27 Απρ 2024
READING

Apple | το κόκκινο και “πράσινο” μήλο

5 MIN READ

Apple | το κόκκινο και “πράσινο” μήλο

Apple | το κόκκινο και “πράσινο” μήλο

Τρία είναι τα μήλα που άλλαξαν τον κόσμο: το μήλο της Εύας, το μήλο του Νεύτωνα και το μήλο του Steve Jobs. Το πρώτο “έβγαλε τους ανθρώπους από τον παράδεισο”, το δεύτερο μάς οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στο Νόμο της Βαρύτητας και το τρίτο ξεκίνησε μία τεχνολογική επανάσταση. Θα μπορούσε, όμως, να οδηγήσει και στην κοινωνική επανάσταση της τεχνολογίας;

Η ιστορία της Apple είναι εντυπωσιακή. Το 1976 σε ένα γκαράζ στο Los Altos της Καλιφόρνια δύο φίλοι, ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak, έστησαν το δικό τους εργαστήριο. Εκεί μετά από αρκετές προσπάθειες κατασκεύασαν το Apple One, μία μητρική πλακέτα χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη. Αυτό ήταν το επίσημο ξεκίνημα της Apple. Κατάφεραν να πουλήσουν μόλις 50 Apple Ones. Ο Steve Jobs εξέλαβε αυτές τις πωλήσεις ως δείγμα του ενδιαφέροντος που είχε το κοινό για έναν προσωπικό υπολογιστή. Λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάζουν τον Apple II. Κανείς δεν είχε δει άλλη φορά κάτι παρόμοιο. Αυτή ήταν η αρχή μιας τεχνολογικής αυτοκρατορίας.

Η πολυτιμότερη μάρκα στον κόσμο

Μέχρι και σήμερα η Apple θεωρείται ο κορυφαίος καινοτόμος στον κόσμο στην τεχνολογία. Βέβαια, πλέον δεν κατασκευάζει μόνο υπολογιστής, αλλά στο χαρτοφυλάκιό της θα βρούμε smartphone, tablet, λογισμικό, ψηφιακά μέσα και μία μουσική πλατφόρμα της. Με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η Apple κατέχει τα ηνία ως η πιο πολύτιμη μάρκα στον κόσμο. Το 2022 η Apple σημείωσε νέα εταιρικά ρεκόρ με 394,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και 99,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα, ενώ αποτελεί την πρώτη εταιρεία που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αξία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: H Apple σταματά την παραγωγή του iPod

Η Apple έχει χτίσει την επιτυχία της στο σχεδιασμό προϊόντων που είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο καταναλωτής. Αυτό καθιστά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο τεχνολογικός γίγαντας άργησε κάπως να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για μια αποτελεσματική πολιτική που να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το κόκκινο χρώμα

Η αρχή έγινε πριν 15 χρόνια, το 2006, υπό την ηγεσία του Steve Jobs, όταν η Apple αποφάσισε να δημιουργήσει μία σειρά προϊόντων με ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Η επιλογή του χρώματος αυτού δεν ήταν τυχαία, αλλά για να γνωστοποιήσει σε όλους ότι η Apple παίρνει θέση απέναντι σε ένα θέμα ταμπού, τους ασθενείς με HIV. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα αυτά, κυρίως μοντέλα κινητών τηλεφώνων, θα έδιναν ένα μέρος των εσόδων τους στον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό οροθετικών Red, που συνεργαζόταν με την Apple. Έτσι, η εταιρεία αλλά και όσοι αγόραζαν τα προϊόντα έκδηλα θα έδειχναν την υποστήριξή τους, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους συνανθρώπους τους. Η αποδοχή και η στήριξη του κόσμου για τα προϊόντα αυτά οδήγησε να εντάξει στην κόκκινη σειρά της και άλλα προϊόντα, όπως iPad και Apple Watch. Αποτέλεσμα είναι ότι από το 2006 μέχρι σήμερα, η Apple έχει βοηθήσει 11 εκατομμύρια ασθενείς AIDs και έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 197 εκατομμύρια τεστ για τον ιό HIV στην Αφρικανική ήπειρο.

