27 Απρ 2024
READING

Οι γενιές και η σχέση τους με την αποταμίευση

4 MIN READ

Οι γενιές και η σχέση τους με την αποταμίευση

Οι γενιές και η σχέση τους με την αποταμίευση

Πώς θα κινηθούν τα brands για να σπάσουν οι Gen Z-ers τον κουμπαρά τους

Κάθε γενιά χειρίζεται και βλέπει τα χρήματα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το οικονομικό -και όχι μόνο- περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Η στάση απέναντι στην αποταμίευση, όμως, φαίνεται πως έχει ρίζες γενεαλογικές.

Οι Millennials (γεννημένοι από το 1981 έως το 1996), για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι έχουν την κακή φήμη ότι ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους σε μη απαραίτητες δαπάνες. Παρ’ όλα αυτά κάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων απ’ ό,τι τους αναγνωρίζουν πολλοί.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η Gen Z και η πυραμίδα του Maslow

Οι Baby Boomers (γεννημένοι από το 1946 έως το 1964) απολάμβαναν για χρόνια την σταθερότητα που τους προσέφεραν οι θέσεις εργασίας τους, είχαν δωρεάν εκπαίδευση και σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, ενώ είναι η γενιά που δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα κληροδοτημάτων από τους προγενέστερους. Από την άλλη, η Gen X (1965 έως 1980) παρά το γεγονός ότι ήρθε αντιμέτωπη με περισσότερες οικονομικές αναταράξεις, είναι μια γενιά που αγαπά να ξοδεύει.

Η Gen Z αποταμιεύει

Η Gen Z φαίνεται όμως ότι τα αφήνει όλα αυτά πίσω της, αφού αισθάνεται την ανάγκη να προνοήσει για το μέλλον. Μια απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση όπως προκύπτει από το σημερινό σκηνικό της οικονομικής αβεβαιότητας, της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου και των κοινωνικών αλλαγών. Εξελίξεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις συντάξεις και στους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της στάσης αποταμίευσης των Gen Z-ers και των Millennials. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευχέρεια με την τεχνολογία και στην προτίμησή τους προς την τραπεζική μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Gen Z ελέγχουν το τραπεζικό τους υπόλοιπο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και είναι πιθανό να χρησιμοποιούν έξυπνες τραπεζικές εφαρμογές που τους επιτρέπουν να μετακινούν τα χρήματά τους μεταξύ των λογαριασμών τους και να γνωρίζουν ακριβώς πόσα καταφέρνουν να αποταμιεύσουν, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Zopa.

Όπως και οι παλαιότερες γενιές, η Gen Z εξακολουθεί να απολαμβάνει να περιποιείται τον εαυτό της και να ζει τη ζωή στο έπακρο, αλλά είναι πιο πιθανό να αναζητά εκπτώσεις και προγράμματα για να το κάνει αυτό, όπως για παράδειγμα να έχει μια εκπτωτική κάρτα εστιατορίου.

Πώς θα κινηθούν τα έξυπνα brands

Είναι ολοένα και πιο προφανές ότι οι εταιρείες πρέπει να καινοτομούν για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρέχουν οι νέοι καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι τα ευέλικτα, ελκυστικά χρηματοοικονομικά προϊόντα στα οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση ψηφιακά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνουν ικανοποιημένοι οι καταναλωτές της Gen Z.

Όμως, τα brands θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να πείσουν τους Gen Z-ers να ξοδέψουν. Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό marketing. Μια πρόσφατη μελέτη της Statista διαπίστωσε ότι το 62% των καταναλωτών της Gen Z και των Millennials αγόραζαν τουλάχιστον ένα προϊόν κάθε μήνα εξαιτίας του marketing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι γενιές -ιδιαίτερα η πιο πρόσφατη- μεγάλωσαν με την τεχνολογία παντού γύρω τους. Εξάλλου, αυτό αντανακλάται στις αγοραστικές τους συνήθειες και στο από πού αντλούν τις πληροφορίες τους.

Τα brands χρειάζεται να εντοπίσουν τους χώρους στους οποίους συχνάζει η Gen Z και να γνωρίζουν ποιες πηγές εμπιστεύονται. Οι νεότερες δημογραφικές ομάδες μπορεί να είναι δυσεύρετες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου εύρους των ψηφιακών καναλιών στα οποία συχνάζουν, των πολλών διαφορετικών τύπων περιεχομένου που καταναλώνουν και του ποικίλου και διευρυνόμενου φάσματος πηγών από τις οποίες λαμβάνουν τις ειδήσεις και την ψυχαγωγία τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι απασχολεί τους Gen Z-ers για το μέλλον;

Η ουσία είναι ότι η νεότερη γενιά αντιμετωπίζει κάποια πολύ μοναδικά εμπόδια, εξαιτίας της αβεβαιότητας της εποχής, στο να μπορέσει να συγκεντρώσει πλούτο. Ωστόσο το γεγονός ότι από πολύ νωρίς τους απασχολεί το ζήτημα, το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζουν, όπως φαίνεται, με σοβαρότητα και χωρίς απερίσκεπτες κινήσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να έχουν αγοραστική δύναμη και στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει πως μια τέτοια γενιά μπορεί να αναδειχθεί τελικά στην πλουσιότερη που έχει περάσει ιστορικά, δεδομένου ότι είναι εκείνη που νωρίτερα από κάθε άλλη έχει επαφή με τη χρηματιστηριακή αγορά, και νωρίτερα από κάθε άλλη έχει αρχίσει να αποταμιεύει για το μέλλον της.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.