέλα E-Class θα έχουν πλέον πρόσβαση στα Angry Birds, Zoom, στις λύσεις Webex by Cisco και στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Vivaldi, μαζί με μια πύλη ροής βίντεο που ονομάζεται ZYNC. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, όπως οι κάμερες για online meetings, αν και η Mercedes σημείωσε ότι η μετάδοση εικόνας θα απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της κίνησης για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, η μετάδοση εικόνας δεν ενεργοποιείται και η χρήση όλων των εφαρμογών ψυχαγωγίας περιορίζεται στην κεντρική οθόνη.

Η in-car εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δώσει εκ νέου έμφαση στην εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Tesla, η οποία επιτρέπει στους οδηγούς να μεταδίδουν περιεχόμενο και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια από τις ψηφιακές οθόνες του ταμπλό τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Mercedes προσαρμόζει τα εργοστάσιά της για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων

Οι προηγούμενες εφαρμογές της Mercedes στο αυτοκίνητο λειτουργούσαν αντικατοπτρίζοντας τη δραστηριότητα στο smartphone του χρήστη μέσω του Apple CarPlay ή του Android Auto. Για το όχημά της E-Class, οι προγραμματιστές της Mercedes δημιούργησαν ένα νέο “στρώμα συμβατότητας” που επιτρέπει την άμεση εγκατάσταση εφαρμογών και μια πιο εγγενή αίσθηση διεπαφής.

Η αναμόρφωση του λογισμικού έχει ως στόχο όχι μόνο να κάνει τις αλληλεπιδράσεις των εφαρμογών πιο διαισθητικές, αλλά και να επιτρέψει την ταχύτερη προσθήκη μελλοντικών εφαρμογών στα αυτοκίνητα.

Η συνεργασία με την Google θα ενισχύσει την τεχνολογική της Mercedes, η οποία θέλει το MB.OS της να είναι τόσο συναρπαστικό, ώστε οι οδηγοί να μην επιλέγουν πλέον να χρησιμοποιούν προϊόντα middleware όπως το Apple CarPlay και το Android Auto – τα οποία αντικατοπτρίζουν τα smartphones τους στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου. Αυτός είναι εξάλλου ο απώτερος στόχος της Mercedes-Benz: να δημιουργήσει μια τέτοια εμπειρία πελάτη, που να μην υπάρχει ανάγκη να συνδέει το τηλέφωνό του στο αυτοκίνητο.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.