18 Απρ 2024
READING

Ολική επαναφορά για την ιδιωτική ετικέτα το 2022

3 MIN READ

Ολική επαναφορά για την ιδιωτική ετικέτα το 2022

Ολική επαναφορά για την ιδιωτική ετικέτα το 2022

Η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά στρέφονται σε προϊόντα PL

Την πίεση της αγοραστικής συμπεριφοράς από τις πληθωριστικές αυξήσεις και στην ελληνική επικράτεια επισήμανε η ετήσια έκθεση της Ένωσης Κατασκευαστών Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (Private Label Manufacturers Association-PLMA), επιβεβαιώνοντας πρότερα στοιχεία της IRI για την ολική επαναφορά των PL μετά την πανδημική διετία στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε τα 302 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με το International Private Label Yearbook της PLMA και τα στοιχεία της NielsenIQ, με το μερίδιο αξίας των εμπορικών σημάτων καταστημάτων να αυξάνεται 1,2% σε πανευρωπαϊκή βάση. Η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει πλέον το 37% των πωλήσεων στο ευρωπαϊκό κανάλι σούπερ μάρκετ.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επανέκαμψαν το 2022. Το μερίδιο των PL ανήλθε σε όγκους πωλήσεων στο 30,5% από 29,4% το 2021 και 30,1% το 2020 και σε αξία στο 22,8% από 21,4% το 2021 και 22,2% το 2020.

Τα στοιχεία της IRI

Αυξανόμενο βαίνει το μερίδιο επί των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές. Η επαναφορά των PL εξάλλου αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τις περιόδους οικονομικής κρίσης. Το 2022 παρατηρήθηκε στα σούπερ μάρκετ το φαινόμενο η ιδιωτική ετικέτα να κερδίζει έδαφος καθότι οι καταναλωτές την προτίμησαν και πάλι για να καλύψουν τις βασικές καταναλωτικές τους ανάγκες σε ταχυκίνητα αγαθά.

Mε βάση προηγούμενα στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2010, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην χώρα. Οι καταναλωτές αναζητούν και πάλι φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI το μερίδιο των private label διαμορφώθηκε στο 16,3% το 2022 από 14,8% το 2021, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μετά το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 16,3%.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Αντίστοιχα τα στοιχεία της NielsenIQ που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκδοση της PLMA, έδειξαν ότι το 2022 οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους στράφηκαν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα και των μεγάλων ανατιμήσεων που είδαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και της ευρύτερης οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Η NielsenIQ ερεύνησε 17 αγορές, από τις οποίες 16 ανέφεραν αύξηση στις πωλήσεις των PL. Συνολικά, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκε στο 37%. Σε σύγκριση με το 2021, το μερίδιο σε αξία αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες σε μία συνολική αγορά που ξεπερνάει τα 300 δισ. ευρώ. Συνολικά 11 ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν μερίδια αγοράς στο PL άνω του 30%, ενώ 4 εμφάνισαν μερίδια άνω του 40%. Μόνη εξαίρεση, η Ελβετία, η οποία σημείωσε οριακή πτώση 0,4%, παραμένοντας ωστόσο η χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση PL.

Στις χώρες με σημαντικό μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας περιλαμβάνονται η Ισπανία (43,3%), η Πορτογαλία (39%), η Ολλανδία (44,0%), το Βέλγιο (37,8%) και η Αυστρία (35,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, έχουν μερίδιο ιδιωτικής ετικέτας 38,5%. Στο Βέλγιο και την Ολλανδία, το συνδυασμένο μερίδιο ιδιωτικών ετικετών αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ οι σκανδιναβικές αγορές σημείωσαν συνολική αύξηση μεριδίου 1,1%, με την υψηλότερη αύξηση να αναφέρεται στη Δανία με ένα ποσοστό της τάξεως του 1,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, τα ευπαθή και κατεψυγμένα τρόφιμα, τα προϊόντα υγιεινής και τα τρόφιμα ραφιού είναι οι τρεις κορυφαίες κατηγορίες μεριδίου αξίας ιδιωτικής ετικέτας με μέσο όρο 50%. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 212,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις και στις 17 ευρωπαϊκές χώρες της μελέτης της PLMA.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.