Η ξεχωριστή περίπτωση των Μπισκότων Παπαδοπούλου

Πώς το μέλλον τη εταιρείας βασίζεται στο επιτυχημένο παρελθόν της

Τα Μπισκότα Παπαδοπούλου είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών που τα προϊόντα της παραμένουν σταθερά κορυφαία στην κατηγορία τους, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία τους και την ταύτισή τους με το ίδιο το προϊόν στην Ελλάδα. Τι οδηγεί την κορυφαία εταιρεία στο μέλλον;

Η συνέπεια στο προϊόν και το ποιοτικό του αποτύπωμα, η διαχρονικότητα και η οικονομική της υγεία, η ελληνικότητα της ιδιοκτησίας, αλλά και η διορατικότητα που καθοδηγεί την είσοδό της σε διαρκώς νέες συναφείς προϊοντικές κατηγορίες. Χωρίς εκπτώσεις στις πρώτες ύλες και στη διαδικασία παραγωγής, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος έχει καταφέρει να μεταφέρει τα προϊόντα της με συνέπεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα περίπτερα και σε κάθε σημείο πώλησης της μικρής λιανικής διατηρώντας την ίδια, ξεχωριστή και πρωτίστως, σταθερή ποιότητα.

Το μέλλον βασίζεται στην πετυχημένη πορεία του παρελθόντος και φαίνεται να περνάει από τα τρόφιμα και τα δημητριακά, όπως εξάλλου επισήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ «Innovative Greeks Talks», με οικοδεσπότη τον ενεργό επενδυτή και μέλος του Δ.Σ. εταιρειών τεχνολογίας Μάρκο Βερέμη.

Από τα Caprice στις φρυγανιές και τις μπάρες

Το 1978 η εταιρεία λάνσαρε ένα νέο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Caprice, το οποίο θα αποτελέσει και τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρείας. Το 1989 ακολούθησε η δυναμική είσοδος της εταιρείας στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων με τα παξιμαδάκια Krispies. Ένα χρόνο μετά στο τότε καινούργιο εργοστάσιο στα Οινόφυτα στεγάστηκε η παραγωγή των πρώτων φρυγανιών Παπαδοπούλου, κάτω από την επωνυμία Goldies. Αργότερα διευρύνθηκε περαιτέρω η κατηγορία των αρτοσκευασμάτων με το λανσάρισμα νέων προϊόντων όπως Φρυγανιές Χωριάτικες και Στρογγυλές Φρυγανιές, ενώ ακολούθησε το δυναμικό επαναλανσάρισμα των φρυγανιών Goldies κάτω από τη νέα επωνυμία ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Το 2011 έφερε την επανάσταση στις Μπάρες Δημητριακών με τα Digestive Bars, την 1η μπάρα δημητριακών με μπισκότο. Το 2016 δύο νέες ξεχωριστές γεύσεις συμπλήρωσαν τη γκάμα των πολύ επιτυχημένων μπαρών δημητριακών Digestive Bar. Οι δύο νέες γεύσεις Digestive Bar με Μέλι και Digestive Bar με 25% περιεκτικότητα σε Φρούτα, συνεισέφεραν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων της μάρκας.

Το 2013, εταιρεία επεκτάθηκε και στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού με το ΧΩΡΙΑΝΟ, συσκευασμένο Χωριάτικο Ψωμί σε φέτες και το ΓΕΥΣΗ στο τετράγωνο, ψωμί του Τοστ. Η προϊοντική γκάμα των Ψωμιών σε φέτες της εταιρείας εμπλουτίστηκε το 2015 με το Ψωμί σε φέτες «Αρχαία Σπορά» με δίκκοκο σιτάρι και το 2018 με το Ψωμί σε φέτες “Plus”.

Τα λειτουργικά τρόφιμα

Το 2015 η εταιρεία λάνσαρε τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και Β-Γλυκάνη, μια καινοτομία, η οποία εισήγαγε την εταιρία σε μια νέα αγορά, αυτή των λειτουργικών τροφίμων. Υποστηρίχθηκε από ένα πλήρες πλάνο επικοινωνίας, αλλά και μέσα από μια δυναμική παρουσία στα καταστήματα. Ενώ την ίδια χρονιά, τα ΠολυΔημητριακά μετονομάστηκαν σε ΠολυΔημητριακά Μπισκότα Πρωινού, στοχεύοντας σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο κομμάτι της αγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο, το καλοκαίρι του 2016 η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα μιας νέας οικογένειας προϊόντων, τα “ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ”. Η σειρά Χωρίς Γλουτένη εμπλουτίστηκε πολύ σύντομα με το Ψωμί σε φέτες Χωρίς Γλουτένη, καθώς και τις Crackinettes Χωρίς Γλουτένη, συνθέτοντας μια ευρεία γκάμα με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοιλιοκάκης A.O.E.C.S και φέρουν το ειδικό σύμβολο το οποίο επιβεβαιώνει ότι μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που πάσχουν από τη νόσο Κοιλιοκάκη.

Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες της εποχής, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος λανσάρει νέα προϊόντα και επεκτείνει ήδη υπάρχουσες σειρές με νέους κωδικούς. Προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή με μειωμένη ζάχαρη -κάτι που η εταιρία έπραξε πρώτη στην ελληνική αγορά- με το λανσάρισμα ολοένα και περισσότερων αγαπημένων προϊόντων όπως τα Πτι-Μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, Μιράντα με μειωμένη ζάχαρη, Μπισκότα βρώμης χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Και έπεται συνέχεια.

Η εταιρεία εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά μπισκότου, μερίδια που ξεπερνούν κατά πολύ το 50%, ενώ παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη και στην κατηγορία του συσκευασμένου ψωμιού, στην οποία εισήλθε το 2013 και κατέχει τη δεύτερη θέση στην εν λόγω αγορά, μετά την Καραμολέγκος. Παράλληλα, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές με τα προϊόντα της να βρίσκονται πλέον σε 61 χώρες. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη Brand Footprint 2022 της εταιρεία ερευνών Kantar στον κλάδο συνολικά των ταχυκίνητων προϊόντων, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ στον κλάδο των τροφίμων διατηρεί τη θέση της ως το δημοφιλέστερο brand στον κλάδο των τροφίμων.