19 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola ενισχύει το marketing της μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

4 MIN READ

Η Coca-Cola ενισχύει το marketing της μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Η Coca-Cola ενισχύει το marketing της μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τα κρυφά οφέλη της συνεργασίας της Coca-Cola με την Bain και την OpenAI

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης ως κορυφαίου τομέα επενδύσεων συνεχίζεται με τη συμφωνία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Bain, και της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI. Η Bain έχει ενσωματώσει τις τεχνολογίες της OpenAI στα εσωτερικά συστήματα διαχείρισης γνώσης, στην έρευνα και στις διαδικασίες της για να βελτιώσει την αποδοτικότητά της – και τώρα προσφέρει το ίδιο στους πελάτες της.

Η Coca-Cola είναι η πρώτη εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτή την σημαντική συνεργασία. Ο πολυεθνικός κολοσσός πρόκειται να χρησιμοποιήσει εργαλεία που προέρχονται από την OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT και DALL-E, για να αναθεωρήσει πλήρως τη στρατηγική marketing του.

Διαβάστε ακόμα: Τι γίνεται με τη χρήση του ChatGPT στην εργασία;

Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους marketers συσκευασμένων προϊόντων παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκαιρη υιοθέτηση λύσεων της OpenAI από την εταιρεία, θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την τάση, ενώ παράλληλα θα παράγει πρακτικές περιπτώσεις χρήσης της εκκολαπτόμενης τεχνολογίας όσον αφορά το marketing.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η Coca-Cola

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο για το οποίο ακούμε συχνά τελευταία. Τι είναι όμως; Είναι μία εφαρμογή με τη μορφή chat που βασίζεται σε διάλογο και μπορεί να συντάσσει κείμενα. Ο χρήστης αρκεί να κάνει μία ερώτηση για οποιοδήποτε θέμα και το ChatGPT του απαντάει, με κείμενο που μοιάζει σαν να έχει γραφτεί από άνθρωπο.

Το DALL-E είναι ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που μπορεί να παράγει εικόνες με βάση ένα κείμενο. Οι διαφημιζόμενοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες κυρίως για έρευνα και εξερεύνηση, αλλά ορισμένοι τις έχουν χρησιμοποιήσει για τη σύνταξη διαλόγων στις διαφημίσεις.

Η συνεργασία της OpenAI με την Bain θα δώσει στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης άμεση πρόσβαση σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών για τους πελάτες. Στην περίπτωση της Coca-Cola, αυτό φαίνεται ότι θα εκδηλωθεί σε εξατομικευμένη διαφήμιση που βασίζεται σε κείμενα και εικόνες που δημιουργούνται με τη βοήθεια της αυτοματοποίησης, μαζί με το ξεκλείδωμα ορισμένων νέων λειτουργικών αποδοτικοτήτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο marketing

Το ChatGPT τέθηκε σε λειτουργία στο κοινό μόλις τον Νοέμβριο, αλλά έχει ωθήσει τις συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι της κατηγορίας.

Η Microsoft, η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την OpenAI, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια επιπλέον επένδυση ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην startup. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει εφαρμόσει τις λύσεις γλωσσικής μάθησης της OpenAI στο Bing και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge εν μέσω ενός νέου πολέμου αναζήτησης με την Google.

Οι κίνδυνοι

Η ιλιγγιώδης διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει συμπληρωθεί από κάποιο ανανεωμένο σκεπτικισμό. Λύσεις όπως το ChatGPT εξακολουθούν να κάνουν πολλά πράγματα λάθος, μπορούν να εκφράζουν με αυτοπεποίθηση παραπληροφόρηση ή να συμπεριφέρονται με περίεργους τρόπους.

Η Microsoft πρόσφατα περιόρισε τον αριθμό των αλληλεπιδράσεων συνομιλίας που μπορούσαν να έχουν οι χρήστες με την τεχνητή νοημοσύνη, αφού οι μακροχρόνιες συνομιλίες οδήγησαν σε απωθητικά αποτελέσματα. Οι καλλιτέχνες έχουν επίσης αποδοκιμάσει εργαλεία όπως το DALL.E, τα οποία συχνά εκπαιδεύονται σε εικόνες που έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία και την ιδιοκτησία.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για το marketing είναι ότι έχει δημιουργηθεί επανειλημμένα προηγούμενο ότι τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή να αποδίδονται σε έναν ανθρώπινο δημιουργό.

Τα ζητήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα και τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση δεδομένων ευρύτερα θα μπορούσαν να αποτρέψουν άλλες μάρκες από το να εισέλθουν στον χώρο.

Η σημασία της πρωτιάς

Παρά τους κινδύνους αυτούς, υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από το να είσαι πρώιμος παίκτης στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης – ιδίως για παγκόσμιες μάρκες όπως η Coca-Cola.

Η ταχεία ανάλυση των υφιστάμενων εκστρατειών και η βελτιστοποίηση των μελλοντικών δραστηριοτήτων marketing με τη χρήση συστημάτων Generative AI, θα επιτρέψει στα τμήματα marketing να δημιουργήσουν γρήγορα ένα ευρύ φάσμα προσαρμοσμένου, πολυκαναλικού περιεχομένου, γραφικών και βίντεο, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εξηγήσει το νόημα της ζωής;

Υπάρχουν επίσης σημαντικά οφέλη για συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Bain, αλλά και για την ίδια την OpenAI. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των δραστηριοτήτων marketing είναι ωφέλιμα για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές επαναλήψεις θα είναι ακόμη πιο ελκυστικές για τους marketers.

Για μια εταιρεία κλίμακας όπως η Coca-Cola, το να επιτρέψει στην Open AI να κάνει πολλές από τις διαδικασίες δημιουργίας και marketing είναι πραγματικά ένα προοδευτικό σκεπτικό. Ακόμα δεν γνωρίζουμε το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων που μπορεί και θα προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο marketing, αλλά φαίνεται ότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο μέλλον του.

Με πληροφορίες από AdAge | The Drum | Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.