24 Απρ 2024
READING

Autohellas: Ο όμιλος που δημιούργησε ο Θ. Βασιλάκης και σήμερα τζιράρει πάνω από 640 εκατομμύρια

4 MIN READ

Autohellas: Ο όμιλος που δημιούργησε ο Θ. Βασιλάκης και σήμερα τζιράρει πάνω από 640 εκατομμύρια

Autohellas: Ο όμιλος που δημιούργησε ο Θ. Βασιλάκης και σήμερα τζιράρει πάνω από 640 εκατομμύρια

H σχέση με τον κλάδο του τουρισμού και του αυτοκινήτου παραμένει ισχυρή επί πολλά χρόνια για επιχειρηματική οικογένεια Βασιλάκη. Ονόματα όπως η Aegean, η Hertz, η Olympic Air έχουν ταυτιστεί με την πορεία της, ενώ ο όμιλος επιχειρήσεων Βασιλάκη ήταν αυτός που το 1977 συνήψε συμφωνία με την General Motors για την εισαγωγή των αυτοκινήτων Open και Isuzu για να φέρει το 1984 στην Ελλάδα τη Seat και λίγο μετά τη SAAB.

Ακολούθησε το 2015 η ίδρυση της Autotechnica Fleet Services LLC στην Ουκρανία και έναν χρόνο αρχότερα ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κροατία, μετά την εξαγορά της Anterra DOO, της προηγούμενης εθνικής δικαιοδόχου. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε η απορρόφηση των εταιρειών Τεχνοκάρ και Βελμάρ και η Autohellas επέκτεινε τη δραστηριότητα της στην εισαγωγή και εμπορεία αυτοκινήτων. Με αυτόν τον τρόπο χρήστηκε εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Ford, Opel, Seat, Saab, Honda, Alfa Romeo, Fiat, Abarth, Mitsubishi και Volvo και αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα των αυτοκινήτων Seat στην Ελλάδα.

Από την Κρήτη το 1996 έως το σήμερα

Ιστορικά, τα πρώτα ψήγματα επιχειρηματικής δραστηριότητας έγιναν όταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης προχώρησε το 1966 στην υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας για την αντιπροσώπευση της Hertz στην Κρήτη, με αρχικό στόλο 6 Volkswagen Beetle. Τότε ιδρύθηκε η εταιρεία Th. Vassilakis S.A. Στο διάστημα των ετών 1970-1979 ο όμιλος επεκτάθηκε και στη Ρόδο, έχοντας πλέον στην διαχείρισή του 300 αυτοκίνητα το 1972 και το 1974 ο Θεόδωρος Βασιλάκης εξαγόρασε τη Hertz Hellas, θυγατρική της Hertz International, την οποία μετονόμασε σε Autohellas ATEE και ανέλαβε την αντιπροσώπευση της Hertz πανελλαδικά.

Iσχυρές οικονομικές επιδόσεις

Πρόκειται για έναν ισχυρό όμιλο που ο τζίρος του υπερβαίνει κατά πολύ το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς το 2021 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30,5%, φθάνοντας τα 641,6 εκατ. ευρώ έναντι 491,7 εκατ. ευρώ το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 84,8εκατ. ευρώ έναντι 41,6 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 103,6% και τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου για το 2021 ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας τριπλασιασμό σε σχέση με το 2020.

Η Autohellas ιδρύθηκε το 1974 και από το 1999 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Κύριοι επιχειρηματικοί βραχίονες στην δραστηριότητα της επιχείρησης είναι η βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων, η διεθνής δραστηριότητα με μίσθωση και εμπορία αυτοκινήτων αλλά και η εμπορία αυτοκινήτων σε επίπεδο εισαγωγής, διανομής και λιανικής πώλησης. Σήμερα ο όμιλος έχει φτάσει σε σημείο να κατέχει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο οχημάτων που υπερβαίνει τα 46,000 οχήματα και τουλάχιστον 120 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε εννέα χώρες, διευρύνοντας την παρουσία στα Βαλκάνια, την Ουκρανία (περίοδος 2010-2018), την Κύπρο. Σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους franchisees της Hertz International, εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων την Hertz Portugal (HR Automoveis), τον Οκτώβριο του 2022. Συν τοις άλλοις, στο πλαίσιο διεύρυνσης του εκτοπίσματός του ο όμιλος δημιούργησε τον πυλώνα Greece Auto Trade με την απορρόφηση των εισαγωγών αυτοκινήτων SEAT και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Velmar το 2016 και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της προσθέτοντας τις εισαγωγές αυτοκινήτων Hyundai και KIA το 2017. Κατά το ίδιο έτος η Autohellas έγινε εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Bmw, Mini, μοτοσικλετών Bmw Motorrad, όπως και Hyundai και KIA και αποκλειστικός εισαγωγέας Hyundai & KIA στην Ελλάδα και το 2019 διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Jeep.

Οι κινήσεις εξαγορών του 2022 που ήρθαν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη δυναμική της Autohellas

Το 2022, κινήσεις εξαγορών Ελλάδα και Πορτογαλία έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς της στην εμπορία αυτοκινήτων στην εσωτερική αγορά και ταυτόχρονα να διπλασιάσουν τον κύκλο εργασιών που προέρχεται από τις δραστηριότητες του εξωτερικού. Η Αutohellas ίδρυσε κοινή εταιρεία με τη Samelet, η οποία απέκτησε την FCA Greece. Η κοινή εταιρεία των δύο ομίλων με την εξαγορά αυτή είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή και διανομή στην Ελλάδα των μαρκών Abarth, Alfa Romeo Fiat, Fiat Professional και Jeep που ανήκουν στον διεθνή όμιλο της Stellantis. Σε συνδυασμό με τις μάρκες που ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Αutohellas (Hyundai, KIA, Seat, Cupra)  την καθιστούν κυρίαρχη στην ελληνική αγορά. Περαιτέρω ενισχυτική όμως για την πορεία της Autohellas ήταν και η εξαγορά της πορτογαλικής, HR Automoveis το 2022 τον περασμένο Οκτώβριο, καθιστώντας την ως τη μεγαλύτερη θυγατρική του ελληνικών συμφερόντων ομίλου στο εξωτερικό.

Πρόσφατο επιχειρηματικό deal ήταν και αυτό με τον όμιλο Φουρλή το 2022, με την Autohellas να αποκτά μετοχές στην εταιρεία ακινήτων του πρώτου, Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία φέτος θα εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κίνηση που αφενός εισέφερε ακίνητο της Autohellas στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates (οικόπεδο 45.000 τ.μ. στην Βαμβακιά Ελευσίνας), αφετέρου δημιουργεί συνέργειες για την είσοδο της ηλεκτροκίνησης στο χαρτοφυλάκιο των εμπορικών πάρκων που αναπτύσσει ο όμιλος Φουρλή μέσω της Trade Estates και σε προγράμματα Rent-a-Car, car-sharing, van-sharing, car-charging. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.