24 Απρ 2024
READING

Στην επόμενη μέρα μετά την εξυγίανση ο όμιλος Notos

4 MIN READ

Στην επόμενη μέρα μετά την εξυγίανση ο όμιλος Notos

Στην επόμενη μέρα μετά την εξυγίανση ο όμιλος Notos

Ένας από τους σημαντικότερους ομίλους λιανικής στην Ελλάδα, η Notos Com βρίσκεται πλέον και επίσημα στην επόμενή του μέρα μετά τις οικονομικές δυσκολίες που προηγήθηκαν. Στο πλαίσιο της γενικότερης δραστηριότητάς των τελευταίων ετών, ο όμιλος Notos Com έκανε κινήσεις εξυγίανσης της λειτουργίας του, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση των τραπεζών για την διάσωσή του.

Μία από αυτές τις κινήσεις εξυγίανσης ήταν να διακόψει τη λειτουργία του καταστήματος Notos Home τόσο στην πλατεία Κοτζιά, όσο και στο Golden Hall. Η κίνηση αυτή ήρθε να επηρεάσει προσωρινά τις επιδόσεις του ομίλου στον κλάδο των πολυκαταστημάτων και ήταν πρωτοβουλία που από όσους γνώριζαν περισσότερα πράγματα στην αγορά, θεωρήθηκε ως αναμενόμενη. 

Στοχευμένες κινήσεις στο πλαίσιο εξυγίανσης της λειτουργίας

Επίσης και το κατάστημα Notos Home που λειτουργούσε στο Golden Hall σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2021. O όμιλος μέσα από στοχευμένες κινήσεις και την εξυγίανση της ευρύτερης δραστηριότητάς του, κατάφερε να ανακάμψει το τελευταίο διάστημα. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις του Ιανουαρίου, όπου η επιχείρηση φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κινήθηκε έντονα ανοδικά κατά περίπου 80% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όπου ωστόσο ο περσινός Ιανουάριος δεν αποτελεί ενδεικτικό δείγμα λόγω του ότι ήταν ένας μήνας με πολλές δυσχέρειες, μεταξύ των οποίων και η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική. Επιπλέον και η επίδραση της πανδημίας Covid 19 ήταν σημαντική στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα της εταιρείας στη διάρκεια του 2020 αλλά και στη συνέχεια, όπως συνέβη στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο. 

 Το 2022 και λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης της αναδιάρθρωσης του ομίλου αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης που επηρέασε το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και το κόστος μεταφορών των εμπορευμάτων και λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και λόγω της αρνητικής εξέλιξης στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου οι πωλήσεις κινήθηκαν σε πάνω από τα 110 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν ακόμα θετικότερη διαδρομή (94 εκατομμύρια ευρώ οι αντίστοιχες πωλήσεις του 2021).

Διακοπή συνεργασιών που δεν κρίνονται συμφέρουσες

Καθοριστικής σημασίας είναι και άλλες πρωτοβουλίες που έκανε η διοίκηση της εταιρείας, συμφερόντων και της κυπριακής οικογένειας Παπαέλληνα, διακόπτoντας συνεργασίες με οίκους όπως η Sisley αλλά και η American Eagle, οι οποίες δεν κρίνονται συμφέρουσες για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της. Nα σημειωθεί ότι οι πωλήσεις χονδρικής στον τομέα της ένδυσης και των καλλυντικών αντικατοπτρίζουν περίπου το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, ενώ τα καλλυντικά αποτελούν την κυρίαρχη κατηγορία. Σε νέες κινήσεις που έρχονται στην αγορά είναι και η έναρξη αντιπροσώπευσης των αρωμάτων Azzaro, Diesel και Ralph Lauren στην Ελλάδα από σήμερα, κατόπιν σχετικής συμφωνίας διανομής που υπέγραψε η επιχείρηση. 

Η επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης

Στην περαιτέρω θετική έκβαση της θέσης της επιχείρησης στην αγορά, θα συμβάλλει το γεγονός ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, ξεμπλόκαρε η συμφωνία εξυγίανσης και διάσωσης της Notos Com, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Η συμφωνία εξυγίανσης, με έχει ως στρατηγικό επενδυτή την Optima bank, με προβλεπόμενη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 140,75 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2.251.992 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών, που θα κρατήσουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Με βάση τη συμφωνία αυτή μάλιστα το 50% της εταιρείας ανήκει στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, το 25% στην Optima Bank, 25% στην οικογένεια Παπαέλληνα, ενώ μικρή συμμετοχή έχει και ο όμιλος Φάις.

Η Notos εκτός από τα πολυκαταστήματα που διαθέτει όπως αυτό στην συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου, διατηρεί ταυτόχρονα ισχυρή παρουσία στη χονδρική και στη λιανική πώληση καλλυντικών και ειδών ένδυσης-υπόδησης. Από το 2019 την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce&Gabbana. Ταυτόχρονα όμως έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με οίκους όπως οι Clarins, Chanel, Guerlain, Givenchy και αρκετούς ακόμη.

Η απορρόφηση της Αφοί Λαμπρόπουλοι και η επόμενη μέρα

O όμιλος Notos συστήθηκε το 2001 όταν συγχωνεύθηκαν οι εταιρείες Αφοί Λαμπρόπουλοι αλλά και επιχειρήσεις συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύθηκε και το κατάστημα Notos Home στην πλατεία Κοτζιά, το οποίο στα πρώτα έτη λειτουργίας του είχε ισχυρές επιδόσεις και μεγάλη επισκεψιμότητα, χωρίς ωστόσο η συνέχεια να είναι η αναμενόμενη, καθότι το συγκεκριμένο κατάστημα όπως και πολλά ακόμη καταστήματα λιανικής επηρεάστηκαν έντονα από την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα. 

Το 1992 εισήγαγαν πρώτοι στην Ελλάδα το σύστημα «shop-in-a-shop».

Η δεκαετία του ’90 θεωρείται σταθμός για τα πολυκαταστήματα, λόγω της μετονομασίας τους σε notosgalleries. Η αλλαγή δημιούργησε τότε την μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα, φιλοξενώντας στους χώρους τους μερικές από τις πιο γνωστές και σημαντικές ελληνικές και διεθνείς μάρκες. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διατηρεί τέσσερα πολυκαταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα. Και όπως όλα δείχνουν έχει ήδη χαράξει πορεία για την επόμενή του μέρα μετά τις περιπέτειες των προηγούμενων ετών, έχοντας πλέον στην φαρέτρα του την εξυγίανση των οικονομικών αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.