27 Απρ 2024
READING

Η Ινδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παρά την παγκόσμια επιβράδυνση

3 MIN READ

Η Ινδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παρά την παγκόσμια επιβράδυνση

Η Ινδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παρά την παγκόσμια επιβράδυνση

Πώς οδηγείται η Ινδία στο μέλλον;

Σε λίγο η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο – και η Ινδία έχει μέση ηλικία σχεδόν μια δεκαετία νεότερη από την Κίνα – είναι μόλις 28 ετών. Η αύξηση του πληθυσμού της ασιατικής χώρας που σήμερα υπολογίζεται σε 1,4 τρισεκατομμύρια κατοίκους, συμβαδίζει με την ραγδαία αύξηση της οικονομίας της.

Η ισχυρή εγχώρια αγορά της Ινδίας συμβάλλει στην προστασία της χώρας από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, καθώς και στην εξασφάλιση ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναδειχθεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon εγκαινιάζει ακόμη ένα cloud region

Αντίστοιχα με την οικονομική άνθηση, η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης στην Ινδία είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GroupM –μίας εταιρείας επενδύσεων στα μέσα ενημέρωσης– η ινδική διαφημιστική βιομηχανία προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 15,5% στη διαφημιστική δαπάνη φέτος. Η έκθεση, με τίτλο “This Year Next Year”, προβλέπει ότι η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 5,9% το 2023, με την Ινδία να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στις 10 κορυφαίες αγορές παγκοσμίως.

Ποιοι είναι οι παράγοντες ανάπτυξης;

Με πολλές από τις μεγαλύτερες αγορές να βλέπουν μια συνολική επιβράδυνση, η ιστορία της Ινδίας ξεχωρίζει. Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι το γεγονός ότι η ινδική οικονομία είναι κατά 65% προσανατολισμένη προς το εσωτερικό, όπως δείχνει η έκθεση της GroupM. Με άλλα λόγια, η χώρα έχει καταφέρει να απομονωθεί από τους παγκόσμιους οικονομικούς κραδασμούς λόγω του εγχώριου καταναλωτικού δυναμικού της.

Οι παράγοντες της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως οι βελτιωμένες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό και η όλο και πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Ινδίας, εξηγούν εν μέρει την ισχυρή ανάπτυξή της. Παράλληλα με αυτές τις εύρωστες μακροοικονομικές συνθήκες, η αγορά ψηφιακών διαφημίσεων της Ινδίας γνωρίζει άνθηση, προσελκύοντας το 56% του συνόλου των διαφημιστικών δαπανών και σημειώνοντας αύξηση κατά 20% το τελευταίο έτος.

Η πρόσβαση στην τεχνολογία

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο τομέας που επηρεάζεται περισσότερο από την παγκόσμια επιβράδυνση είναι η κατηγορία πληροφορικής της Ινδίας – ενδεικτικό είναι ότι οι δεύτερες και τρίτες κάστες δεν έχουν καν πρόσβαση στο ίντερνετ οπότε η όποια διαφήμιση θα ήταν αναποτελεσματική. Στον αντίποδα βρίσκεται ο μεγάλος ανταγωνισμός στη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών (CPG) που συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφημιστικής δαπάνης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Mercedes-Benz ποντάρει στην αγορά της Ινδίας

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η απότομη αύξηση των επιχειρήσεων ΜΜΕ συμβάλλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της Ινδίας. Τα ψηφιακά εγγενή εμπορικά σήματα σε αυτόν τον χώρο χρησιμοποιούν κυρίως πλατφόρμες όπου προωθούν το περιεχόμενό τους. Ένα ενδιαφέρον σημείο σχετικά με την ινδική περίπτωση είναι ότι το 60% της διαφημιστικής δαπάνης στην Ινδία παρακολουθείται και μετράται – κυρίως στην τηλεόραση, τα έντυπα και το ραδιόφωνο. Το υπόλοιπο 40% δεν παρακολουθείται λόγω του εξαιρετικά κατακερματισμένου χαρακτήρα του. Με την αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής πίτας, αυτό αλλάζει σταδιακά.

Ο ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός, η οικονομία και η ψηφιακή βελτιστοποίηση της Ινδίας ωθούν τη χώρα γρήγορα προς το μέλλον. Εξάλλου ένας στους πέντε Gen Z-ers στον κόσμο ζει στην Ινδία. Αναμενόμενο είναι επομέως οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι στόχοι της Gen Z της Ινδίας να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στο μέλλον. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα καθοριστεί από την ασιατική νεολαία.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.