28 Απρ 2024
READING

Είσοδος της ΕΒΟΛ σε νέα προϊοντική κατηγορία

3 MIN READ

Είσοδος της ΕΒΟΛ σε νέα προϊοντική κατηγορία

Είσοδος της ΕΒΟΛ σε νέα προϊοντική κατηγορία

Ετοιμάζει επενδύσεις και διεύρυνση δικτύου διανομής

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση του 2022, παρά την κρίση, δημιούργησε νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη βολιώτικη γαλακτοβιομηχανία. Με τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά περίπου 15% και να αγγίζει τα 18,830 εκατ. ευρώ έναντι των 17,023 εκατ. ευρώ του 2021, η ΕΒΟΛ προετοιμάζεται για επενδύσεις, την είσοδό της σε νέα προϊοντική κατηγορία και την επέκταση του δικτύου διανομής της.

Με την αυγή του νέου έτους, η ΕΒΟΛ βρέθηκε ανάμεσα στις 24 πρώτες επενδύσεις στην αγροδιατροφή, αξιοποιώντας τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, στη δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», εντάχθηκε ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης γαλακτοβιομηχανίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και τον λιγότερο ενεργοβόρο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως επίσης και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες του εργοστασίου, ισχύος 500 KW και την προμήθεια ακόμη πέντε νέων φορτηγών διανομών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,255 εκατ. ευρώ με ποσοστό επιδότησης 54,03% (1,218 εκατ. ευρώ) και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο 2024.

Μια ιστορία 72 χρόνων

Η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ αποτελεί ένα διαχρονικά επιτυχημένο case study που αντλεί τη δύναμή του από τους τοπικούς παραγωγούς και βρίσκεται σε μια συνεχή διαλεκτική σχέση με τις ανάγκες των καταναλωτών. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου ιδρύθηκε το 1926 και αποτελεί το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από τον Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου.

Το 1952 δημιουργήθηκε από την Ένωση η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. Για 72 χρόνια, σκοπός της Συνεταιριστικής Οργάνωσης είναι η άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Παράδοση και εκσυγχρονισμός

Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών. Επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της παράδοσης με τους σύγχρονους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν στις βιομηχανίες τροφίμων (ΗΑCCΡ, ΙSΟ 22000).

Τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ σχεδίασε και παράγει αρκετά νέα προϊόντα σε προσεγμένες ποιοτικά και αισθητικά συσκευασίες. Πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος με γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών, όπως γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό, η Συνεταιριστική Βιομηχανία ΕΒΟΛ διαθέτει ένα πλούσιο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο.

Η νέα προϊοντική κατηγορία

Το 2000 τα φυτικά ροφήματα ήταν σχεδόν άγνωστα στην ελληνική αγορά. Δύο δεκαετίες μετά, αποτελούν μια δημοφιλή κατηγορία που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Nielsen πάνω από 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 83%) σκέφτονται να αγοράσουν ή αγοράζουν ήδη φυτικά εναλλακτικά προϊόντα (plant based), ενώ 2 στους 10 (ποσοστό 18%) δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για να τα αποκτήσουν.

Αναγνωρίζοντας την καταναλωτική στροφή σε προϊόντα χωρίς λακτόζη και γλουτένη ή vegan επιλογές, η ΕΒΟΛ σχεδιάζει την είσοδό της στα εναλλακτικά ανερχόμενα ροφήματα που παράγονται από ξηρούς καρπούς. Αυτό διαφαίνεται από την νέα επένδυση που σχεδιάζει και αφορά στη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας ξηρών καρπών. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αφορούν την επεξεργασία ξηρών καρπών, τον εξοπλισμό διαλογής και ταξινόμησης, τη συσκευασία τελικού καταναλωτή (μικροσυσκευασία καταναλωτή), την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από ξηρούς καρπούς, τον εξοπλισμό εμφιάλωσης σε φιάλες τελικού καταναλωτή και βοηθητικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό παραγωγικής διαδικασίας, όπως και τη διαχείριση υπολειμμάτων και την παραγωγή ζωοτροφών.

Ήδη η ΕΒΟΛ συνεργάζεται με επιλεγμένα καταστήματα σε Πήλιο, Αιδηψώ, Χαλκίδα, αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Επόμενο βήμα είναι η επέκταση του δικτύου διανομής σε περιοχές όπου δεν έχει παρουσία, όπως η Δυτική Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.