Η Χαλκιαδάκης στέκεται με κάθε τρόπο δίπλα στην κοινωνία

Μέσα από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Χαλκιαδάκης Α.Ε. βρίσκεται διαρκώς δίπλα στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τους κρητικούς παραγωγούς, τους εργαζομένους και τους πελάτες της, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής τους και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Η κρητική εταιρεία επενδύει συστηματικά στην “πράσινη” ενέργεια και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε). Η μεγάλη κρητική εταιρεία αντιλήφθηκε εγκαίρως την δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη που αποφέρουν οι Α.Π.Ε. στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό και πριν από 11 χρόνια, εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο 1ο χιλιόμετρο Γαζίου – Κρουσώνα, δείχνοντας τον δρόμο που στην πορεία ακολούθησαν πολλές ακόμη επιχειρήσεις.

Είναι θέμα ενέργειας

Σήμερα, φωτοβολταϊκά net metering, σταθμοί δηλαδή που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και δίνουν ρεύμα στα καταστήματα, βρίσκονται στις στέγες σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στην Ούλωφ Πάλμε, στον Άι Γιάννη, στα Μάλια, στα Κουνουπιδιανά Χανίων, στο Κοκκίνη Χάνι, στα Καπαριανά Μοίρων, στη Σητεία, καθώς και στο “πράσινο” κατάστημα Χαλκιαδάκης Max στις Πατέλες κλάσης Α+.

Η κρητική αλυσίδα δημιούργησε δημιούργησε 11 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Κρήτη, ενώ έλαβε από τη ΔΕΗ GreenPass που πιστοποιούν ότι η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατανάλωσε συνολικά 6.559 MWh (655.900 Kwh) και ότι η ενέργεια αυτή προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς όλες οι δράσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο συνέβαλαν στη μείωση εκπομπών CO2 κατά 27%, στην παραγωγή πράσινης ενέργειας σε kWh (2022) κατά 775 χιλ. ενώ οι εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν από τη χρήση πράσινης ενέργειας (σε μετρικούς τόνους) εκτιμώνται σε 442.

Κάνει την Κυκλική Οικονομία πράξη

Η κυκλική οικονομία και η βιωσιμότητα παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των Ζωικών Υποπροϊόντων, με αποτέλεσμα το σύνολο των οργανικών αποβλήτων των κρεοπωλείων των καταστημάτων super market Χαλκιαδάκης να γίνεται πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας καθώς και προϊόντων αυξημένης προστιθέμενης αξίας.

Καθόλη τη διάρκεια του 2022, η Χαλκιαδάκης Α.Ε. παρείχε 41 τόνους λιπάσματος σε παραγωγούς από την επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων από τα κρεοπωλεία των καταστημάτων της. Ενώ εφάρμοσε ένα πιλοτικό καινοτόμο σύστημα παραγωγής υψηλής διατροφικής αξίας συστατικών ζωοτροφών από οργανικά απόβλητα (μανάβικο, άλευρα κ.ά.) σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ).

Στηρίζει την ανακύκλωση

Δεδομένου ότι οι συλλογικές προσπάθειες έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, στα super market Χαλκιαδάκης με τη βοήθεια εργαζομένων και πελατών, εντείνονται οι προσπάθειες για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Εξάλλου η εταιρεία συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), στηρίζοντας τις δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση. Συμμετέχει στο “Σύστημα των μπλε κάδων” και συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματική συνεισφορά της εταιρείας στην Ε.Ε.Α.Α. το 2021 αντιστοιχεί σε 2.701 μπλε κάδους και το 2022 σε 2.567 μπλε κάδους ή 5 οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Ενιχύοντας την τοπική οικονομία

Η κρητική αλυσίδα συνεργάζεται με περισσότερους από 500 Κρητικούς παραγωγούς και διαθέτει στους πελάτες της πάνω από 3.500 κωδικούς κρητικών προϊόντων, δημιουργώντας υπεραξία για τα τοπικά προϊόντα. Αναδεικνύεται ο τόπος προέλευσης και ο κάθε παραγωγός στα μανάβικα και τα κρεοπωλεία των καταστημάτων της, συνοδεύοντας τα προϊόντα από καμπάνιες προώθησης, προβολής και γευστικές δοκιμές.

Δράσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Για το 2022 η Χαλκιαδάκης Α.Ε. ενίσχυσε δανειστικές βιβλιοθήκες σε 17 Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, ενώ έχει προσφέρει υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε περισσότερες από 250 εκπαιδευτικές δομές και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Κρήτη. Ενώ μέσα από την πρωτοβουλία “Παρκοδράσεις”, βελτίωσε τις γειτονιές με δενδροφυτεύσεις και αστικές παρεμβάσεις στο Πάρκο Αναγεννήσεως στη Νέα Αλικαρνασσό και στο Μαλεβίζι στην περιοχή Αμμουδάρας.

