21 Ιαν 2025
READING

Η Dataphoria καινοτομεί στην μετάβαση προς την αειφορία

6 MIN READ

Η Dataphoria καινοτομεί στην μετάβαση προς την αειφορία

Η Dataphoria καινοτομεί στην μετάβαση προς την αειφορία

Η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή είναι ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  Απασχολούν πολύ περισσότερο τους νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα μέλλον που θα σέβεται το περιβάλλον, τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους δημιουργούν εταιρείες ή οργανισμούς με σκοπός τους να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής. 

Μία απο αυτές τις εταιρείες είναι η Dataphoria η οποία αποτελείται από δύο νέους επιστήμονες και φίλους, τη Φένια Σούρλα και τον Αναστάση Σταμάτη. Η φιλία τους μετρά 15 χρόνια ζωής και ξεκίνησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, όπου σπούδασαν. Από τα φοιτητικά τους χρόνια η αγάπη τους για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον ήταν φανερή, καθώς αποτελούσαν μέλη της οργανωτικής ομάδας εθελοντών της πανελλαδικής εκστρατείας Let’s do it Greece.  Μάλιστα, στη σχολή, η Φένια ακολούθησε την κατεύθυνση του περιβάλλοντος όπου συμμετείχε σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά έργα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως πολιτικός μηχανικός. Ο Αναστάσης, μετά από ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, απασχολήθηκε σαν σύμβουλος μηχανικός σε έργα υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως επιστήμονας δεδομένων.

Η δημιουργία της  Dataphoria

Πριν 2 χρόνια, συνειδητοποίησαν ότι ζητούσαν περισσότερα από την επαγγελματική τους ζωή. Έτσι, οι δύο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο Αναστάσης τις γνώσεις του για την ανάλυση δεδομένων και η Φένια για το περιβάλλον και δημιούργησαν τη Dataphoria, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων εξειδικευμένες γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, η Dataphoria απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις και δήμους που θέλουν να μετρήσουν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, είτε λόγω των επιταγών της αγοράς είτε, ακόμα πιο συχνά, λόγω των πολλών ρυθμιστικών διατάξεων που έρχονται να τους υποχρεώσουν να το κάνουν.

Η δράση «Sustainability Hackathon» και η μεγάλη ευκαιρία

Η «χρυσή» ευκαιρία των δύο φίλων να αναδείξουν το έργο τους, τη Dataphoria, ήρθε μέσω του μαραθωνίου καινοτομίας Sustainability Hackathon. Αυτός ο μαραθώνιος καινοτομίας  ξεκίνησε από τη Lidl Ελλάς το 2021 σε συνεργασία με το Κοινοφελές ίδρυμα Κ. Λασκαρίδης, ενώ όσον αφορά την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη συνεργάστηκε με τη Crowdpolicy, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος τους είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας, ενώ στόχευουν στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα.

Έτσι, όλοι μαζί υποστήριξαν τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν ομάδες και να συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν την ιδέα τους αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη εφαρμογή σε θέματα που σχετίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα. Συνολικά στον δεύτερο μαραθώνιο, το 2022, το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν περισσότεροι από 375 διαγωνιζόμενοι, 35 ομάδες και 35 μέντορες, ενώ 30 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και 5 από αυτές διασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή. Ωστόσο, μόνο μία από αυτές τις εταιρείες θα κέρδιζε και στον μεγάλο τελικό του Sustainability Hackathon, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, νικήτρια αναδείχτηκε η Dataphoria.

Το κλειδί της επιτυχίας

Η σημαντικότητα της ύπαρξης αυτής της εταιρείας, ή με απλά λόγια ο λόγος που κέρδισε τον διαγωνισμό, είναι ότι ανταποκρίνεται σε μία καίρια ανάγκη της εποχής μας: την ουσιαστική μετάβαση προς την αειφορία.  Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά λέξεις που ακούμε από τους επιστήμονες αλλά είναι γεγονός και πλέον τα αποτελέσματά μας επηρεάζουν άμεσα όλους. Έτσι, πολίτες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι και ενσωματώνουν πολιτικές  περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων (ESG) στη λειτουργία τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι αυτός είναι και ο κύριος στόχος του μαραθωνίου, η εύρεση τρόπων εξασφάλισης της βιωσιμότητας.

Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να αναπτύξουν περιβαλλοντική και κοινωνική στρατηγική, αποδεδειγμένα έχουν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται και τα κατάλληλα δεδομένα, η συγκέντρωση και δημοσίευση των οποίων είναι μια διαδικασία περίπλοκη και επίπονη, που απαιτεί συνδυασμό διαφορετικών δεδομένων και εξειδικευμένες γνώσεις βιωσιμότητας. Και εδώ έρχεται η Dataphoria, καθώς μπορεί να τελέσει τη μεθοδολογία ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων για τη βιωσιμότητα, που έχουν αναπτύξει, συνδέονται με τα εταιρικά συστήματα, ανακτούν λοιπόν τα δεδομένα, τα καθαρίζουν, τα μεταμορφώνουν και τα ετοιμάζουν για χρήση. Και, εφόσον γίνει μία φορά, δημιουργούν μια διαδρομή δεδομένων για να ανανεώνονται αυτόματα.

Η database καταφέρνει να δημιουργήσει μια απλή, κατανοητή και διαδραστική πύλη δεδομένων, με τους δείκτες που επιλέγει να παρακολουθεί κάθε εταιρεία. Επιλέγουν επίσης τα καλύτερα στοιχεία των περιβαλλοντικών επιδόσεων και τα συνδυάζουν σε εύληπτα data stories, τα Greenfographics, που παρέχουν για επικοινωνία στο ευρύ κοινό.

Μετά τον διαγωνισμό, τα επόμενα βήματα

Το μέλλον όμως της Dataphoria προβλέπεται λαμπρό, έχοντας πλέον στο πλευρό της τη Lidl Ελλάς και το ίδρυμα Κ. Λασκαρίδης. Μάλιστα, από τη νίκη της και για 6 μήνες, εισήχθησαν στον επιταχυντή του Sustainability Innovation Lab, όπου είχαν ουσιαστική βοήθεια από την Crowdpolicy για την περαιτέρω στρατηγική τους ανάπτυξη. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως ό,τι έμαθαν στο Innovation Lab είχε άμεση σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Είχαν την ευκαιρία επίσης να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που τους βοήθησαν να εξετάσουν την ιδέα τους από διαφορετικές οπτικές, να δομήσουν οργανωμένα και σωστά το προϊόν, και να βελτιώσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα της Dataphoria.

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, και έχοντας ολοκληρώσει projects με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον σε προχωρημένες συζητήσεις για το πρώτο τους Proof of concept σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιοποιώντας πιο περίπλοκες πηγές δεδομένων και προσφέροντας εξειδικευμένα KPIs. Ταυτόχρονα, προχωρούν στην αναζήτηση επενδυτών ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να μεγαλώσουν γρήγορα τον αντίκτυπό τους.

Μεγάλος τους στόχος είναι να μπει η αειφορία στο DNA των επιχειρήσεων και των οργανισμών, να αποτελεί “δεύτερη” φύση. Με την υποστήριξη των θεσμών, τις προσδοκίες της κοινωνίας και τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης και επικοινωνίας της αειφορίας, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ουσιαστικά στον πλανήτη μας, να μπορέσουν να αναδείξουν την επίδοσή τους, να ξεχωρίσουν και να απολαύσουν τα οφέλη που δικαιούνται. Με διαφάνεια και αξιοπιστία και με τη δύναμη των δεδομένων.

Η Dataphoria αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας και της αλλαγής που μπορούν να φέρουν οι νέοι επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, όμως, μας δείχνει και κάτι ακόμα: για να υπάρξει αλλαγή χρειάζεται οι «μεγάλοι» παράγοντες να ενεργοποιηθούν και να βοηθήσουν. Έτσι ακριβώς κάνει και η Lidl Ελλάς, ένας από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους την Ελλάδα, ο οποίος διοργανώνει μία δράση που ενισχύει την καινοτομία και την ευεργετικότητα των νέων και ανατρεπτικών startups.

Μάθετε περισσότερα για τη Dataphoria στο www.dataphoria.gr

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.