29 Απρ 2024
READING

Η Βίκος αλλάζει τη γενέτειρά της

6 MIN READ

Η Βίκος αλλάζει τη γενέτειρά της

Η Βίκος αλλάζει τη γενέτειρά της

Με το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», η εταιρεία επικεντρώνεται στην περιοχή της Ηπείρου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σήμερα, ότι η δραστηριοποίηση μιας εταιρίας με προδιαγραφές ΕΚΕ δεν είναι κάτι που απλώς «είναι καλό να υπάρχει».  Αντιθέτως, αποτελεί πλέον από τους βασικούς πυλώνες επιχειρηματικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Στην Ελλάδα, η εταιρική κοινωνική ευθύνη άρχισε να γίνεται αισθητή όλο και περισσότερο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τότε που τέτοιες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα πράγματι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, η οποία δοκιμαζόταν.

Σήμερα, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση δοκιμάζουν ξανά την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, δίνοντας στην έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας μία νέα βαρύτητα, που περνά από την εποχή των χορηγιών και δωρεών σε μία περισσότερο ουσιαστική και πολυδιάστατη πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουμε αρκετές εταιρείες, όπως η Βίκος Α.Ε., να αποτελούν λαμπρά παραδείγματα εταιρειών που προσφέρουν στο σύνολο.

Από το πρώτο μπουκάλι νερού που εμφιαλώθηκε, έως την παραγωγή και διανομή της Βίκος Cola και των Φυσικών Μεταλλικών Αναψυκτικών «Βίκος», τα οποία εισήλθαν στην αγορά το 2015, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. αποτελεί μία κορυφαία και πρωτοπόρα εταιρία στον τομέα εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών.

Διαβάστε ακόμα: Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Η ιστορία ξεκινάει από την ίδρυση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε., κοντά στο φαράγγι του Βίκου, σε μια παρθένα περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, μακριά από κάθε βιομηχανική και αστική δραστηριότητα, όπου αναβλύζουν οι πηγές του νερού «Βίκος».

Το νερό της περιοχής ήταν ανέκαθεν γνωστό για τις χωνευτικές και διουρητικές του ικανότητες καθώς και την ευχάριστη γεύση του και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της, ευνοεί την απρόσκοπτη συλλογή και εμφιάλωσή του απευθείας από τις πηγές, χωρίς καμία επεξεργασία. Γρήγορα η εταιρεία προχωρά στη διανομή του σε κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό και αμέσως κατατάσσεται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Μετρώντας 30 χρόνια ζωής, η Βίκος επιστρέφει στον τόπο που «γεννήθηκε» και τον ευεργετεί μέσω από μία σειρά δράσεων με τίτλο «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει όλες τις πτυχές της κοινωνίας, την υγεία των πολιτών, την ασφάλειά τους, την στήριξή τους, το μέλλον τους. Έτσι, η εταιρεία καταφέρνει να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα και τη φιλοσοφία που τη συνοδεύει από τη δημιουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας» επικεντρώνεται στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς εκεί διαθέτει 3 μεγάλα εργοστάσια.

Προσφέροντας στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το πρώτο μέρος των πρωτοβουλιών της αποτελείται από την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεές και χορηγίες προϊόντων σε: Νοσοκομεία, Δομές Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τόσο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Φυσικά, ανάμεσα στις μεγαλύτερες δράσεις προσφοράς, αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ήταν η δωρεά Κινητής Μονάδας Αιμοληψίας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», καθώς και η δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού (Τροχήλατοι Νοσοκομειακοί Διφασικοί Απινιδωτές) στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα».

