19 Απρ 2024
READING

Ελληνική αγορά αθλητικών: Ο κλάδος των μεγάλων ανατροπών

4 MIN READ

Ελληνική αγορά αθλητικών: Ο κλάδος των μεγάλων ανατροπών

Ελληνική αγορά αθλητικών: Ο κλάδος των μεγάλων ανατροπών

Με ανατροπές λιγότερο ή και περισσότερο αναμενόμενες έχει κινηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά των αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η απώλεια του δικτύου της Nike για τη Folli Follie, η οποία διαχειριζόταν τα φυσικά καταστήματα της αλυσίδας και μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον άλλοτε κραταιό όμιλο το δίκτυο αυτό περιήλθε στον όμιλο του επιχειρηματία Antonio Percassi. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο όμιλος Folli Follie χάνει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το τζίρο που του έδινε η Nike και τα καταστήματα με την ταμπέλα της. 

Στις εξελίξεις τοποθετείται και η πώληση της The Athlete’s Food από τον όμιλο Φουρλή. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία πούλησε τον συγκεκριμένο βραχίονα δραστηριότητας στα αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης που κατατάσσονται στα αθλητικά προϊόντα μόδας, στην TAF Global Holding AG, θυγατρική του Arklyz Group AG, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του σήματος “The Athlete’s Foot” παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη συναλλαγή που έλαβε χώρα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2022 σηματοδότησε ταυτόχρονα και το τέλος εποχής για μία συνεργασία που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Φουρλής, ο οποίος προτίμησε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα καταστήματα Intersport, διαθέτοντας προς πώληση ωστόσο στις αρχές της φετινής χρονιά και τα καταστήματα της Intesport στην Τουρκία, τα οποία απέκτησε ο  Όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. 

O ρόλος της Nike

Η πώληση της The Athlete’s Foot από τον όμιλο Φουρλή ήταν μία κίνηση που αποδίδεται  αλλαγή στρατηγικής της Nike σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία στρατηγική που ειδικά στον τομέα της fashion αγοράς αθλητικών που υπηρετεί η The Athlete’s Foot, έθετε εκτός αγοράς τη συγκεκριμένη επιχείρηση, προάγοντας ως προτιμητέους συνεργάτες άλλους παίκτες που διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα όπως είναι για παράδειγμα η Fuel με μόλις ένα φυσικό κατάστημα και παρουσία κυρίως μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, τη Buzz (του σερβικού ομίλου Sport Vision), την Foot Locker αλλά και την JD Sports που έχει εξαγοράσει και έχει στην ιδιοκτησία τις εταιρικές επωνυμίες καταστημάτων όπως η Sneaker 10, η Cosmos Sport, η Slam Dunk και τα καταστήματα JD Sports, το πρώτο εκ των οποίων λειτούργησε ήδη στο Smart Park.

Επισημαίνουμε ότι η Nike έχει καταστεί σε ρυθμιστή εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και σε πανευρωπαϊκή βάση η Nike έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμπορικής διαχείρισης των προϊόντων της σε συγκεκριμένους παίκτες της αγοράς, μεταξύ των οποίων είναι η JD Sports, η Foot Locker, η Sport Vision. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής και διάθεσης αθλητικών ειδών στον κόσμο, ενώ στη δωδεκάμηνη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου του 2022 είχε κύκλο εργασιών ύψους 47,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως προς την πώληση της Intersport στην Τουρκία, θεωρήθηκε ως πρωτοβουλία να σταματήσει η ζημιογόνα πορεία που είχε εκεί ο όμιλος Φουρλή. 

Στην Ελλάδα τα δεδομένα συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς η Zakcret της οικογένειας Χαϊκάλη, βρέθηκε στη διάρκεια του 2022 σε ζωηρές συζητήσεις για εξαγορά με νεοεισερχόμενο παίκτη στην ελληνική αγορά, ο οποίος επιδιώκει την ταχεία εξάπλωσή του. Ωστόσο οι οικονομικές επιδόσεις της Zackret φαίνεται τελικά να μην άφησαν ικανοποιημένα τα στελέχη της ενδιαφερόμενης να εξαγοράσει εταιρείας, σε μία ιδιαίτερη ομολογουμένως χρονιά όπως ήταν η περσινή με υψηλά κοστολόγια και εκτόξευση του λειτουργικού κόστους σε όλα τα επίπεδα. 

Κινητική και η “Hall of Brands”

Κινητική εμφανίζεται το τελευταίιο διάστημα και η ελληνικών συμφερόντων Σιόντης Ν. Α.Ε. Η επιχείρηση προχώρησε πρόσφατα στη λειτουργία ενός καταστήματος – πολυχώρου λιανικής με την ονομασία “Hall of Brands” στο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο Village στην περιοχή του Ρέντη. Στον πολυχώρο αυτόν λειτουργούν καταστήματα Hall of Brands, Saints Soles και Urban Hall of Brands. Το Urban Hall of Brands είναι το κατάστημα που διαθέτει την premium casual συλλογή προϊόντων και εταιρείες μεταξύ των οποίων είναι οι Karl Lagerfeld, Moschino, Levi’s, Calvin Clein.

Nέες ισορροπίες αναμένεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα και η είσοδος της JD Sports, η οποία το 2021 εξαγόρασε το 80% του Cosmos Group με τα εμπορικά σήματα Cosmos Sports, Sneaker 10, Sportsfactory, Slam Daunk και Rundome. Ήδη η JD Sports έχει κάνει είσοδο και με το δικό της brand, με την αρχή να γίνεται την περασμένη χρονιά στο εμπορικό κέντρο Smart Park των Σπάτων. Και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια, σε μία αγορά αθλητικών ειδών που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για στασιμότητα και έλλειψη εξελίξεων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.