19 Απρ 2024
READING

Πώς το Public δημιουργεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα με εξαγορές

4 MIN READ

Πώς το Public δημιουργεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα με εξαγορές

Πώς το Public δημιουργεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα με εξαγορές

Μετά την Box Now, ο όμιλος Public επενδύει στο last mile delivery με την SVUUM

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Public, Ρόμπυ Μπουρλάς, είχε κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. θα κατευθύνονταν στην αναβάθμιση 32 καταστημάτων της αλυσίδας έως το τέλος του 2023. Ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζονταν σε εξαγορές ή μετοχικές συνεργασίες, όπως έγινε πέρυσι στην douleutaras.gr και σην Klarna. Ενώ στο πλάνο του ομίλου, κυρίαρχη θέση συνεχίζει να έχει η ενίσχυση της omnichannel εμπειρίας και η εστίαση στο last mile delivery.

Η PCP Public Capital Partners έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που σχετίζεται με τη μάρκα Public. Αποτελεί το πρώτο Corporate Venture Capital (CVC) που λειτουργεί στην Ελλάδα με έμφαση τις τεχνολογίες για το omnichannel retail, ενώ ανάμεσα σε άλλα έχει συνάψει στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 συνεργασία ως limited partner στο Endeavor Catalyst IV fund. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών, με αντικείμενο την υλοποίηση της επενδυτικής του στρατηγικής, που εστιάζει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από την ισχυρή μάρκα Public.

Hand To Hand Delivery

Στο πλαίσιο ανεύρεσης αποτελεσματικού συνεργάτη στο κανάλι του eCommerce & eGrocery last mile, η μητρική εταιρεία, Olympia Group του Πάνου Γερμανού, προχώρησε σε μια νέα επένδυση στον τομέα και ειδικότερα στην εταιρεία SVUUM, με στόχο την ανάπτυξη του πιο πελατοκεντρικού και καινοτόμου «Hand to Hand Delivery» στην Ελλάδα. Η επένδυση υλοποιείται από τον επενδυτικό βραχίονα Public Capital Partners.

Η SVUUM προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη, καθώς αξιοποιεί μια διεθνή τεχνολογική πλατφόρμα, σε συνδυασμό με ένα ιδιόκτητο δίκτυο σε 10 μεγάλα αστικά κέντρα και πληθυσμιακή κάλυψη 75%, διασφαλίζοντας έτσι αξιοπιστία στις παραδόσεις που στο 95% των περιπτώσεων γίνονται την ίδια ή την επόμενη μέρα. Οι καινοτόμες υπηρεσίες της εταιρείας ξεχωρίζουν, καθώς επιτρέπουν στους τελικούς καταναλωτές να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι το ακριβές διάστημα παράδοσης της παραγγελίας τους, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ειδοποιήσεων, καθώς και άμεσης επικοινωνίας με τον οδηγό.

Με έτος ίδρυσης το 2021, η SVUUM αναγνωρίζεται ως η πιο πελατοκεντρική και καινοτόμος eCommerce last mile εταιρεία στην Ελλάδα, με μέση αξιολόγηση παραλήπτη 4,8/5 σε σύνολο 1.5 εκατομμύρια παραδόσεων που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα. Η εταιρεία υποστηρίζει 150 από τις μεγαλύτερες εταιρείες eCommerce και 6 από τα μεγαλύτερα σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα, παραδίδοντας ακόμη και Σάββατο, ενώ αναπτύσσει συνεχώς νέες υπηρεσίες, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των δρομολογίων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Η περίπτωση της Box Now

Είχε προηγηθεί η επένδυση στην Box Now, με την εξαγορά ποσοστού μειοψηφίας στην Box Now από την Olympia Group, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν την παραγγελία τους ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα, σε περισσότερα από 1.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η νέα υπηρεσία Locker Pickup προσφέρεται ήδη σε περισσότερα από 100.000 προϊόντα. Αυτά είναι τα προϊόντα που η διαθεσιμότητά τους επισημαίνεται με την ένδειξη «Express 24-48 ώρες». Επιλέγοντας ένα ή περισσότερα από αυτά, στη διαδικασία της ολοκλήρωσης παραγγελίας ο ένας από τους δύο τρόπους παραλαβής ονομάζεται πλέον «Κατάστημα ή Locker».

Η συνεργασία αυτή, μαζί με το κέντρο logistics, έκτασης 40 στρεμμάτων, που έχει τη δυνατότητα παράδοσης 100.000 προϊόντων την επόμενη ημέρα (next day delivery), θα δώσουν προβάδισμα στις παραδόσεις προϊόντων του ομίλου.

Η στρατηγική των εξαγορών

Εξάλλου ο όμιλος Public απέκτησε τον Ιανουάριο του 2022 μερίδιο 50% στην εταιρεία iRepair, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επισκευαστικών κέντρων ηλεκτρονικών συσκευών στην ελληνική αγορά. Η υλοποίηση της συνεργασίας του Public Group και της iRepair ξεκίνησε με 4 σημεία service iRepair να έχουν δημιουργηθεί εντός των καταστημάτων Public στο The Mall Athens, στη Γλυφάδα, στο Σύνταγμα και στον Πειραιά. Επιπλέον σημεία service iRepair σε Ελλάδα και Κύπρο θα δημιουργηθούν μέσα στο 2023, με την υποστήριξη μιας εκτενούς ομάδας after sales support που θα δραστηριοποιείται σε 100+ φυσικά σημεία και θα απασχολεί 350 εξειδικευμένους τεχνικούς έως το τέλος του 2024.

Το Public Group ποντάρει και στην in-house ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει ήδη αναπτυχθεί ειδική ομάδα προγραμματιστών, η Public Next, που παράγουν την καινοτομία, με έμφαση εφαρμογές για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η ομάδα αριθμεί ήδη 50 εργαζόμενους και στόχος είναι αυτοί να φτάσουν τους 100 το προσεχές διάστημα αναπτύσσοντας πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, που εκτείνονται από τον τομέα του fintech μέχρι αυτόν του last mile.

Ο όμιλος Public έχει ήδη προβεί σε εξαγορές, στρατηγικές συνεργασίες και συμμετοχές σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε scale-up επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Retail Tech & eCommerce, Fintech, Logistics, Digital Payments, EdTech, καθώς και Entertainment & Analytics, οι οποίες θα ενταχθούν στην ομπρέλα του Public Capital Partners.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.