Η αιμοδοσία για τη Βίκος, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό «κομμάτι» προσφοράς, ως ένα «δώρο» που μπορούμε να κάνουμε ο ένας στον άλλο. Το αίμα είναι αγαθό σε έλλειψη. Δεν διατίθεται στα ράφια, δεν πωλείται με αντίτιμο, δεν παράγεται σε εργοστάσια. Το δημιουργεί μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία. Οι ιδιοκτήτες, Π. Σεπετάς και E. Θεοχάρη, είναι χρόνια τώρα εθελοντές αιμοδότες και δωρητές μυελού των οστών. Οι ίδιοι παρακινούν τους εργαζομένους τους αλλά και τους συμπολίτες τους να δώσουν κι αυτοί το παρόν στην τεράστια ανάγκη για συλλογή αίματος. Έτσι, ξεκίνησε ένα προσωπικό όραμα δύο ανθρώπων με ισχύ και όραμα και έγινε υπόθεση τεράστιας προσφοράς σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Δίνοντας προτεραιότητα στα Σώματα Ασφαλείας

Ωστόσο, η κοινωνία και η ομαλή λειτουργίας της δεν περιορίζεται στο σύστημα υγείας -αν και όπως είδαμε στα χρόνια της πανδημίας είναι πρωταρχικής σημασίας- αλλά και στην προστασία και ασφάλεια των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι στον συγκεκριμένο τομέα μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει θέμα. Έτσι, η Βίκος στηρίζει τα Σώματα Ασφαλείας και Προστασίας του Πολίτη δωρίζοντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ατομικό εξοπλισμό προσωπικού και αποστολή προϊόντων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Συγκεκριμένα, η δωρεά ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό της Διεύθυνσης Τροχαίας Ιωαννίνων και η διαρκής ενίσχυση με την παροχή προϊόντων, η δωρεά για την κάλυψη των αναγκών οπλιτών θητείας του Στρατοπέδου «Λ. Μαβίλη» Καλπακίου και η δωρεά για τα υπηρεσιακά οχήματα της ΕΜΑΚ – 5η ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών με έδρα τα Ιωάννινα – και διάθεση προϊόντων, είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες παραδείγματα, όπου η Βίκος Α.Ε. στέκεται πλάι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, στηρίζοντάς τη με πράξεις.

Διαβάστε ακόμα: Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι

Η προστασία του πολιτισμού

Φυσικά, από τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πράξεις βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελούν μία πολυδιάστατη προσέγγιση αειφορίας, δίνοντας πάντα έμφαση στον άνθρωπο , ενώ και ο πολιτισμός είναι στις βασικές προτεραιότητες της Βίκος. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί το πρώτο περιφερειακό εταιρικό μέλος του σωματείου “Διάζωμα” εδώ και τρία χρόνια. Στόχος του σωματείου είναι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Βίκος υποστηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, καθώς και άλλες δράσεις που αφορούν και συμμετέχουν Ηπειρώτες καλλιτέχνες. Πρόσφατα στήριξε την έκθεση για τον Ηπειρώτη ζωγράφο Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση επιχειρούσε να αναδείξει όλες τις πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητά του και στον ιδιωτικό του χώρο.

Η μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη – έξυπνη πόλη

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ύπαρξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Βίκος στηρίζει τον Δήμο Ιωαννίνων για θέματα στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης (MOU). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση πράσινης πολιτικής από τις τοπικές Αρχές, με σκοπό την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Βίκος έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον Δήμο Ιωαννιτών σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και θα παρέχει πληροφορίες για φυσικές πηγές ενέργειας, που έχει αποκτήσει μέσα από την εμπειρία της, δεδομένου ότι, όλα τα εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης της εταιρείας και οι μεγάλοι αποθηκευτικοί της χώροι (logistic centers), έχουν πιστοποιηθεί για να χρησιμοποιούν ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλες αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν πως η Βίκος αποτελεί μία εταιρεία με κοινωνική και εταιρική ευθύνη. Και πράγματι κάθε επιχείρηση που σέβεται τη θέση της στο κοινωνικό σύστημα, προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση δράσεων που να ωφελούν το σύνολο και να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε είναι λογικό, μία επιχείρηση να αναπτύσσεται σε περιόδους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας. Δεν μπορεί, άλλωστε, να επιτευχθεί η μία χωρίς την άλλη, αν δεν συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.