19 Απρ 2024
READING

Οι χώροι εργασίας επιστρέφουν στο προ πανδημίας status quo

5 MIN READ

Οι χώροι εργασίας επιστρέφουν στο προ πανδημίας status quo

Οι χώροι εργασίας επιστρέφουν στο προ πανδημίας status quo

Και οι γυναίκες θα πληρώσουν το τίμημα

Με οδηγό τον επίμονο πληθωρισμό και τους φόβους μιας επερχόμενης ύφεσης, οι εργοδότες περικόπτουν τους προϋπολογισμούς τους. Και όταν οι εταιρείες δέχονται οικονομικές πιέσεις, ένα από τα πρώτα πράγματα που καταργούνται είναι οι παροχές προς τους εργαζομένους. Έτσι γίνεται και τώρα, με πολλές επιχειρήσεις να περιορίζουν τις παρατεταμένες γονικές άδειες της εποχής της πανδημίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η πρόσφατη έρευνα της Society for Human Resource Management, μιας επαγγελματικής ένωσης για επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εργοδοτών που προσφέρουν άδεια μητρότητας με αποδοχές πέραν των όσων απαιτούνται από το νόμο μειώθηκε από 53% το 2020 σε 35% φέτος. Με την υπαναχώρηση από ζητήματα όπως η ευέλικτη εργασία και η φροντίδα των παιδιών, οι εργοδότες το κάνουν ξεκάθαρο: Η διατήρηση και η εξέλιξη των γυναικών, δεν αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτούς.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι

Αλλά για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εργασιακός χώρος να μετασχηματιστεί ριζικά, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι γυναίκες και οι εργαζόμενες μητέρες. Ως κοινωνία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαιωνίζουμε την πεποίθηση μεταξύ των γυναικών ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ οικογένειας και καριέρας ή να θυσιάσουν την οικονομική και ψυχική τους υγεία για να τα έχουν και τα δύο.

Διαβάστε ακόμα: Όλο και περισσότεροι άνδρες μένουν εκτός εργασίας για να φροντίζουν τα παιδιά τους

Χωρίς τη φροντίδα των παιδιών, οι μητέρες δεν μπορούν να εργαστούν. Οι μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας που αντιμετώπισαν οι γυναίκες κατά την κορύφωση της πανδημίας, με εκατομμύρια μητέρες να εκδιώκονται από το εργατικό δυναμικό, οφείλονταν κυρίως στην άκαμπτη, μη υποστηρικτική φύση πολλών παραδοσιακών χώρων εργασίας.

Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δράσει

Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη στιγμή, παρέχοντας υποστήριξη για τη φροντίδα των παιδιών σε κάθε εργαζόμενο. Εάν οι ηγέτες των επιχειρήσεων αποτύχουν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που αγωνίζονται να βρουν λύσεις για τη φροντίδα των παιδιών τους, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερα κορυφαία ταλέντα και να υπονομεύσουν την οικονομική υγεία και την ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Lean In -μιας παγκόσμιας κοινότητας που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ηγεσίας, της εξέλιξης και της ένταξης των γυναικών στον εργασιακό χώρο- ο αριθμός των γυναικών που εγκαταλείπουν σήμερα τη δουλειά τους είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμη και με την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.

Την ίδια στιγμή, μια μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Moms First διαπίστωσε ότι για το 45% των μητέρων που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό ο λόγος ήταν τα έξοδα για την παιδική φροντίδα. Είναι ξεκάθαρο: οι παροχές παιδικής φροντίδας αποτελούν κορυφαίο παράγοντα για τις μητέρες που αποφασίζουν αν θα παραμείνουν στον εργοδότη τους ή θα αλλάξουν θέση εργασίας.

Οι εργοδότες έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους τώρα, και με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουν τη διατήρηση και την αφοσίωση, γεγονός που θα βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που πετυχαίνουν να κάνουν την υποστήριξη των εργαζομένων μέρος της επιχειρηματικής τους υποδομής.

Τα παραδείγματα

Η Patagonia είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να τηρεί τις αξίες της ως εταιρεία, που αφορούν την προστασία του πλανήτη και τον σεβασμό για τους ανθρώπους – αλλά και τους δικούς της ανθρώπους, δηλαδή τους εργαζομένους της. Εκτός από την προσφορά 16 εβδομάδων άδειας μητρότητας με αποδοχές, το brand ενδυμάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους προσφέρει επίσης επιτόπια φροντίδα παιδιών.

Ο απολογισμός της πανδημίας

Τα κλειστά σχολεία εξαιτίας των lockdowns και της πανδημίας αποκάλυψαν τα προβλήματα παιδικής φροντίδας που πάντα αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι γονείς και δεν τολμούσαν να ομολογήσουν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της πανδημίας. Περίπου το 16% από αυτούς, έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Η έξοδος των γονέων από τον εργασιακό στίβο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της λεγόμενης “Μεγάλης Παραίτησης” το 2021, όταν σχεδόν το 48% των κατοίκων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι η φροντίδα των παιδιών ήταν ένας σημαντικός ή δευτερεύων λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε οικειοθελώς από τη δουλειά του, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center.

Οι μητέρες δεν έχουν την πολυτέλεια να επιστρέψουν στο status quo

Η ανοικοδόμηση της εργασίας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών – ιδίως των μαμάδων – όχι μόνο θα τις βοηθήσει, αλλά θα καταδείξει και τη δέσμευση των εταιρειών απέναντι στους εργαζομένους τους. Θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για να εξελιχθούν οι γυναίκες και θα βοηθήσει στη διατήρηση των εργαζομένων, ακόμη και σε μια ασταθή οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: O μύθος της ευελιξίας για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας

Ήρθε η ώρα ο ιδιωτικός τομέας να αναγνωρίσει ότι η παροχή δίκαιων λύσεων για τη φροντίδα των παιδιών, η καθιέρωση άδειας μετ’ αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση ίσων αμοιβών δεν είναι απλώς “γυναικεία ζητήματα”. Είναι επιχειρηματικά ζητήματα.

Η άμεση επίλυσή τους θα οικοδομήσει μια πιο ανθεκτική οικονομία και θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του αγώνα για την ισότητα των φύλων. Θα ωθήσει την κοινωνική και εταιρική κουλτούρα για την εκτίμηση των γυναικών, την υποστήριξη των μητέρων και την ανέλιξη και των δύο. 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.