Στηρίζει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, όπως το Run Greece Ηράκλειο 2022, τον 6ο Ημιμαραθώνιο Κρήτης στο Αρκαλοχώρι και το Mellon Run στις Μοίρες, και άλλα 112 αθλητικά σωματεία και ακαδημίες στο νησί. Στέκεται δίπλα σε περισσότερες από 800 πολιτιστικές διοργανώσεις και φορείς, όπως και στην Αριστεία και στον Τουρισμό, προσφέροντας δωροεπιταγές για τους βραβευθέντες του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Τον Οκτώβριο με αφορμή το μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, υποστήριξε τη ΜΚΟ “Στόχος-Πρόληψη Κρήτης”, ενώ τον Νοέμβριο, τον μήνα ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στήριξε το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου. Επίσης, έκανε και καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσα από τα καταστήματα και τα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας.

Μάλιστα, η εταιρεία πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία στις κεντρικές εγκαταστάσεις της, στη Σητεία και το κατάστημα Max στην Αλικαρνασσό, σε συνεργασία με την “Παρέα της Αγάπης” για τις ανάγκες των παιδιών της κλινικής Αιματολογικής-Ογκολογικής Παιδων στο ΠΑΓΝΗ.

Στο επίκεντρο η αλληλεγγύη

Η κρητική εταιρεία στέκεται δίπλα στους πολύτενους και τρίτεκνους, διπλασιάζοντας την έκπτωσή τους από 3% σε 6%, με άμεση μείωση στο λογαριασμό τους, ενώ παρέχει και δωροεπιταγές σε συνεργασίες με προμηθευτές της. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προσέφερε δώρα και παιχνίδια σε 189 παιδιά σε δομές της Κρήτης, ενώ στηρίζει σε μόνιμη βάση 10 Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια, Ιερές Μητροπόλεις Κρήτης, τη Διακονία Αγάπης, τον Οδηγισμό, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, το ΚΕΘΕΑ, την Αποστολή Αγάπης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ζωοφιλικές δομές, συνανθρώπους μεγάλης ηλικίας όπως και 22 κοινωνικές δομές στο νησί.

Έχει αποδείξει εξάλλου ότι στα δύσκολα βρίσκεται στο πλευρό των συνανθρώπων της, παρέχοντας στήριξη στους πλημμυροπαθείς σε Σητεία και Μαλεβίζι με δωροεπιταγές αλληλεγγύης και προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ίσες ευκαιρίες για όλους

Η Χαλκιαδάκης Α.Ε. πραγματοποίησε γνωστικά σεμινάρια σε συνεργασία με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (για Ηράκλειο & Λασίθι), αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Χανίων (για Ρέθυμνο & Χανιά). Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 113 στελέχη της, που φέρουν ειδικές κονκάρδες κατάρτισης, γνωστοποιώντας έτσι στους πελάτες ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν και να διευκολύνουν κάθε άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολίες αναπηρίας. Έχει βελτιώσει τις υποδομές των καταστημάτων της για να προσφέρει ίσες δυνατότητες προσβασιμότητας και την ίδια εξιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης για όλους, ενώ στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες παρέχοντας 3% επιπλέον έκπτωση στις αγορές τους.

Εξάλλου υποστηρίζει δομείς και φορείς που προωθούν την ισότιμη ένταξη ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Ανάμεσά τους, το “Δικαίωμα στη Ζωή”, τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης “Το Μέλλον”, το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας, το Σωματείο Ατόμων με αναπηρίες Ν. Λασιθίου, όπως και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσης Αναπήρων Προσώπων.

Επιπλέον στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης να βρεθεί “μια οικογένεια για κάθε παιδί”, με την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας μιας κοινωνικής λειτουργού για άλλο ένα χρόνο για την ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής.

Συνεχής κατάρτιση προσωπικού

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται συνεχώς μέσα από σεμινάρια για την κατάρτισή τους. Ενδεικτικά, μέσω της Ακαδημίας Χαλκιαδάκης, μόνο για το 2022, 953 εργαζόμενοι παρακολούθησαν 20 διαφορετικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, συνολικής διάρκειας 3.250 ωρών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Ενώ μέσα από το πρόγραμμα “Generation Next” οι Gen Z-ers των σούπερ μάρκετ Χαλιαδάκης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να γνωριστούν με τις διαφορετικές γενιές της εταιρείας.

Η Χαλκιαδάκης Α.Ε. είναι μια οικογένεια που δεν σταματά να μεγαλώνει. Έχει 1.542 περήφανα μέλη, εκ των οποίων το 51% βρίσκεται στην εταιρεία περισσότερα από 9 χρόνια, ενώ το 25% για πάνω από 20 χρόνια. Η κρητική αλυσίδα super market έχει λάβει βαθμολογία 8,64 στα 10 στο Δείκτη Γενικής Ικανοποίησης Πελατών, όπως προέκυψε από εσωτερική έρευνα ικανοποίησης πελατών, ενώ έχει βραβευθεί πολλάκις για την καινοτομία και τη διορατικότητά της. Μόνο για το 2022, χαρακτηριστικές είναι οι διακρίσεις “Κρεοπωλείο εντός σούπερ μάρκετ” και “Green Policy” που έλαβαν τα κρεοπωλεία των καταστημάτων της, όπως και η βράβευση της εταιρείας συνολικά για τη διαχρονική στήριξή της στους ανθρώπους του Τουρισμού.