Ωστόσο, η κατασκευή τεχνολογικών προϊόντων για καλό σκοπό δεν σταματάει μόνο στην σειρά RED. Συγκεκριμένα, υπό την ηγεσία του Tim Cook, η Apple ξεκίνησε να προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες των αλυσίδων παραγωγής της, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά.

Ο “πράσινος” αντίκτυπος

Μάλιστα, η εταιρεία προσπαθεί να γίνει συνώνυμο μιας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένης εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δεσμευτεί να μειώσει το συνολικό αποτύπωμά της σε άνθρακα, αποτελώντας μία από τις πρώτες παγκόσμιες εταιρείες που πέτυχε καθαρό μηδενικό αντίκτυπο άνθρακα στις εταιρικές εκπομπές και ενισχύοντας τις προσπάθειές της να κάνει το ίδιο σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2030. Έτσι στοχεύει όλα τα προϊόντα της να είναι επίσης ουδέτερα από άνθρακα. Πράγματι, μεγάλο μέρος των συσκευών της κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως οι κάμερες και η κεραία του καινούριου iPhone 14.

Οι προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Apple περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση των τοξικών υλικών όπως ο υδράργυρος, το PVC και το βηρύλλιο στις σειρές προϊόντων της. Αυτές οι ασφαλέστερες και αυστηρότερες οδηγίες κέρδισαν στην εταιρεία βαθμολογία A+ από το Mind the Store, μια καμπάνια στις Η.Π.Α. που αξιολογεί τους λιανοπωλητές σχετικά με την ασφάλεια των χημικών. Η Apple ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που έλαβε το EPA Safer Choice Partner Award το 2020 για το έργο της στη χρήση ασφαλέστερων διαλυτών καθαρισμού.

Διαβάστε ακόμα: Η Apple στην δεκαετία μετά το 2020

Επιπλέον, η Apple εστιάζει στη μείωση των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού της, ιδιαίτερα στην προσέγγισή της στην προμήθεια ακατέργαστων ορυκτών. Σύμφωνα με αυτήν την προτεραιότητα, όλοι οι προμηθευτές, τα μεταλλουργεία και τα διυλιστήρια κασσίτερου, τανταλίου, βολφραμίου, χρυσού και κοβαλτίου της Apple υποχρεούνται να υποβληθούν σε ελέγχους από τρίτους.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα

Παρά την επένδυση της Apple στο περιβάλλον, η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τους Κινέζους προμηθευτές της. Συγκεκριμένα, η Apple κατηγορήθηκε ότι ήταν πολύ αργή στη διακοπή των σχέσεων με κινεζικές προμήθειες που είναι γνωστές για παραβίαση των εργασιακών πολιτικών της εταιρείας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ιδιαίτερα εάν κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη.

Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. για να τροποποιήσει τη νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό των προϊόντων που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία από ομάδες μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Xinjiang της Κίνας. Σε μια έκθεση του Μαρτίου 2020 που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, η Apple αναφέρθηκε για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές στην περιοχή Xijiang της Κίνας. Μετά από εσωτερική έρευνα με τους προμηθευτές της στην Xijiang, η Apple ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Η Apple αποτελεί ένα παράδειγμα εταιρείας με ισχυρή κοινωνική δράση και επιρροή.  Ως μία από τις πιο κερδοφόρες και καινοτόμες εταιρείες σήμερα βρίσκεται σε μοναδική θέση για να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, πιο δίκαιου και πιο υγιούς πλανήτη. Ωστόσο, παρά την καλή της θέληση και την ισχύ της, οι προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπη πολλές φορές περιορίζουν τα σχέδια της. Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει μία πραγματική αλλαγή ή αυτό είναι το όριο; Μπορεί η κοινωνική της συνείδηση να ξεπεράσει τα συμφέροντα των προμηθευτών της; Μπορεί ένα “πράσινο” μήλο να κάνει τους προμηθευτές πέρα;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.