21 Δεκ 2024
READING

Μεγάλη παραίτηση: Η ελληνική εστίαση δίνει μισθούς έως και 1.200 ευρώ και δεν βρίσκει προσωπικό

4 MIN READ

Μεγάλη παραίτηση: Η ελληνική εστίαση δίνει μισθούς έως και 1.200 ευρώ και δεν βρίσκει προσωπικό

Μεγάλη παραίτηση: Η ελληνική εστίαση δίνει μισθούς έως και 1.200 ευρώ και δεν βρίσκει προσωπικό

H έλλειψη προσωπικού στην εστίαση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Το τελευταίο διάστημα όμως και κατά βάση στη διάρκεια της πανδημίας εντάθηκε σημαντικά. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν αρκετούς από τους εργαζόμενους μακριά από τον συγκεκριμένο κλάδο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερότητα σε μισθολογικό επίπεδο, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη αλλά και ωράρια.

Η εστίαση απαιτεί από το προσωπικό που απασχολείται σε αυτήν, να είναι διαθέσιμο τις γιορτές, τις αργίες, τα σαββατοκύριακα, αφήνοντας τελικά λίγο προσωπικό χρόνο και διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση» δεν είναι παρούσα μόνο σε τεχνοκρατικούς κλάδους της οικονομίας ή στο λιανεμπόριο, είναι παρούσα και στην εστίαση. Και μπορεί πολλοί επιχειρηματίες της αγοράς αυτής να υποστήριξαν ότι τα επιδόματα που δόθηκαν στους υπαλλήλους του από το κράτος στη διάρκεια της πανδημίας, τους έδωσαν την δυνατότητα να μην εργάζονται και να πληρώνονται, ωστόσο το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού συνέχισε να είναι το ίδιο έντονο μετά την πανδημία. Κάποιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα επιλέγουν να κλείνουν τα καταστήματά τους την Δευτέρα ή την Τρίτη, ωστόσο αυτό δεν είναι ευφικτό για το μεγαλύτερο φάσμα του κλάδου εστίασης. 

Εστίαση: 8 στις 10 επιχειρήσεις παρουσιάζουν κενές θέσεις εργασίας

Πρόσφατη έρευνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ινστιτούτο ερευνών, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης να παρουσιάζουν κενές θέσεις εργασίας το καλοκαίρι του 2022. Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων αφορά σε σερβιτόρους για το 57% των επιχειρήσεων και ακολουθούν η ειδικότητα του μάγειρα με 35,4%, του λαντζέρη με 27,2%, του βοηθού σερβιτόρου με 22,8%, του ψήστη με 20,9% και του διανομέα παραγγελιών με 19,6%

Στην Ελλάδα γνωστοί επιχειρηματίες της εστίασης έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που είναι απολύτως ενδεικτικές της υφιστάμενης κατάστασης. Παράδειγμα αποτελεί ο ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο, ο οποίος διαχειρίζεται 15 εστιατόρια και ο τζίρος του ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ». Για τον ίδιο η έλλειψη προσωπικού υφίσταται σε όλο το φάσμα ειδικοτήτων είτε πρόκειται για σερβιτόρους, προσωπικό για τη λάντζα, είτε και για μάγειρες. «Η πρόθεσή μας είναι να εκπαιδεύσουμε ακόμα και ανειδίκευτο προσωπικό, ωστόσο κανείς δεν έρχεται να δουλέψει. Ο λόγος είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού έχει φύγει εκτός Ελλάδος για να αναζητήσει εργασία. Επιπλέον, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν αλλάξει επάγγελμα, δεδομένου ότι απαιτεί την απασχόληση του προσωπικού και τα Σαββατοκύριακα».

«Κουλουράδες»: Προσφέρουν μισθό έως και 1.200 ευρώ και δεν βρίσκουν προσωπικό

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο Δημήτρης Γρίβας, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων «Κουλουράδες». Όπως σημείωνε σχετικά πρόσφατα για το συγκεκριμένο φαινόμενο: «Έχουμε περίπου 180 – 200 θέσεις οργανικές που δεν μπορούμε να καλύψουμε, δεν χτυπάει καν το τηλέφωνο. Και σίγουρα δεν είναι το οικονομικό ο λόγος, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση. Προσφέρουμε οκτάωρη, εξαήμερη (σ.σ. Δευτέρα με Σάββατο), πρωινή εργασία με ένσημα, δώρα και ότι άλλο προβλέπεται από τον νόμο, για πωλήτριες με καθαρό μισθό της τάξης των 750 ευρώ και περίπου 1.100 – 1.200 ευρώ καθαρό μισθό για αρτοποιούς και υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον».

Φαινόμενα «μεγάλης παραίτησης» παγκοσμίως

Στην Αμερική, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είδαν περισσότερο το εργατικό τους δυναμικό να εγκαταλείπει τον εργασιακό στίβο τον Φεβρουάριο από ό,τι οι εργοδότες σε σχεδόν κάθε άλλο είδος επιχείρησης στις ΗΠΑ, με το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας φιλοξενίας να εγκαταλείπει τη δουλειά, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

Συνολικά, 795.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις θέσεις τους, μια επιτάχυνση από τους απολογισμούς των 782.000 τον Ιανουάριο και 776.000 τον Δεκέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία. Ο Φεβρουάριος είναι επίσης δύο ημέρες μικρότερος από κάθε άλλο μήνα. Οι αριθμοί προσαρμόστηκαν για να αναιρέσουν τις εποχιακές διακυμάνσεις. Σε όλους τους κλάδους, το ποσοστό εγκατάλειψης ήταν 2,9%, με 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους να παραιτούνται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.