22 Ιαν 2025
READING

Γιατί στην Κίνα παρουσιάζονται “Hipster-phobia” τάσεις;

4 MIN READ

Γιατί στην Κίνα παρουσιάζονται “Hipster-phobia” τάσεις;

Γιατί στην Κίνα παρουσιάζονται “Hipster-phobia” τάσεις;

Μήπως η hipster-phobia των κινεζικών social media πρέπει να ανησυχήσει τα brands;

Ποια είναι η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση στην Κίνα; Η χιπστεροφοβία που αναφέρεται στο φόβο για τους μοντέρνους ανθρώπους και στην ενστικτώδη επιθυμία να αποφεύγονται όσοι ντύνονται με “χιπστερικό” στυλ και συχνάζουν στις δημοφιλείς εμπορικές περιοχές της Κίνας.

Ο όρος αντικατοπτρίζει την ανησυχία και την αμηχανία ορισμένων ανθρώπων όταν συναντούν αυτούς τους fashionistas και περιλαμβάνει αντιδράσεις όπως ο φόβος της οπτικής επαφής, η αποφυγή έναρξης συζητήσεων και η κοινωνική απομάκρυνση.

Οι Hipster

Hipster είναι ένα είδος υποκουλτούρας ή πιο απλά ένα είδος στυλ. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ’40, αλλά στην πορεία μεταλλάχθηκε στον όρο “hippies” που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 για τα παιδιά των λουλουδιών.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα κορυφαία lifestyle trends στην Κίνα για το 2023

Οι hipsters ασχολούνται πολύ με τη μουσική, βλέπουν ποιοτικό κινηματογράφο, διαβάζουν και ασχολούνται με τις τέχνες. Χαρακτηριστικό τους είναι τα περιποιημένα μαλλία και τα πολλά γένια ή και μούσι. Κυκλοφορούν συχνά με ποδήλατο και ελκύονται από οτιδήποτε παλιό ή vintage.

Η hipster-phobia

Οι άνθρωποι που “πάσχουν” από χιπστεροφοβία δεν τολμούν να πάνε σε μέρη όπου μπορεί να συναντήσουν νέους μοντέρνους ανθρώπους και αισθάνονται αμήχανα όταν βγάζουν φωτογραφίες σε τουριστικά αξιοθέατα επειδή οι hipsters περιφέρονται κοντά, περιμένοντας να φωτογραφηθούν. Στην πραγματικότητα, απλώς υποθέτουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι απρόσιτοι λόγω της μοντέρνας εμφάνισής τους.

Παραδόξως, ένας σημαντικός αριθμός που ισχυρίζεται ότι βιώνει χιπστεροφοβία είναι μέλη της Gen Z, της γενιάς που θεωρείται η πιο ατομικιστική και συνειδητοποιημένη στη μόδα – και όχι μόνο. Αυτό προκαλεί δύο ερωτήματα: Ποιοι παράγοντες τροφοδοτούν αυτόν τον φόβο για τους hipsters; Και τι σημαίνει αυτό για τις μάρκες;

Ένας λόγος για τη χιπστεροφοβία είναι το “άγχος της μόδας”. Τα άτομα με hipster-φοβία ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να ενταχθούν στις κοινότητες των fashionista και φοβούνται ότι θα κριθούν από αυτούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η χιπστεροφοβία είναι το προϊόν της αυτολογοκρισίας και της επακόλουθης ανησυχίας ότι οι άνθρωποι που ντύνονται “απλά” θα κριθούν ως βαρετοί και ξεπερασμένοι.

Η ενασχόληση της κινεζικής κοινωνίας με την εμφάνιση στην εποχή του αυξανόμενου καταναλωτισμού -αυτό που ορισμένοι χιπστεροφοβικοί θεωρούν ως “εκφοβισμό της μόδας”- έχει εντοπιστεί στο διαδίκτυο ως αιτία αυτού του φαινομένου.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο αφορά τα κοινωνικά πρότυπα και τη δυσφορία που πηγάζει από την ενστικτώδη αποφυγή του διαφορετικού. Οι “διαφορετικές” συμπεριφορές των hipsters συγκρούονται με τις παραδοσιακές κινεζικές αξίες που υποστηρίζουν τη συμμόρφωση και τον κολεκτιβισμό.

Από αυτή την άποψη, η χιπστεροφοβία είναι μια εκδήλωση της κοινωνικής φοβίας, η οποία επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νεότερους καταναλωτές. Περίπου το 80% των Κινέζων φοιτητών πιστεύουν ότι βιώνουν συμπτώματα κοινωνικής φοβίας, σύμφωνα με το China Daily.

Τι σημαίνει αυτό για τα brands;

Το συναίσθημα που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ότι θα ήθελαν να παρουσιάσουν αλλιώς τον εαυτό τους, αλλά φοβούνται ότι θα τραβήξουν την προσοχή. Με άλλα λόγια, προτιμούν να φοράνε συνηθισμένα ρούχα, από φόβο μήπως ξεχωρίσουν.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι νέες καταναλωτικές προτεραιότητες των Κινέζων Gen Z-ers

Έτσι, τα brands καλούνται να αναγνωρίσουν ότι στην τεράστια καταναλωτική βάση της Κίνας συνυπάρχουν διαφορετικές αξίες. Εκτός από την εξυπηρέτηση των καταναλωτών που απολαμβάνουν να εκφράζονται μέσω της τολμηρής μόδας, οι μάρκες ρούχων θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την ύπαρξη άλλων τόσων ομάδων που ναι μεν υπάρχουν ωστόσο δεν είναι τόσο εμφανείς.

Το τελευταίο έτος, παράλληλα με έννοιες όπως ο ατομικισμός και το solo lifestyle, ο όρος “αυτοαποδοτική οικονομία” -επίσης γνωστός ως οικονομία “ενός ατόμου”- βρίσκεται σε άνοδο σε ολόκληρη την Κίνα. Οι τάσεις αυτές σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τα πρόσφατα προβλήματα της ασιατικής χώρας με τον Covid-19, έχουν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στρέφονται στην αποταμίευση και στο συνακόλουθο περιορισμό των καταναλωτικών τους δαπανών.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.